Robert Ljubičić

 Stefanos Kyriazis/nurphoto/shutt/Shutterstock Editorial/Profimedia
VELIKI INTERVJU ZA SN

Ljubičić otkrio zašto je napustio Dinamo: ‘Kad me vidio, to je bilo to! Morao sam spasiti karijeru‘

‘U dresu Dinama davao sam sve od sebe i tu nema zamjerki. Želim im da uzmu naslov‘
Piše: Jure BurićObjavljeno: 21. veljača 2024. 22:36

Bivšeg dinamovca, Roberta Ljubičića (24), poznajemo već dulji niz godina, još iz njegovih igračkih početaka kad je nosio dres St. Pöltena i poslije bečkog Rapida, i nakon svega možemo reći da je on tip borca za kojeg nema predaje. Uporan, radišan... Stoga, uvjereni smo da je Dinamo s njim napravio ogromnu pogrešku, puštajući ga olako da prijeđe u AEK, a mogao je biti dugogodišnja budućnost Plavih... Naravno, ako se iza svega ne krije nešto što mi ne znamo, kao naprimjer da su u Maksimiru prijeko trebali novac koji život znači, a koji će im stići iz grčkog kluba na ime odštete.

Lijepo je čuti pohvale

Prateći njegove prve nastupe za AEK i njegov doprinos igrama novog kluba, stekli smo dojam da se već prilično udomaćio i prilagodio načinu života i rada u AEK-u. Posljednja potvrda je i iznimno važan pogodak u pobjedi nad Kifisijem, u 23. kolu grčkog nogometnog prvenstva. Podsjetimo, Ljubičić je u igru ušao u 71. minuti, a u 90. pogodio za konačni rezultat u 3:0 pobjedi, što im je omogućilo da preuzmu čelo prvenstvene ljestvice.

Unatoč tome što, kako kaže, “dani su prepuni obveza”, odvojio je vrijeme i za Sportske novosti.

Dobro vas je krenulo, u tri utakmice u kojima ste nastupili po desetak, dvadesetak minuta, bili ste razigrani, a uspjeli ste i poentirati u posljednjoj odigranoj utakmici. Kakvi su početni dojmovi, osjećaji?

- Vrlo sam zadovoljan, a nisam ni očekivao da ću odmah dobiti punu minutažu. Sada je mnogo bolje jer su gledatelji bili na tribinama, ali ostvareni rezultati su također bitni - kaže Ljubičić.

image

Robert Ljubičić

RONALD GORSIC Cropix

Naši grčki izvori kažu da su medijske kritike na vaš račun vrlo pozitivne za početne okršaje.

- Grčki ne znam, tako da ništa nisam mogao čitati. U svakom slučaju lijepo je to čuti.

Prve minute odradili ste u pobjedi protiv Asterasa, kako ste doživjeli taj premijerni nastup?

- U igru sam ušao 11 minuta prije kraja, naravno nisam ni očekivao veću minutažu. Zadovoljan sam, trener također. Bio sam i tada u dvije gol prigode, ali, šteta, nije ni jednom lopta ušla u gol.

Konkurencija ne plaši

Hoćete li u budućnosti igrati na svojoj prirodnoj poziciji, u veznom redu?

- To je, između ostalog, jedan od razloga moga odlaska iz Dinama i dolaska u AEK. U Dinamu sam od cca 75 odigranih utakmica, mislim 65 igrao na boku, što nije pozicija gdje mogu pružiti najbolje što mogu i znam. Ovdašnji trener me i poznaje kao veznog igrača i želio me za tu poziciju. Navodno, još iz Rapida me poznaje kao veznjaka, a utakmice koje sam odradio za Dinamo protiv AEK-a... Za njega je to bilo - to!

Zašto su iz AEK-a bili tako uporni, spremni platiti ne malu odštetu, da vas dovedu u svoje redove?

- Dvoboji Dinama i AEK-a minulog ljeta bili su presudni.

Pretpostavljamo da ćete imati i konkurente na toj poziciji, plaši li vas ta činjenica?

- Neeeee, zašto bi me plašilo?! Konkurencija je zdrava i dobra. Ona te drži u top formi, da se ne opustiš i da budeš sve bolji. To me nikad nije plašilo, ali uvijek sam suparnike, konkurente, uvažavao.

Treninzi s osmijehom

Kako vam se čini momčad AEK-a nakon dosadašnjeg vremena provedenog s njima?

- Još u utakmicama koje sam igrao protiv njih shvatio sam da su vrlo organizirana momčad, taktički i igrački skroz moćni. Treninzi su u punom tempu, radi se fantastično i sa zadovoljstvom. Nema ljutih ni namrštenih!

Kakvi su im treninzi, jeste li zadovoljni?

- Vrlo zanimljivi, raznovrsni, nisu monotoni. Kažem, intenzivni, ide se 100 %, ali s osmijehom... Osobno, meni taj način odgovara i dosad sam vrlo zadovoljan.

image

Robert Ljubičić

ANTE CIZMIC Cropix

Žalite li zbog odlaska iz Dinama, koji se dogodio brže od očekivanog?

