GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
DESNA ŠIMIĆEVA RUKA

Bio je cimer legendarnog Kluiverta, gledao Edena Hazarda kako raste, a sada je stigao u Dinamo ‘napraviti reda‘

‘Nije normalno da Dinamo kupi nekog igrača iz HNL-a za 5 ili 6 milijuna eura, kako god se on zvao‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. srpanj 2023. 21:01

Na Brdo kod Kranja stigao je Marko Marić, koji u Dinamu ima funkciju voditelja programa razvoja mlađih uzrasta kluba. Te funkcije do sada nije bilo u Maksimiru. Došao je na poziv Darija Šimića koji ga je htio kao svoju desnu ruku u slaganju modre nogometne škole, ali i kao čovjeka koji će pomoći oko skautinga za prvu momčad.

- Igrao sam u Francuskoj, zemlji koja razvija najviše igrača koji se prodaju u lige Petice. Imao sam sreću biti u Lilleu u vremenu kad je recimo tamo bio formiran Eden Hazard, tada jedan od najboljih igrača na svijetu. Dan-danas sam u kontaktu sa svim tim ljudima koji su formirali početak njihove nogometne akademije, kad je još bilo nezamislivo da će Lille biti prvak, osvojiti duplu krunu. Ali naravno, nećemo mi kopirati Lille, nećemo kopirati nikoga - kazao je u uvodu Marić, koji je u tom francuskom klubu bio cimer legendarnog Patricka Kluiverta

Onda nam je odmah kazao kako on zamišlja Dinamovu nogometnu školu.

- Kadeti i juniori u odnosu na pionire su da tako kažem, dva različita sporta. Kad za nekog igrača u kadetima za kojeg mislimo da je za Dinamo, već mora biti spreman odigrati neku utakmicu za prvu momčad protiv nekog slabijeg protivnika. Može mu nedostajati konstitucije, ali ako mislimo da je igrač za naš klub, ne podcjenjujući nikoga, on bi u HNL-u u ogledima s klubovima od sredine prema dolje, trebao bi igrati 15 do 20 minuta. Pa da vidimo ima li sve individualne alate da igra na visokoj razini. Rad s kadetima i juniorima je od onih u kojem se vidi jesu li igrači spremni igrati za prvu momčad. A kod pionira se razvijaju ti svi individualni tehnički alati da bi se igrač kasnije mogao adaptirati na zahtjeve pojedinih trenera. Dakle, mi ćemo školu dijeliti po vertikali, juniori i kadeti, te sve ispod njih. Jedna od mojih ključnih stvari je gledanje svih treninga. Nikad se nisam slagao s poslom šefa nogometne škole gdje 90 posto vremena provedeš u uredu.

Kad se radi o prvoj momčadi kaže...

- Prvo moraš vidjeti što imaš u svojoj kući. U toj momčadi relevantno možeš procijeniti od 13 do 15 igrača kroz sezonu. To su igrači koji većinom vremena igraju. Onaj ‘sedamnaesti igrač‘ koji ponekad uđe može biti fenomenalan, ali njega možeš procijeniti isključivo kroz trening.

Marko je izabrao ljude od svog velikog povjerenja...

- Izabrao sam fenomenalnog trenera Ivu Milića koji je bio pomoćni trener Mariju Cvitanoviću, radio je u Saudijskoj Arabiji. On može itekako pomoći svim trenerima u školi, neprocjenjiva je vrijednost, mogli bi kazati da će on biti moja desna ruka. Bio je moj prvi izbor kao bi bio stalno uz mene u nogometnoj školi. Ivo i ja ćemo najmanje dva puta tjedno gledati treninge prve momčadi. Kako bi se mogli shvatiti zahtjevi trenera prve momčadi, jer prva stvar koju radimo je razvoj igrača za seniorsku momčad. Ali i razvijamo igrače da bi ih klub mogao prodati u inozemstvo. Nebitna je naša percepcija, već ona naših mogućih budućih klijenata u inozemstvu. Dakle, ono što trenutačno traži nogomet na najvišoj razini. Trener juniora je Ivica Banović, obožavao sam ga kao igrača, pun je entuzijazma, energije, radio je u Njemačkoj u Freiburgu, oduševljen sam s njim. Kondicijski trener bit će Frano Leko, čovjek s ogromnim iskustvom koji je radio u stožerima Branka Ivankovića, Zlatka Dalića... Kadete će voditi Ivica Landeka, koji je također radio u seniorskom nogometu, veliki je radnik. Pionire će voditi Sandro Perković. Kad je prihvatio Dinamovu ponudu, već je imao jednu sjajnu inozemnu ponudu za jednu U-19 momčad s tendencijom da će raditi s prvom momčadi. Mogao je to prihvatiti, ali je prihvatio Dinamo. Svi mi ćemo na tjednoj bazi komunicirati i analizirati. S ulaznim starijim pionirima će raditi Andrej Mioković koji je dugi niz godina u sustavu. Glavni trener vratara trebao je biti Silvije Čavlina, ali dobio je jednu drugu odličnu ponudu, pa smo se odlučili za Ivana Kovčića.

