Zdravko Mamić i Ante Čačić

 Srđan Vrančić/Cropix
STOLICA SE OPET LJULJA

Čačiću je prije 11 godina presudio poraz koji je jako teško sjeo Mamiću. Evo zašto se sad ne boji otkaza

Da je rasplet Skupštine bio drugačiji, 69-godišnjak danas više ne bi bio trener Dinama
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. ožujak 2023. 23:31

U posljednja tri prvenstvena susreta (Osijek 1-1, Šibenik 1-2, Istra 0-1), Dinamo je osvojio jedan bod. Mizerni učinak "modrih" tijekom ožujka sugerira krizu rezultata. Čak se i trener Ante Čačić priklonio takvom razmišljanju. A kada Dinamo u ozračju HNL-a ne pobijedi nijednom u tri utakmice uvijek se iznova aktualizira pitanje - smjene (ili otkaza, ovisno o interpretaciji) trenera.

I Čačić se posljednjih dana suočava sa spomenutim upitom.

- Ne bojim se otkaza - drčno je odgovorio u novinarske mikrofone.

Sa 69 godina i bogatim trenerskim iskustvom Čačić je proživio svakojake situacije, pa i maksimirski otkaz. Na svojoj službenoj stranici 26. studenog 2012., Dinamo je objavio "nekrolog" bivšem treneru. Dva dana ranije izgubio je u Kranjčevićevoj od Zagreba (0-1), kad je domaću momčad vodio Ćiro Blažević. Tadašnjem "gospodaru Maksimira" Zdravku Mamiću taj je poraz iznimno teško pao, jer je u to vrijeme imao neraščišćene odnose s vjenčanim kumom.

"On stanuje najbliže stadionu"

Čačić je smijenjen iako nije ušao u seriju loših rezultata kao sada. Prije utakmice u Kranjčevićevoj Dinamo je u Maksimiru pobijedio momčad Zadra 5-0. Osim što je izgubio utakmicu koju nije smio, još je jedan detalj dominantno utjecao na raskid suradnje Čačića i Mamića. Dinamo je u to vrijeme bio "vreća za napucavanje" u Ligi prvaka. U pet utakmica "modri" su doživjeli pet poraza: dvaput od PSG-a (0-2, 0-4) i Porta (0-2, 0-3), te jednom od Dinama iz Kijeva (0-2).

image

Čačić s trofejom prvaka 2012.

Damir Krajač/Cropix

Samo su nastavili depresivan niz iz prethodne sezone kada je hrvatski prvak oborio sve negativne rekorde: izgubio je sve utakmice (protiv Reala, Ajaxa i Lyona), uz gol-razliku 3-22! A nakon ponižavajućeg poraza 1-7 od Lyona u Maksimiru, smijenjen je Krunoslav Jurčić. Dva dana prije Božića 2011. Ante Čačić je imenovan novim trenerom. Njegovu inauguraciju sportski je direktor Zoran Mamić popratio riječima:

- Odlučili smo se za Čačića, jer on od svih kandidata stanuje najbliže maksimirskom stadionu!

Naslijedio ga Kruno Jurčić

Spomenuta izjava sugerirala je da braća Mamić više vjeruju momčadi nego trenerima. A u to vrijeme za Dinamo su igrali: Kelava, Vrsaljko, Vida, Šimunić, Pivarić, Leko, Brozović, Tomečak, Sammir, Rukavina, Beqiraj. Ademi, Badelj, Jedvaj, Šimunović, Ibanez, Halilović, Čop, Krstanović, Alispahić, Husejinović...

Čačićeva smjena bila je (još jedna) impulzivna reakcija Zdravka Mamića. Prije nego mu je dao odriješnicu "gazda" je kazao Čačiću:

- Nikada nisam radio s tvrdoglavijim trenerom od tebe.

- Ali nikada nisi radio niti s boljim trenerom od mene - uzvratio mu je Čačić.

Idućeg dana predstavljen je novi trener Dinama: Krunoslav Jurčić!? Dinamo je u posljednjoj utakmici Lige prvaka odigrao s imenjakom iz Kijeva 1-1, a do kraja sezone "modri" su ostvarili prednost od 20 bodova ispred Lokomotive i čak 25 više od Hajduka.

Danas u Maksimiru više nema braće Mamić. Je li to za Čačića dobra vijest? Jamačno. Da je rasplet nedavno održane Skupštine bio drugačiji, Čačić danas više ne bi bio trener Dinama. Neovisno o rezultatu. No nakon najnovijeg kadrovskog preslagivanja nejasno je tko u maksimirskom klubu uopće odlučuje o statusu trenera. Bili smo uvjerenja da je to Dario Šimić, ali sam Čačić je to demantirao riječima:

- On prvo mora potpisati ugovor s klubom.

Iz njegove izjave, posve je razumljivo zašto se trener Dinama danas ne boji otkaza.

Linker
17. travanj 2024 21:58