Sandro Kulenović

 DARKO TOMAS Cropix
KVARTET DOBITNIKA

Dinamovi ‘aduti iz sjene‘ postaju ključne figure: Jakirović bez njih više ne može zamisliti udarni sastav

Nakon nedjeljnog trijumfa prisjetili smo se i detalja s utakmice protiv Lokomotive iz prošlog travnja
Piše: Andro PolićObjavljeno: 22. travanj 2024. 19:40

Samo mi unutar svlačionice znamo što proživljavamo u proteklih mjesec dana, koliko nam sve ovo teško pada - s gorčinom nam je pričao Sandro Kulenović prije pet i pol mjeseci, nakon što je nakratko odjenuo plašt "modrog" junaka večeri. Mjesto radnje bio je tmurni Plzeň, iz kojega Dinamo vuče turobna sjećanja, s obzirom na povratak u Zagreb praznih džepova. U fotofinišu dvoboja u Češkoj Kulenović je pronašao prečac do Viktorijine mreže, što je Zagrepčanima garantiralo bod, ali (donekle) sretan epilog pokvario je VAR. Milimetarsko zaleđe odvojilo je Dinamo od remija, a napadaču otelo (dotad) najvrjedniji pogodak u maksimirskom mandatu, s obzirom na to da je prije toga zabijao samo u Kupu - u Gajnicama protiv Ponikvi i u Oriovcu protiv Oriolika.

Dobitna kombinacija

Naglim skokom u sadašnjost, Dinamovu "sedamnaesticu" pronaći ćemo u formi života, sa sve češćom pretplatom na status junaka momčadi, a svaki novi pogodak vrjedniji mu je od prethodnog. (Po)najveći dobitnik nove Jakirovićeve formacije triput je zatresao mrežu u travnju (Hajduk, Gorica, Lokomotiva), početkom ožujka spasio je momčad na Opus Areni, a u prosincu je presudio Rudešu. Najsvježiji pogodak, u dvoboju protiv "lokosa", bio mu je 12. u Kranjčevićevoj ulici, na terenu gdje je zabijao i u dresu kluba s Kajzerice, ali i u dresu Rijeke, na stadionu gdje je "krvario" za povratak u Maksimir. Ujedno i, prema najnovijem poučku, na mjestu gdje je proživio dosad vjerojatno najljepši trenutak karijere i uživao u ovacijama navijača koji mu, kroz njegovu povijest u Dinamu, nisu uvijek bili blagonakloni.

image

Sandro Kulenović

DAMIR KRAJAC Cropix

"Kule, Kule", odzvanjalo je sa zapadne tribine u tri navrata. Prvi put zbog njegove požrtvovnosti pokraj aut-linije, drugi put prilikom izlaska iz igre i treći put dok je davao izjavu za klupsku stranicu. Dok je na pripremama pet puta tresao mrežu, na otvaranju proljeća ponovo ga je dočekala ista sudbina: klupa, sitne minute i status druge, čak treće opcije u napadu. Međutim, pogodak u Kupu na Poljudu otvorio mu je autoput, nakon što je Jakirović zavirio izvan tradicionalnih okvira, odlučivši se za drugačije postavke. Novi sustav se, u pet utakmica, kristalizirao u dobitnu kombinaciju, iako je otvoreno pitanje hoće li Dinamo s tako ofenzivnim postavkama istrčati i na Rujevici ili će mjesto "wing-backova" okupirati defenzivnije opcije.

Drugačiji mehanizam prigrlio je i Gabriel Vidović, postavši opasnija karika i natjeravši klupsku vrhušku na razmišljanje o otkupu ugovora od Bayerna ili, s obzirom na cijenu, o produljenju posudbe. Iako se nalazio na razmeđi klupe i terena, 20-godišnji ofenzivac autor je osam pogodaka u sezoni, dok je Kulenović - koji je također plesao između statusa zamjene i prvotimca - postigao jedan više.

image

Maxime Bernauer

ANTE CIZMIC Cropix

Nakon uspješnih avantura na Poljudu, udarni sastav ne može se zamisliti niti bez Maximea Bernauera. Francuski branič se protiv Lokomotive prometnuo u asistenta, u obrani nije griješio, iako je u nekoliko navrata mogao pronaći s(p)retnije rješenje. No, ispod radara prolazi i njegova uloga u otvaranju igre, dok je po isporučenim točnim dugim loptama, njih prosječno 6,5 po utakmici, na drugom mjestu u ligi, a ispred njega je samo Emir Dilaver (6,6).

Nevistić poput Livakovića

Konačno, nakon nedjeljnog trijumfa prisjetili smo se i detalja nakon utakmice protiv Lokomotive iz travnja prošle godine, s premijere Igora Bišćana. Burno su si Dinamovi igrači čestitali u tunelu nakon te pobjede, itekako bitne u pohodu na naslov, a velike zasluge potpisao je Dominik Livaković.

- Ovo mi je jedna od najdražih pobjeda u Dinamu - rekao je vratar u utrobi stadiona, nakon što je u sudačkoj nadoknadi osigurao pobjedu obranivši opasne prijetnje društva s Kajzerice. U njegove rukavice protiv Lokomotive uskočio je Ivan Nevistić, pročitavši Goričanov zicer potkraj utakmice i zapakiravši pošiljku s tri boda za Maksimir. I Dinamova "jedinica", baš kao Kulenović, Bernauer i Vidović, na početku proljeća bila je tek adut iz sjene, rezervna opcija, a upravo je taj kvartet gurnut u krupni kadar u utrci za titulu, s malim intervalom između vodeća dva bolida uoči završnih pet krugova, dok trener sve teže bez njih može zamisliti udarnu postavu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 19:42