Ante Čizmić/Cropix
DAN NAKON SKUPŠTINE

Dva liječnika okrenuli leđa Mamiću, u klub ulaze novi ljudi: ‘Stižu izvrsni financijaš i poznati dinamovac‘

"Od predsjednika Barišića očekujem da sve te ljude izbaci", poručuje Ognjen Naglić
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. ožujak 2023. 10:46

Zdravko Mamić srušio je kvorum Mirku Barišiću kada su njegovi nabrušeni simpatizeri u Dinamovoj Skupštini napustili burnu sjednicu, ali dok je sinoć u Međugorju podvlačio crtu pod inventuru svega viđenog u hotelu Sheraton veliki se gazda morao osjećati poraženim. Rezultat je, naime, uvod u sljedeću etapu demontaže njegove vlasti u klubu.

Upravljač je nakon žestoke dvosatne borbe ostao u rukama Mirka Barišića, koji će sljedećih mjeseci upravljati Dinamom bez pomoći vlade (Izvršnom odboru u subotu istječe mandat), ali uz asistenciju užeg kabineta u vidu četveročlane Uprave.

Na njezinu čelu ostaje Vlatka Peras, u priču je u međuvremenu uskočio Dario Šimić, a na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora u ovom mandatu na dužnosti članova Uprave bit će imenovana još dvojica članova. Matematika kaže da će to biti Dinamo za pet i da bi u takvom obliku mogao potrajati čak deset mjeseci.

- Moramo se konsolidirati do Nove godine i sazvati novu Skupštinu - znakovito je poručio Barišić. Ako se ovaj interregnum protegne na deset mjeseci, Zdravko Mamić može zaboraviti ne samo na ljetni prijelazni rok, nego i mercato u sljedećem siječnju.

- Imamo spremne kandidate. Jednog izvrsnog financijaša i jednog dinamovca poznatog u svijetu sporta, ali zasad im neću otkrivati prezimena - otkriva Ognjen Naglić, jedan od viđenijih protagonista jučerašnjeg žestokog sudara. Posljednjih se dana spekuliralo da bi u Šimićevu teamu mogli biti John Gašparac, predsjednik uprave PwC Hrvatske.

image

Ognjen Naglić prije početka Skupštine

Goran Mehkek/Cropix

Zavrtjelo se i prezime Pavličić-Bekić, poznati zagrebački odvjetnik odgovara opisu "dinamovca iz svijeta sporta", ali on opovrgava da se našao u ovoj kadrovskoj križaljci.

Na estetskoj razini Skupština je ulazila u žanr tihe jeze, jer je od prve minute bila obilježena galamom i (blago rečeno) nedostatkom bontona. Dio dvorane pod kontrolom Damira Zorića kao Mamićeva meštra parlamentarne borbe krenuo je rušiti dnevni red i inzistirati da složi tročlano predsjedništvo Skupštine s dvojicom njihovih članova. Vremešni predsjednik se ispočetka nije najbolje snašao u vođenju sjednice: zaprijetio je galamdžijama da će ih izbaciti iz dvorane, a onda se prestrojio u hodu i pozvao prvu stanku.

Nepoznati desperadosi

Tamo je uz savjet odvjetnika Damira Linte konsolidirao svoj tabor i odlučio da će provesti svoju volju te u sastav Skupštine uvrstiti osmoricu zastupnika iz navijačkih redova ne čekajući njihovu verifikaciju u drugoj točki dnevnog reda.

Lako je dokučiti zašto se Barišić odlučio na ovakav manevar: sa sedmoricom ‘boysa‘ na svojoj strani kontrolirao je 36 ruku u dvorani, dok bi bez njih ostao nadglasan i vjerojatno paraliziran u vođenju sjednice.

Ali ako je u estetskom smislu i bila klasična balkanska krčma, Skupština je zapravo s obje strane bila vrlo racionalno pripremljena. Kompaktan Mamićev tabor zadržao je kontrolu nad 34 ruke i to naizgled heterogeno društvo satkano od klupskih legendi (Vlak), uglednih trenera (Šušak) i nekih široj javnosti nepoznatih desperadosa koherentno se držalo svoje politike. Željeli su da osmoricu zastupnika iz povjereničkih redova verificiraju u posebnoj točki dnevnog reda.

image

Damir Zorić daje izjavu nakon Skupštine

Goran Mehkek/Cropix

U prijevodu, namjeravali su ih isključiti iz igre, što je postalo jasno kada je Zorić s govornice počeo objašnjavati da je cijeli proces njihova izbora temeljito kontaminiran.

