DAMIR KRAJAC Cropix
SUPREMACIJA MODRIH

Jedan podatak otkriva zašto je Dinamo toliko nadmoćan u HNL-u, no Bišćan mora ‘izmisliti‘ novog Oršića

U redovima Modrih nema igrača koji je u 33 kola ove sezone postigao deset golova
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. svibanj 2023. 22:52

Dinamo ima uvjerljivo najefikasniju momčad HNL-a. Maksimirski je sastav u 33 kola postigao 71 pogodak (drugi je Hajduk s 58). No zanimljivo je analizirati Dinamovu listu strijelaca: po 9 golova zabili su Petković i Ivanušec, slijedi Oršić s 8, Drmić i Špikić po 6, Baturina 5, Ademi i Ristovski po 4, Emreli 3, Perić, Mišić, Menalo, J. Šutalo i Bočkaj 2 te Lauritsen, Ljubičić, Gojak i B. Šutalo 1.

Dinamovu su efikasnost potpomogla i trojica protivničkih igrača, postigavši autogolove: Jurčević (Osijek), Marković (Slaven Belupo) i Mina (Šibenik).

Dakle, na listi strijelaca (ne računajući tri autogola) čak je 18 različitih imena. Pritom valja primijetiti kako neki od spomenutih više ne prebivaju u Dinamovoj svlačionici: Oršić, Ademi, Emreli, Gojak i Lauritsen postigli su zajedno 17 golova prije nego su se razdužili s maksimirskim klubom. Mnogi će analitičari pohvaliti raznovrsnost strijelaca u Dinamovoj realizaciji jer su golove zabijali praktički svi igrači u momčadi, od desnog beka do lijevog krila. Neki će učeno prisnažiti kako Dinamovu efikasnost proizvodi igra, a ne nadahnuće nekog pojedinca.

image

Igor Bišćan

VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Cropix

Sve izložene teze su prihvatljive i logične. Teorija o učinkovitosti sustava igre doista "drži vodu", uz jednu opasku: primjenjiva je u kontekstu HNL-a, gdje Dinamo dominira kvalitetom, ali i kvantitetom igrača. Supremaciju u hrvatskom klupskom nogometu Dinamo održava bez ijednog igrača s deset postignutih golova!?

Za europske ambicije maksimirskog kluba, poglavito na višim razinama (plasman u skupine Europske lige ili Lige prvaka), teza o disperziji strijelaca ne zvuči dovoljno vjerodostojno. Kao eklatantni primjer poslužit će nam "slučaj" Mislava Oršića. I prije nego se 30-godišnji napadač zaputio prema Southamptonu bilo je jasno da Dinamo za njega nema alternative. Ne, to nije bio stav nekog ostrašćenog navijača, pored šanka. Na to su naprosto upućivale Oršićeve brojke: u posljednjih pet godina on je jedini redovito prebacivao kvotu od 20 golova po sezoni, uz konstataciju da je - opet jedini - zabijao 5-7 golova u europskim utakmicama.

U Maksimiru su svjesni spoznaje da su olako pustili Oršića, za nedostatnu odštetu od 5,75 milijuna eura. Istovremeno, priče o njegovom povratku ne zvuče realno. Vlasnik Oršićevih igračkih prava je Southampton (do lipnja 2025., odnosno do isteka ugovora) i izvjesno je da će posrnuli premierligaš hrvatskog reprezentativca prodati najboljem ponuđaču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 03:53