GORAN MEHKEK Cropix
TO BI BILA SENZACIJA

Ključni čovjek Dinama progovorio o povratku Modrića na Maksimir: ‘Evo što se mora dogoditi‘

‘Kad dolaze igrači izvana, ključ je da imaju liderske crte na visokoj razini jer ga ne dovodimo samo za rezultat‘
Piše: Andro Polić, Davorin OlivariObjavljeno: 23. ožujak 2024. 07:00

Nakon što je prije pet dana uskočio u upražnjenu stolicu sportskog direktora "modrih", izdanak Dinamove akademije, Marko Marić, koji je igračku karijeru začinio i trogodišnjim mandatom u Lilleu, nominalno će biti "vršitelj dužnosti" na novoj funkciji, dok se u klub vratio prošlog ljeta kao direktor razvoja nogometa i voditelj škole. U intervjuu za Sportske novosti otkrio je prve korake na novom radnom mjestu, odabranu tržišnu nišu i dugoročnu viziju, ali i kako stoje stvari po pitanju aktualnih igrača i budućih transfera.

Proteklih se mjeseci dosta pisali da vam je Uprava blokirala neka pojačanja. Što se krije iza te priče?

- Od mog prvog dana u klubu je bio i Dario Šimić, imao sam potpunu autonomiju i svaka ideja za razvoj škole bila je odobrena. Međutim, ni nakon Šimića nije bilo niti jedne ideje da nije bila odobrena. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da Uprava nije stajala iza mene i da nisu odobravali svaki stipendijski ugovor, svakog trenera u omladinskoj školi, svi prijedlozi su bili prihvaćeni. Uprava je sve odobravala, ali tu je bitna i medicinska služba, koja također mora dati "zeleno svjetlo". Zato neki transferi nisu ostvareni, to je normalan proces. Ako mislite na igrača iz Alžira, koji se spominjao ljetos, smatram da bi bio veliko pojačanje, ali ako liječnici procijene da je rizik, onda naravno da do potpisa neće doći.

Planirate li otkupiti Vidovića, Kaneka, Ogiwaru?

- Ne bi bilo profesionalno govoriti o tome. Postoji više opcija da klub otkupi ugovor. Ako nismo sigurni, klub pokušava pregovarati o produljenju posudbe kako bi igrač dobio dodatno vrijeme. Svi su dovedeni jer mislimo da imaju kvalitetu za Dinamo, a o tim stvarima će se odlučivati na kraju sezone. Sve ovisi o njihovim igrama, nikad ne znate što se može dogoditi do kraja sezone, poput ozljeda. To je sjajan model, ali možete ga ostvariti samo ako drugi klub nema pet boljih ponuda za te igrače. Kad se dogodi savršeni "klik" za posudbu, to je onda znatno smanjenje rizika za klub jer ga možete vidjeti u okolnostima vaše momčadi.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jeste li pobornik povratka bivših Dinamovih igrača? Šuškalo se o Lovrenu, Oršiću, Modriću…

- Apsolutno sam zagovornik da se vrati igrač koji je ponikao u našem sustavu, ali to mora biti u kontekstu da taj igrač može nama i dalje doprinijeti. On mora i karakterno pomoći u razvoju mlađih. Svi ti primjeri su veliki karakteri, ali se mora stvoriti idealna situacija da klub može podnijeti njihovu plaću i da smo deficitarni na toj poziciji, tako da to nije jednostavno. Primjer, Theophile je odradio strašan posao u razvoju Gvardiola i Šutala, nakon prvih treninga s Gvardiolom rekao je da će biti najbolji stoper na svijetu. Kad dolaze igrači izvana, ključ je da imaju liderske crte na visokoj razini jer ga ne dovodimo samo za rezultat.

Koja će tržišta biti Dinamu najprimamljivija?

- Kad pričate sa svim sportskim direktorima na svijetu, Francuska je vjerojatno "best buy" po omjeru cijene i kvalitete. Svaki francuski klub ima dobru akademiju, oni su ponajveći izvoznik igrača u svijetu. Imaju ogroman pritok igrača iz afričkih zemalja, brzo ih razvijaju, tako da u prvu momčad svake godine dolaze vrlo kvalitetni mladi igrači. Zatim se momčadi rješavaju igrača koji imaju 23-24 godine i tu su te prilike za dobivanje igrača, poput Pierrea-Gabriela, koji ima preko 170 nastupa u Francuskoj. Interesantna su nam ona tržišta gdje možemo biti konkurentni, poput Poljske, Austrije, Portugala… Teško je očekivati da možemo kupiti igrača iz Engleske.

Linker
23. ožujak 2024 07:05