TEO KAMOV/CROPIX Cropix
INTERVJU U MARIBORU

Krznara i Bišćana čekaju iste muke: ‘Ja se baš i neću naspavati, a on će dijeliti sudbinu svih prije njega‘

‘Moje srce uvijek će biti na strani Dinama, ali u profesionalnom dijelu, morate se ponašati odgovorno‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. svibanj 2023. 23:12

U velikom razgovoru za Sportske novosti, Damir Krznar govorio je o debitantskoj sezoni na klupi slovenskog NK Maribora, pri čemu se osvrnuo na izvedbe hrvatske četvorke (Tolić, Brnić, Laušić, Dizdarević) pod njegovim vodstvom. Ponudio nam je i podrobnu analizu Žana Vipotnika, čija bi se sudbina trebala saznati do kraja idućeg tjedna. Naravno, tijekom intervjua s 50-godišnjim trenerom, Dinamo Zagreb bio je neizbježna tema.

Ipak je to njegov klub. Devet godina igračke karijere (1995. - 2004.) u redovima ‘Modrih‘, kasnije (2011.) uloga pomoćnog trenera, menadžera Akademije, a prirodnim putem i glavnog trenera na razdoblje od devet mjeseci tijekom 2021. godine. Krznarov maksimirski staž završio je funkcijom trenera Dinama II u kolovozu prošle godine, kada je zasjeo na klupu Maribora u Ljudskom vrtu, gdje nas je i dočekao.

Ulijeva povjerenje

Strahujete li zbog odlaska glavnih igrača iz Maribora? Kažete, Tolić će pokušati u Dinamu, Vipotnik sigurno odlazi. Neugodan scenarij za svakog trenera?

- Da, to je nešto što mi neće dati mira narednih 20 dana. Neću se baš naspavati. Olimpija Ljubljana i Celje, naši ‘al pari‘ konkurenti, ne najavljuju mnogo prodaja. Puno više govore o pojačanjima. Dakle, oni se popunjavaju, a mi gubimo dva možda i najbolja igrača. To neće biti lako nadomjestiti, a apetiti su isti i odnose ne na obje titule. Ne bježim od toga, ali morat ćemo se izuzetno jako potruditi da nadomjestimo takva dva igrača.

image

Damir Krznar nakon treninga Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Nije li to situacija s kojom se bori i Igor Bišćan? Oršić i Ademi otišli su tijekom godine, a Livaković, Josip Šutalo i Petković (...) često se spominju u transfer-pričama.

- Bišćan će dijeliti sudbinu svih trenera prije njega. Isto će, na sreću ili žalost, biti i s onima poslije. U Dinamu je tako, morate prodavati da biste preživjeli. Sigurno da je potrebno pogoditi dobru mjeru. Da se ti igrači, koji neminovno jesu na spisku za transfer, pametno nadopune. Vjerujem da oni već imaju rješenja. Govori se o Vipotniku, Friganu, još se neki igrači spominju. To je nešto što ulijeva povjerenje jer radi se o tipovima igrača s kojima će Dinamo dobiti novu vrijednost.

Sviđa li vam se nogomet kakav Dinamo igra pod Bišćanom?

- Igora poznajem, bili smo suigrači. Brzo je on konture Dinama sveo na ono što želi. Gledali smo jedan natjecateljski nogomet, a to je ono što Dinamu u ovom trenutku treba. Sada mu predstoji vruće ljeto i napad na Ligu prvaka, to će mu uvelike odrediti cijelu sezonu. Vjerujem da Dinamo posjeduje adekvatne unutarnje rezerve da to napravi, a Igor će se sigurno izboriti za to da mu se svlačionica još malo "nabilda".

Neće pogriješiti

Sve češće se u sastavu javljaju mlađi igrači. Primjerice Topić, Lukanić, Rukavina, Gurlica... Kakva iskustva imate s njima i možemo li vjerovati da će se jedan istaknuti u skorije vrijeme?