Svi su oni, uključujući Marića potpisali dvogodišnje ugovore s Dinamom.

- U nogometu su dvije godine dovoljno dugo razdoblje da se mogu vidjeti rezultati rada. Ali klub ima opciju ako nije zadovoljan, može izaći iz tog odnosa.

Koliko će u nogometnoj školi biti rezultati momčadi?

- U nogometnoj školi rezultat ne bi trebao biti presudan, ali trener mora imati viziju zašto nema rezultat. Ali naravno, ako radiš dobro na duge staze, nemoguće jest da nemaš rezultat. Kratkoročno se može biti bez rezultata, ali dugoročno bez rezultata ne možeš razvijati igrače. Nemoguće je da radiš dobro, razvijaš igrače, a da nemaš rezultat.Dinamo ima sjajne uvjete, kroz dugi niz godina stvorio je sjajnu platformu za prodaju igrača, da ne trebate zvati igrače da dođu u Dinamo. Ali dobra je stvar da više nemamo monopol kao nekad. Ne može se razvijati pet igrača na određenoj poziciji. Isto tako, ako se svi sjate u Dinamo, onda naši mladi igrači igraju s momčadima koje im nisu dorasle, pa nemaju pravi podražaj za razvoj. Nije dobro da svi najbolji igrači iz Hrvatske ili iz tzv. Regije dođi u Dinamo.

Veli da se moraju zaštiti treneri.

- Treneri u nogometnoj školi ne smiju strahovati da će ostati bez posla ako neće imati rezultat. Jer recimo, možeš imati sjajnog dečka u kadetima koji zabija dvadeset golova po sezoni, ali se više ne razvija u kadetima. Za dobrobit kluba trener kadeta treba predložiti da taj igrač ide u juniore. Ali time će oslabiti svoju momčad i možda neće imati rezultat. Tako da se rezultati trenera u nogometnoj školi mogu prepoznati tek s nekom odgodom od dvije-tri godine. Zamislite situaciju da se taj kadet kojeg je trener poslao u juniore proda za neku godinu za recimo 20 milijune eura. Taj trener je znači napravio najbolju moguću stvar za klub, a onda dobije otkaz jer nema rezultata. Nema smisla. Trenere u školi se treba zaštiti.

Kako doći do mladih igrača u Hrvatskoj kad se radi o prvoj momčadi? Kako recimo dovesti Frigana, Kačavende, Stojkovića?

- Neću o imenima. Ali sve treba prepustiti tržištu. Pustiš i čekaš. Ne vidim problem. Nije normalno da Dinamo kupi nekog igrača iz HNL-a za 5 ili 6 milijuna eura, kako god se on zvao! A još trebaš investirati u njegovu plaću. To ne pije vodu, ekonomski se ne isplati. To je isključivo moje razmišljanje.

Izašla je priča da Dinamo želi dovesti neke igrače iz Francuske, da tako kažemo, vašeg područja djelovanja.

- Mi skautiramo više igrača, a ta imena su zanimljiva. Da netko od njih dođe šanse uvijek postoje. Ali nama je najvažnije da imamo izbalansiranu momčad. Balans stranaca i domaćih. Nećemo sigurno sad nakrcati svlačionicu sa strancima. No postoji jako puno stranih igrača, koji su kvalitetni a puno jeftiniji nego igrači iz HNL-a. Neki igrač kojeg gledamo, koji je recimo igrao Ligu prvaka, igra sedam godina u Francuskoj košta 2 do 2,5 milijuna eura. A kod nas neki igrač odigra deset utakmica i košta isto. Igrati u HNL-u i igrati u Dinamu su dvije različite stvari.

Marko Marić je s trenerom Hajduka Ivanom Lekom radio u Kini

- Leko me razuvjerio u masu stvari. U stil rada, intenziteta, da se moraš naviknuti na težak rad. On nije pao s neba, radio je recimo u Belgiji. Nije stvar treninga nego intenziteta. Mi imamo stručnjake na svjetskoj razini a samo sebe podcjenjujemo. Bišćan, Leko, Jakirović, Zekić, Kopić... To su naši treneri najviše klase.

O još jednoj temi je govorio Marko

- Trebaju li sve momčadi u školu igrati isti sustav kao prva momčad? Ja mislim da ne trebaju. Prosjek trajanja Dinamovih trenera zadnjih godina je sedam-osam mjeseci, igrač će biti u prvoj momčadi tri godine, promijenit će puno trenera i zahtjeva. Zato je bolje da se navikne na više sustava i dođe spreman u novi klub. Neki klubovi imaju taj luksuz da traže od trenera da gaji njihov stil igre i sustav. Mi nemamo.

Marićev kum je Niko Kranjčar. Hoće li njega dovesti u Dinamo?

- To će on sam odlučiti kad je spreman i što ga zanima, ali najbolja stvar za hrvatski nogomet će biti kad se on odluči posvetiti trenerstvu. To što on može pružiti igračima kroz prizmu gledanja nogometa, to može malotko. I još nešto hoću kazati. Treneri ne stvaraju igrače, oni se stvaraju sami, mi smo tu da ih usmjerimo i budemo potpora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 10:03