- Ja ću sada napustiti dvoranu jer se ne smatram verificiranim članom ove Skupštine. I ostalu sedmoricu povjerenika pozivam da učine isto - priključio se igrokazu Bošković, navijački povjerenik lojalan Mamiću.

- Mi se ne mičemo iz ove dvorane. Možete nas samo iznijeti van - replicirao mu je Novosel, jedan od sedmorice koji su stali uz Barišića.

"Sad slušaš ovog staljinista"

Je li Barišić kao prvi čovjek kluba i Skupštine zaista silovao proceduru kada je svoje nove saveznike progurao među zastupnike ili je potez povukao ‘lege artis‘, o tome ćete sljedećih dana čitati suprotna mišljenja.

Ono čime ne trebate razbijati glavu jest da je 86-godišnjak u ring došao sa spremnim scenarijima za više različitih raspleta.

Shvativši da ostaje bez kvoruma i prilike za čistu pobjedu, iz džepa je izvukao unaprijed pripremljen ‘plan B‘ koji se može tumačiti i kao elegantan izlaz iz ove turbulentne situacije. Nije imao kvorum (41 glas), nabrojao je 36 ruku na svojoj strani, ali ovakva pobjeda mu omogućava da koncentrira moć u svojim i Šimićevim rukama te se već sutra s posebno oformljenom radnom skupinom baci na izradu novog Statuta, koji bi trebao respektirati navijačke zahtjeve i demokratizirati Dinamo.

- Ako su i bili uporni, mogli su ovu utakmicu odigrati lukavije. Bolje bi prošli da su se pritajili i nisu odmah na startu otkrili karte. Ovako su pretrpjeli apsolutni poraz i sada od predsjednika Barišića očekujem da ih izbaci iz igre te sastavi novu Skupštinu. Ima deset mjeseci za taj posao - objašnjava Naglić.

Već i prije stanki koje je Barišić više puta pozivao kako bi konsolidirao redove svoje većine, postalo je jasno da su neki zastupnici od prošlog prosinca promijenili zastavu.

Stjepan Deverić je stao uz Barišića, u međuvremenu su na istu stranu pretrčali i dr. Hrvoje Šojat te dugogodišnji klupski skaut Marko Vukelić ‘Bimbo‘.

image

Stjepan Deverić i Vlatka Peras

Ronald Goršić/Cropix

Kada ih je Ante Stojko Mamić, najstariji brat, vulgarno prozvao tijekom jedne stanke, postalo je jasno kako se posljednjih tjedana topila većina.

- Zoran te izmislio, bez njega ne bi postojao, a sad slušaš ovog starog staljinista - potrudio se Mamić da ga čuju i novinari u dnu dvorane. Nije bolje prošao niti dr. Šojat, ali iskusni je doktor iskulirao situaciju.

- Ne treba čovjeku negirati velike zasluge, ali nitko nije vječan, svi smo ovdje prolaznici - rekao je Šojat novinarima.

Packa Hrvatskom nogometnom savezu

I dr. Saša Janković, drugi Dinamov skupštinar iz liječničkih redova, odustao je od podrške Mamiću. Nije se, doznajemo, osmjelio stati na drugu stranu, ali je poslušao savjet da bojkotira sjednicu.

Na kraju dvosatne balade Dinamov se raspolućeni parlament razišao da nije usvojio niti prvu točku dnevnog reda, imenovanje radnog predsjedništva. Franjo Gregurić je zaključio priču pozivom na suradnju. Sjetivši se generala Stipetića i one mitske scene potpisivanja kapitulacije srpskih pobunjenika ‘95, podsjetio je okupljene da dvije strane na kraju ipak moraju razgovarati i surađivati. Prekorio je Hrvatski nogometni savez što niti jednom riječju uoči sjednice nije stao uz Dinamovu vlast, iako je klub jamac stabilnosti hrvatskog nogometa i nacionalne momčadi.

Pozvao je Barišića i Vlatku Peras da izađu pred hotel, obrate se navijačima i smire javnost. Lobijem Sheratona dotad se već raširio opor miris zapaljene navijačke pirotehnike. Nekolicina boysa preselila je za stolove hotelskog bara i odmjeravala suparnike. Jedan je rabijatniji navijač rafalom uvreda zasuo Zorića, a na izlasku iz hotela neki je ultras fizički nasrnuo na Ivu Šuška i udario ga šakom.

U dvorani su brojni pripadnici Klemm osiguranja pazili da strasti ne eskaliraju u fizičke sukobe, ali već pet metara od hotelskih vrata vladao je zakon vruće ulice...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Linker
05. svibanj 2024 11:46