- Ja vjerujem u sve koje ste nabrojali, a ima ih još, naravno. Jako je bitno doziranje, to je isto mudrost. Kada i u kojem trenutku promovirati mladog igrača, a da je to dovoljna minutaža i da nije breme na njegovim leđima. Možemo ih 10-ak nabrojati koji su u tim godinama kretali, pa napravili strašne stvari. Modrić, Kovačić i ostali... Vjerujem da će se netko od mladih izboriti za takav put. Dinamo je uvijek po sezoni davao jednog do dva mlada igrača koji pretendiraju na visoko. Vjerujem da su ovi nabrojeni takvi. Gabrijel Rukavina ima izuzetnu brzinu, Lukanić je ono što je u Dinamu specijalitet, dakle vezni igrač osobito ofenzivne orijentacije. Takvi su u Dinamu jako dobri. Gurlica je polivalentan i kroz određeni period bit će pojačanje i korist Dinamu. Ali naravno, nemojte računati da će oni biti nosioci kroz mjesec-dva ili pet-šest mjeseci.

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

Dakle, uloga sportskog direktora ovog bi ljeta mogla biti dodatno naglašena, pogotovo dodamo li sve što se posljednjih mjeseci događalo u taboru ‘Modrih‘. I vi ste nekoć razmišljali o toj funkciji u nekim drugim klubovima, kako gledate na Darija Šimića?

- Šimić ima onaj dio koji je izuzetno bitan, a to je karijera skauta. Zna se što su osnove tog posla. U tom dijelu dovođenja igrača, Šimić neće pogriješiti. Mora brzo poloviti pregovaračke vještine što se tiče izlaznih transfera, "bildati" cijenu onima koje prodaje, spuštati onima koje kupuješ... Vjerujem da je u tome dovoljno sretan, a ako nije, kroz jedan do dva prijelazna roka će se dovoljno izoštriti. Definitivno je na teškoj poziciji, ali vjerujem da će, ako ništa, barem pratiti one poteze koje je Dinamo dosad radio ispravno.

Moralna strana

Rekli smo, možda sav taj posao djeluje malo teže uzevši u obzir nedavna događanja unutar kluba. Bili ste član Skupštine, pa odlučili izaći?

- Nisam se osjećao ugodno, sve to izašlo je iz domene onoga što sam uvijek vjerovao da Dinamo jest, a to je gospodski klub. Zato sam bio malo potišten i tužan, to je bio polu-motiv za mene da izađem. Ne znam se snalaziti u takvim situacijama niti želim biti u njima. Previše me se povlačilo sa sukobima interesa, pritužbama, kaznama, je li legalno što sam u Mariboru i istovremeno član ili nije... Ispostavilo se da je sve legalno, ali moralna strana nije mi dozvoljavala da se nabacuju mojim imenom. Zato sam izašao, a prije svega iz respekta prema NK Mariboru, koji me plaća. Moje srce uvijek će biti na strani Dinama, ali u onom profesionalnom dijelu, morate se ponašati odgovorno i to je bila odluka koja se sama po sebi nametnula. Tajming nikad nije dobar kad nešto ima negativni predznak, sad je to sve samo stvar slike i PR-a, u kojem nisam nešto vješt.

image

Damir Krznar u Dinamu

RANKO SUVAR Cropix

Za kraj, da se odmaknemo od Dinama. Čeka nas i finale Hrvatskog kupa, prognoza za Hajduk-Šibenik?

- Pa, s obzirom na čistu matematičku kvalitetu, mislim da to neće biti problem za Hajduk. Ali kažem to s ogradom, naravno, u 90 minuta može se dogoditi dosta nepredviđenog. Mislim da nisam previše pametan ako kažem da su veće šanse na strani Hajduka.

Je li to možda odnos snaga Manchester City - Inter Milan?

- Možda je čak razlika i veća, ha-ha.

U konačnici, Krznarov Maribor završio je na trećem mjestu slovenske Prve Lige sa 62 boda, pet manje od Celja, a 11 ispod ljubljanske Olimpije. Od dolaska Krznara i stručnog stožera, u kojem je i Mihael Mikić kao pomoćni trener, Mariborčani su osvojili bod više od prvaka Olimpije, ali prethodni zaostatak iznosio je 12 bodova, stoga šansi za priključkom, ispostavit će se, nije bilo na bacanje. Osim od prvog kola (a ne šestog), Krznar u iduću sezonu kreće i s novim licem momčadi. Baš kao i ‘njegov‘ Dinamo...

Linker
29. travanj 2024 17:03