TOMISLAV KRISTO Cropix
Dražen Krušelj
OKRUTAN POČETAK

Dinamo u zemlji meda i krvi: U Münchenu svi pričaju o ‘sebičnjaku‘, a Livaja nije ugasio entuzijazam

Jakirović razmišlja napad komponirati tako da na lijevoj strani oslobodi mjesto za Hoxhu ili čak Stojkovića
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. rujan 2024. 16:50

Ako su pobjedom protiv Qarabaga zakoračili u zemlju meda, ždrijeb nikad bogatije Lige prvaka pobrinuo se da dinamovci odmah na startu priče upoznaju i zemlju krvi. Ždrijeb je okrutno servirao Bayern, superteškaša svjetskog nogometa kojem u ring ulazite samo u krajnjoj nuždi: većina suparnika sretna je ako njegov dnevni boravak u Allianz Areni napusti na nogama i u jednom komadu.

Jednom davno, dok su Zlatko Čajkovski i Branko Zebec trenerski otkrivali Njemačku i Bavarcima crtali planove za gradnju velikog Bayerna, plavi su u München odlazili bez kompleksa i vraćali se s uspjesima u prtljazi. Na putu do prvog klupskog finala Kupa velesajamskih gradova 1963. godine, Dinamo je na pogon Jerkovića, Zambate, Perušića i Matuša razmontirao tada treću momčad Bundeslige s 4-1, a novine su oduševljeno slavile Milana Antolkovića.

Wirtz racionalniji od Musiale?

Šest desetljeća kasnije bookmakeri Dinamu prepuštaju simbolične izglede dok Bayernovu pobjedu vide kao običnu formalnost (tečaj 1,15). I nije da im zbog toga predbacujemo, jer tamo stanuju Kane, Musiala, Kimmich... Od posljednjeg gostovanja na grandioznom stadionu odnos snaga nije se bitnije promijenio, iako je hrvatski prvak u međuvremenu napucao svoj koeficijent i nabildao samopouzdanje prezimljavanjima u eurokupovima.

Dobra vijest za Dinamo u predvečerje utakmice kaže da je Bayern osim napadačkom nogometu još uvijek vjeran i imidžu FC Hollywooda, što ponekad podrazumijeva neukusnu medijsku estradizaciju svlačionice. Odred klupskih legendi za potrebe medija secira svaku sitnicu u životu momčadi, pa se tako sportski direktor Max Eberl upravo ovih dana morao baviti polemikama s Didijem Hammanom i Stefanom Effenbergom.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Hamman je, za ilustraciju, došao do zaključka da se momčad treba riješiti "često sebičnog" Jamala Musiale i na njegovo mjesto dovesti racionalnijeg Floriana Wirtza, mladu zvijezdu ‘apotekara‘ iz Leverkusena.

"Hamann je i 2019. govorio da je Lewandowski gotov i da mu treba tražiti zamjenu, a on je onda odigrao još nekoliko spektakularnih sezona i osvojio s nama Ligu prvaka", kaže Eberl.

Osvetnički protiv Kiela

Na drugoj strani, Effenberg savjetuje reprezentativcu Leonu Goretzki da potraži azil na drugoj adresi, jer ga trener Vincent Kompany od prvog dana drži daleko od udarne postave.

"Neki drugi su trenutačno ispred njega, što ne znači da je Goretzka prekrižen. Kalendar je gust", još jednom Eberl spušta loptu na zemlju.

Dinamovce je na zemlju u petak spustio Marko Livaja. Derbi predviđen kao zagrijavanje motora za glamuroznu predstavu u Münchenu, razočarao je navijače sterilnim nastupom, ali nije ugasio njihov entuzijazam. Kontingent ulaznica za Dinamov sektor, nešto manje od 3500, planuo je rekordnom brzinom i momčad može računati na gromoglasnu podršku kakvu je prilikom posljednjeg doskoka u Champions League uživala na San Siru i Stamford Bridgeu.

Bayern je za vikend osvetnički protutnjao kroz Kiel, pored momčadi koja ga je 2021. šokirala i izbacila iz Njemačkog kupa, ali odlično raspoloženje u Säbener Straße sljedećeg je jutra narušila vijest o teškoj ozljedi Sache Boeyja, desnog braniča koji će pauzirati barem tri mjeseca uslijed puknuća meniskusa. Otprije je izvan stroja Josip Stanišić, tako da je Kompany prisiljen improvizirati. Kvalitetnih opcija mu ne manjka, uvijek rupu može pokrpati polivalentnim Kimmichom. Sergej Jakirović rupe u svojem rosteru malo teže krpa.

Derbi s Hajdukom preskočio je načeti Josip Mišić i igra plavih je odmah poprimila drukčiju fizionomiju u kojoj su stoperi prečesto držali loptu u nogama i otvarali napade. Mišić se oporavio od ozljede i u utorak će u tandemu s Petrom Sučićem držati ravnotežu među linijama "plave" momčadi. Dok je izgled obrane poznat (Ristovski, Theophile-Catherine, Mmaee, Pierre-Gabriel), trener razmišlja napad komponirati tako da na lijevoj strani oslobodi mjesto za Hoxhu ili čak Stojkovića, dok bi se Pjaca vratio na desno krilo, a uloga isturenog napadača pripala bi Petkoviću...

Linker
17. rujan 2024 16:52