PAUL TERRY/JMP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Terry/jmp/Shutterstock Editorial/Profimedia
VELIKI PLANOVI

Dinamo napušta najskuplji igrač, ali mogao bi se vratiti - Pjaca?! Opet se spominje i južnoameričko pojačanje

Dinamo bi mogao prodati dva jaka aduta, Modri se nadaju utršku od 25 do 30 milijuna eura
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. lipanj 2022. 14:20

Nakon zaoštravanja konkurencije u sredini u kojoj su dosad prilično dominantno vladali, te serije zasluženih kritika na račun ne baš kvalitetno osmišljenog lanjskog prijelaznog roka, Dinamo je, očito, shvatio lekciju. Ulaskom u ovaj "mercato", naime, pokazao je jake namjere, uz brižno odabrane igrače koji bi prema svemu trebali ojačati, a ne samo proširiti kadar, s time da se u "plavim" salonima "kuha" još ponešto...

Josip Drmić jamči golove, Robert Ljubičić stabilnost i pluća veznoj liniji, a Boško Šutalo defenzivno ojačanje, u liniji koja je, zapravo, i najbolje funkcionirala prošle sezone. Uz njih, kako doznajemo, pregovara se o još jednom ofenzivcu, i to univerzalnom, koji je u stanju pokriti i desno i lijevo krilo, te ulogu "desetke", odnosno prije povučenog, drugog napadača.

U igri je, saznajemo, bio Lukas Kačavenda, ali je Božidar Šikić odbio direktno Zdravka Mamića, pa se sada opet špekulira o Martinu Ojedu, no njegova je cijena narasla na sedam-osam milijuna eura i pitanje je može li Dinamo ući u takav "deal", dok je ono treće možda i najrealnije. Njegovo je ime - Marko Pjaca.

image

Marko Pjaca

NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA

Negdašnji dinamovac očito je na odlasku iz Juventusa, za koji ga ugovor veže do ljeta 2023., a zasad nema signala da bi Ivan Jurić i Torino otkupili njegov ugovor nakon što je za "Granatu" odigrao 26 utakmica i zabio tri pogotka. Danas 27-godišnjaku povratak je možda i idealna prilika da se vrati u "visoko" društvo, a sada ostaje vidjeti hoće li se transfer (posudba?) ostvariti, te može li nekoć blještavi talent u domaćem, kućnom okruženju napokon strgnuti sa sebe tu "pegulu" križnih ligamenata i svojoj karijeri udahnuti novi život. No, napomenimo i to da se u četvrtak u utrku za bivšeg Vatrenog uključila i talijanska Salernitana.

Sve to, doduše, ovisi i o odlaznim transferima. Dok se čekalo da Boško Šutalo prođe liječnički te da bude predstavljen kao novo pojačanje i pridruži se momčadi na pripremama u Sloveniji, u Moravskim Toplicama, gdje se danas putuje, u "modrim" uredima aktivno se radi i na odlascima. Iz menadžerskih krugova ujedno saznajemo da je ovoga ljeta na odlasku definitivno Luka Ivanušec, koji je i prije označen kao glavni adut ovoljetnog plavog izloga, no u međuvremenu je iskočio i Josip Šutalo.

image

Luka Ivanušec je prema Transfermarktu najskuplji dinamovac (12.5 milijuna eura)

GORAN MEHKEK Cropix

Na njima, ako se Dinamo odluči prodati obojicu, "modri" se nadaju utršku od 25 do 30 milijuna eura, no uz njih planira se i na transferima Livakovića, ali i Oršića i Petkovića. Na stranu sada rad na dolascima igrača iz drugog plana, ili reda onih kojima sljedeće ljeto istječu ugovori i Dinamo bi ih se rado riješio, poput Theophilea, Gojaka, Moharramija, Dilavera, Burtona... Zasad nema konkretnih ponuda.

Ovdje, naravno, govorimo samo o prvoj momčadi, jer u drugoj i izlaznim juniorima trebat će napraviti opasnu i cjelovitu selekciju, a prvoligaški i drugoligaški klubovi pozorno prate situaciju u želji da nekoga od "otpisanih" dovedu na posudbu ili, pak, trajno... Kako god, Dinamo je vrlo seriozno ušao u ovaj prijelazni rok, a pritom je izlazne transfere najbitnijih "zamrznuo" do kraja europskih kvalifikacija, gdje se lovi skupina Lige prvaka.

Ako to i ostvari, uz transfer barem dva-tri kapitalca, napravio bi doista velik posao, u kojem bi osvježio svlačionicu s gladnima, a pritom monetizirao zaslužnike, te bi, teoretski, mogao dobiti i ovce i novce. I skupinu elite, i 50-ak milijuna eura na računu, ako uz potencijalne transfere uračunamo i Uefine nagrade, ali i bonuse od bivših transfera, koji sada polako kapaju u blagajnu, na ime trofeja i plasmana Gvardiola, Jakića, Olma... Ako se netko od njih transferira u bogatiji i veći klub, i to će dodatno blagotvorno utjecati na modri "sef".

Ako smo lani kritizirali, onda početak ovoga ljeta treba proglasiti sjajno započetim procesom obnove plave svlačionice, koja vapi za "makeoverom". Kada tome dodaju poneki lukrativni transfer, a recimo, uspiju zadržati Josipa Šutala kao predvodnika nove generacije, onda će Dinamov ovoljetni proces biti označen najboljim unatrag četiri godine, kada se počela zidati postojeća pobjednička generacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. ožujak 2024 14:42