Slavlje igrača Dinama

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POGLED SA STRANE

‘Dinamo je posložio brutalan roster, apsolutni su favoriti za naslov! A jedan me dinamovac pristojno odbio...‘

Dean Klafurić analizirao je aktualnu svlačionicu koju kontrolira njegov kolega Ante Čačić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 05:57

Iako je teško donositi konkretne zaključke na temelju pripremnih utakmica, iako je podražaj na natjecateljskim dvobojima kudikamo drukčiji, nije se lako oteti dojmu da će Dinamo u novoj sezoni izgledati jako dobro. Naravno da sjevernomakedonska Shkendija i slovenska Nafta nisu bili suparnici koji mogu procijeniti Dinamovu objektivnu vrijednost, međutim, gledajući isključivo nastup Plavih na tim utakmicama, posve je jasno da trener Ante Čačić ima u svlačionici "gladne" i ambiciozne igrače, čija kvaliteta ionako nije bila upitna.

Neophodna širina

S tom se ocjenom slaže i trener Dean Klafurić:

- Dinamo ima "brutalan" roster, pa čak i sad kad ima viška igrača, sve to izgleda uravnoteženo. A ta spoznaja da je nekoliko igrača previše, samo je svima dodatni motiv za dokazivanje na svakom treningu, jer nitko ne želi na kraju postati prekobrojan. Posljednjih je sezona široki roster igrača Dinamu bio jednostavno neophodan za igranje u tri natjecanja, koristio se velik broj igrača u domaćim i europskim natjecanjima i samo na taj način Plavi mogu zadržati svježinu tijekom cijeloga prvenstva. Posebno tijekom jeseni jer nas je Dinamo već naviknuo da igra u skupinama europskih natjecanja i barem je do Božića u Europi, istodobno držeći mjesto u vrhu ljestvice HNL-a. A to se ne može ostvariti s kratkim rosterom - kaže Klafurić i nastavlja:

- Plavi su odlično trgovali početkom prijelaznog roka. Gledajte, doveli su trojicu izvrsnih igrača, za svaku liniju po jednoga, a prodali su samo Franjića - osjetno su se pojačali i još su u plusu za milijun eura! Vraćeni su i neki igrači s posudbi (Nevistić, Marin...) i sad se zapravo postavlja pitanje što će biti s nadarenim mladim igračima, koji moraju imati kontinuitet igara. Marin je za to najbolji primjer, lani je u Šibeniku stalno igrao i napredovao, treba dobro vidjeti i procijeniti hoće li u Dinamu imati adekvatnu minutažu, ili je za njega bolje da opet ode na posudbu, kao i, primjerice, Baturina, Bulat i Rukavina. Uvjeren sam da bi Baturina već sad bio među najboljim igračima lige da stalno igra, a u Dinamu mu je teško izboriti status standardnog igrača. Dobra je stvar što će u novoj sezoni igrači biti na dvojnoj registraciji, pa ih matični klub u svakom trenutku može povući s posudbe.

image

Dean Klafurić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Opasni dvojac

U Dinamovu je napadu prilična gužva...

- U ovom trenutku plavi imaju čak četiri prava centarfora (Drmić, Petković, Andrić i Jurić), a i Emreli može igrati na toj poziciji. Uz Drmića i Petkovića, trebao bi ostati ili Andrić ili Jurić. Bočne su napadačke pozicije također kvalitetno popunjene, kao i obrambeni dio momčadi, pa čak i "goli pogled" na taj Dinamov roster mora kod svakog suparnika izazvati strahopoštovanje.

Često se raspravlja o tome mogu li Petković i Drmić igrati zajedno. Kakvo je vaše mišljenje?

- To je svakako dvoumica, no uvjeren sam da njih dvojica mogu funkcionirati kao vrlo opasan tandem. Posebno u HNL-u, protiv momčadi koje će se grčevito i zgusnuto braniti. U takvim situacijama, taj bi dvojac morao biti još kako opasan, a u domaćem je prvenstvu Dinamo dominantan na 75 posto utakmica. Europa? Odgovor je dvojak - protiv momčadi koje su objektivno slabije, ili su približno na razini Plavih, Petković i Drmić bez problema bi mogli biti zajedno u udarnoj postavi. Ali, u dvobojima protiv jakih, ili objektivno jačih suparnika, vjerojatno će jedan igrati, a drugi čekati priliku na klupi. No, to je također odlična stvar za Dinamo, budući da će na klupi imati čovjeka koji će svojim ulaskom unijeti novi impuls i dati dodatnu kvalitetu.

Iako će biti još dolazaka i odlazaka u svim klubovima tijekom prijelaznog roka, kako biste sad procijenili situaciju - tko će biti prvi favorit za osvajanje naslova?

- Apsolutno Dinamo! Respekt svakome, ali Zagrepčani su po svemu najveći favoriti. Bili su i bit će - smatra Klafurić.

Želio sam Franjića dovesti na posudbu u Ethnikos, ali pristojno je odbio ponudu...

Prije dvije godine, u ljeto 2020. godine, kad je bio trener ciparskog Ethnikosa, Klafurić je nakanio na polugodišnju posudbu dovesti Bartola Franjića, koji tada u Dinamu nije bio “ni na mapi”! No, Franjić je zahvalio Klafuriću na pozivu i pristojno ga je odbio, rekavši mu da će se pokušati izboriti za željeni status u Dinamu...

- I u tome je, eto, uspio, napravio je spektakularan transfer u Wolfsburg! Tada mi je rekao kako mu je ondašnji trener Igor Jovićević obećao dati priliku. Tako je i bilo i Bartol ju je objeručke zgrabio i posve se afirmirao kao igrač. Gledajući iz sadašnje perspektive, ta je Franjićeva odluka bila dobra. Želio sam ga dovesti kao zadnjeg veznog, znao sam da je, uz sve igračke vrline (tehnika, taktika), discipliniran i karakteran polivalentni igrač, što je odlično uočio Damir Krznar, koji ga je i forsirao na lijevom braniču. Treneri obožavaju takve igrače jer se Bartol uvijek podredi momčadi. I nije slučajno što ga je baš Niko Kovač zapazio i doveo u klub kojem je trener jer je i Niko bio karakterno sličan tip igrača - kaže Klafurić.

Važno je da svi budu zadovoljni

Klafurić je podvukao sljedeće...

- Najvažnije je da svi igrači budu zadovoljni, no Čačić je trener koji zna stvoriti dobro ozračje i zna kako “hendlati” u ovakvim situacijama kako bi zadržao dobro raspoloženje i ravnotežu unutar svlačionice.

GDJE JE BIO TRENER

Polet Buševec (Hrvatska)

Gradići (Hrvatska)

Vrbovec (Hrvatska)

Dinamo mladi (Hrvatska)

Gorica(Hrvatska)

Legia Varšava (Poljska)

Hrv. dragovoljac (Hrvatska)

Ethnikos (Grčka)

Slaven Belupo (Hrvatska)

Ženska selekcija Hrvatske

49

godina ima trener s nizom postaja iza sebe

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:59