DAMIR KRAJAC Cropix
USUSRET EUROPI

Čačić nije paničar, ali u podsvijesti mu vjerojatno još stoji utakmica zbog koje su svi bili na rubu živaca

Kad gledamo ždrijebove zadnjih nekoliko sezona, rijetko kad je Dinamo imao takvu "naklonost" kuglica.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. lipanj 2022. 12:37

Iako se nikad u nogometu ne treba opustiti i unaprijed veseliti, svi će se složiti da je ždrijeb ovog puta pomazio Dinamo. U drugom pretkolu Lige prvaka igrat će Modri protiv pobjednika dvoboja prvog pretkola, u kojem igraju prvak Sjeverne Makedonije Škupi i gibraltarski Lincoln Red Imps, što je svakako najbolja opcija od preostale dvije koje su potencijalno nudile kuglice u Nyonu. Naime, još u utorak navečer Dinamo je bio svrstan u podgrupu u kojoj su bila tri potencijalna suparnika, uz Škupi i Lincoln, mogao ga je zapasti pobjednik dvoboja Slovana iz Bratislave i gruzijskog Dinama iz Batumija ili švicarski prvak Zürich.

Ante Čačić nije paničar, nije tip koji će potencijalnim protivnicima razbijati glavu, ali negdje u podsvijesti vjerojatno mu još stoji onaj Ludogorec. Kad je prije deset godina u drugom pretkolu dobio najtežeg suparnika, financijski moćan i ambiciozan bugarski klub u usponu, s kojim je Dinamo potom vodio dramatične borbe onih 180 i "kusur" minuta, kad je Vida zabio za pobjedu i veliko olakšanje svih u Maksimiru. I Čačića, naravno.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dakle, ono što je sigurno, prvi europski suparnik ove sezone neće biti snage Ludogoreca, da je s druge strane Zürich bilo bi puno neugodnije, ovako je ipak lakši put do Lige prvaka ili, za početak, do europske jeseni. Naime, poznato je da prolazak drugog pretkola jamči plasman najmanje u skupini Konferencijske lige, što, naravno, nije Dinamov cilj, bila bi to utješna nagrada, ali za početak nije loše uhvatiti niti vrapca u ruci.

Naklonost kuglica

Doista, kad gledamo ždrijebove zadnjih nekoliko sezona, rijetko kad je Dinamo imao takvu "naklonost" kuglica. Lani, nakon Valura u prvom pretkolu (samo je lani Dinamo igrao u toj fazi), došla je ciparska Omonia, prije dvije godine rumunjski Cluj u samo jednoj utakmici, prije toga, ajde, možda nominalno najlakši suparnik, gruzijski Saburtalo. Godinu ranije, 2018. Hapoel Be'er Sheva, nešto su lakši dvoboji ipak bili s Folom Esch i Žalgirisom.

- Mi ćemo pristupiti svakoj momčadi jednako, bez obzira protiv koga igramo. Nećemo ih, naravno, podcijeniti, ali ćemo voditi računa o tome da do tih utakmica dovedemo momčad u optimalno stanje. Dinamo je sigurno kvalitetniji, imamo bolju koncentraciju i kvalitetu igrača. No, moramo se usredotočiti na sebe, učiniti sve da preskočimo prvu prepreku - prva je reakcija Ante Čačića na ždrijeb Lige prvaka.

Stari znanac

Ipak, kad bi mogao birati protiv koga bi radije igrao u tom drugom pretkolu, Dinamov trener ne krije da bi gibraltarski klub, iako egzotičniji i zagonetniji od Makedonaca, bio bolji izbor.

- Niti jedan protivnik nije lagan, ali rekao bih ovako da nam je teži protivnik Škupi jer bismo igrali na jednom užarenom terenu, a njihov trener Goce Sedloski nas dosta dobro poznaje. No, najbitnije je dovoljno se dobro pripremiti, neovisno o tome s kime igramo - kazao je Čačić.

image
VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA Valery Hache/Afp/Profimedia

Da, Škupi s klupe vodi Goce Sedloski, bivši igrač i kapetan Dinama, koji je prije dvije godine bio i trener Dinama II, s nadom da bi jednoga dana mogao preuzeti i prvu momčad. No, nije za epizoda dugo trajala, niti je završila novim iskorakom, brzo je Sedloski napustio Maksimir. Ipak, ostao je u sjećanju kao trener Vardara s kojim je momčad Cice Kranjčara 2016. godine, također u drugom pretkolu, započela svoj europski put. Nakon pobjede u Skoplju (1:2), Modri su očekivali lakši posao u Zagrebu, međutim, momčad Sedloskoga namučila je hrvatskog prvaka, morao je Marko Pjaca na svom oproštaju odigrati briljantnu partiju za pobjedu i prolaz (3:2). Zato Čačić vjerojatno i puše na hladno pri spominjanju Škupija... Inače, Ante Čačić može se pohvaliti da je u toj sezoni kad je teško prošao Ludogorec u ostalim pretkolima bio uvjerljiv, pobijedio je u obje utakmice i Šerif i Maribor i ušao u Ligu prvaka. Ukupno je, znači, iza Čačića pet pobjeda i jedan remi.

Ali, kad se sve zbroji, nema razloga za brigu i strepnju, Dinamo se može mirno pripremati za početak europske sezone, zapravo, sad se utakmica Superkupa s Hajdukom, koja se igra u Maksimiru 9. srpnja, čini jačim izazovom od drugog pretkola Lige prvaka.

Prva nadmetanja

Dinamo će u prvoj utakmici, s kim god igrao, biti domaćin, taj se susret igra 19. ili 20. srpnja, uzvrat je tjedan dana kasnije, a osim Superkupa Modri će prije europskog starta odraditi i utakmicu prvog kola HNL-a protiv Lokomotive.

Linker
18. travanj 2024 12:09