- Osoba sam koja uvijek gleda prema naprijed, tako je bilo i u ovom slučaju. Volim svoje suigrače iz Dinama, ali život ide dalje, a nogomet je takav. Promjene su sastavni dio nogometaša i tu nema mjesta emocijama. Ako ih i ima, moraju se nositi sa sobom, prema novim izazovima.

Vjerujemo da je vaš odlazak iz Dinama bio s ciljem i željom da spasite svoju karijeru jer ste igrali beka iz nužde, pošto ste se smatrali “vojnikom” Dinama, a kao takav ne možete i ne smijete reći - ne želim to i to?

- Točno tako, dobro ste to formulirali! Želio sam otići u klub gdje ću igrati na svojoj poziciji, u srednjem redu, gdje mogu igrati najbolje, želio sam sredinu gdje će mi vjerovati i naravno na taj način spasiti svoju karijeru. Meni su tek 24 godine!

U kontekstu vaše promjene sredine i buduće destinacije, spominjani su još Lecce, Hoffenheim... Zašto ste izabrali AEK?

- Iz moga sadašnjeg kluba bili su najuporniji, najiskreniji, najkonkretniji i njihova ozbiljnost u razgovorima, uz konstruktivnu priču s trenerom, bili su presudni za moj odabir. Sveukupan dojam koji su ostavili na mene, u tim trenucima, olakšali su moju odluku.

Jeste li ostali u kontaktu s bivšim suigračima, ljudima iz Dinama, Zagreba?

- Daaaa, naravno! Veze nisu pokidane! Sa svima sam imao korektne odnose, s nekima sam bio bliži, ali ni s kim u ratu. Drmić, Vidović, Moharrami... ljudi su s kojima sam u svakodnevnom kontaktu.

Dragocjeni trofeji

Osjećate li ljutnju na bivši klub, Dinamo, nakon svega proživljenog i doživljenog?

- Ma ne, nisam ljut! Nikako! To je život i svatko ide svojim putem. U dresu Dinama davao sam, uvijek, sve od sebe i tu nema zamjerki. Želim im da uzmu naslov i neka ih na svim putevima prati sreća, te posluži zdravlje!

image

Robert Ljubičić

GORAN MEHKEK Cropix

Kako ocjenjujete svoj boravak u Dinamu?

- Za godinu i pol koju sam proveo u Dinamu stekao sam dobro iskustvo, unatoč tome što sam igrao poziciju koja nije moja i koju sam tek u Dinamu odrađivao. Kažem iskustvo, igrajući Ligu prvaka, HNL... Osvojeni trofeji su dragocjeni i važni, i zauvijek će sve to ostati u mom sjećanju.

U prvenstvu Grčke zasjeli ste na čelo ljestvice, možete li tu i ostati te uzeti naslov prvaka države?

- Vjerujem da će AEK biti prvak, uzeti naslov jer imamo odličnu momčad, trenera i cijelo okruženje je izvrsno. Pozitivno i optimistično razmišljam, naravno i objektivno - zaključio je Ljubičić.

Siugrači koje nisam poznavao slali su mi poruke dobrodošlice

Jeste li već uspjeli riješiti pitanje stana, smještaj u Ateni?

- Bio sam do nedavno u hotelu, a prije par dana smjestio sam se u jedan apartman, međutim to nije definitivno rješenje. Riješit će se i to pitanje, najvažnije je trenutačno da imam krov nad glavom.

Tko vam pomaže u ovim prvim danima i tjednima?

- Otac je tu sa mnom, a prvih nekoliko dana bila mi je djevojka, te moji savjetnici. Uglavnom, nisam sam i bez pomoći. Iz kluba se također trude da mi olakšaju početne dane i rješenja tekućih problema oko stana i ostalog.

Kako ste primljeni od strane suigrača, osoblja iz kluba?

- Uistinu, vrhunski! Zahvalan sam im svima. Iskreno! Sve je na top razini! Kad sam dogovorio prelazak u AEK, dobio sam od sadašnjih suigrača nekoliko poruka dobrodošlice, a da u tom trenutku nisam ni poznavao te igrače.

Kojim jezikom se sporazumijevate?

- Pokušavam s engleskim koliko mogu. U školi sam ga učio, ali nisam baš bio dobar, na žalost. U Zagrebu sam ga malo obnovio pričajući s Moharramijem, a on je perfektan u engleskom. No, nekoliko suigrača mi je stalno pri ruci, ako zapne. Uglavnom, sve teče bez zastoja i problema.

Vida mi je kao stariji brat

U klubu ste zatekli hrvatskog reprezentativca, Domagoja Vidu, te još nekolicinu igrača iz regije, primjerice Mijata Gaćinovića, Vedada Rudonju, a vratara Cicana Stankovića vjerojatno poznajete još iz austrijske lige. Kako su se oni ponijeli prema vama u ovo vaše početno, grčko doba?

- O tim dečkima mogu reći samo najljepše riječi. Hvala im do neba na susretljivosti. Vida mi je kao stariji brat, nevjerojatan lik, ljudina! Ma, svi odreda su se pokazali ljudski, pomažu u svakoj situaciji ako nešto ne shvaćam.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:36