GORAN MEHKEK/Cropix
IŠČEKUJU SE VIJESTI

Baturina čeka odluku o derbiju, jedan igrač Dinama umjesto na trening otišao na terapije

Ponedjeljak je dan kad bi se moglo razaznati hoće li mlada zvijezda biti spremna za derbi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2024. 18:46

Jedno od najvažnijih pitanja pred veliki derbi na Veliku subotu glasi:

“Hoće li za Hajduk biti spreman Martin Baturina?”

Znate da je na utakmici s Rudešom osjetio zatezanje u zadnjoj loži, da zbog toga nije otputovao s reprezentacijom u Egipat. Dinamo s plemenitom desetkom i bez nje nije ista momčad, to je dokazano mnogo puta. Uostalom, i u tim derbijima Modrih i Bilih, budući da je baš Baturina znao biti krvnik Majstora s mora.

On je taj koji zna napraviti prevagu u sredini travnjaka, podvaliti dobru asistenciju, postići pogodak, okrenuti s jednim ili dva poteza kompletni tijek utakmice. Konačno, u zadnjih sedam utakmica u HNL-u postigao je tri pogotka i tri puta je bio asistent. Kad je zapelo, onda se ukazala desetka.

image

Baturina i Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

Njegov ulazak protiv Slavena Belupa donio je preokret zbivanja na terenu, možemo kazati da su to bila “njegova tri boda”. Kad se Rudešu nikako nije moglo zabiti, on je asistirao iz kornera Živkoviću za otvarajući pogodak i poslije njega sve je bilo lakše. Baturina je ušao u pravu formu i za Dinamo bi bilo od presudne važnosti da bude spreman za El Croatico u HNL-u, a onda i za polufinale Kupa.

Rog i Bernauer bili na terapijama

Međutim, Baturina još ne trenira s momčadi, još uvijek traju terapije. Predviđa se da bi se na treningu s momčadi mogao pojaviti u ponedjeljak. Ali shvatite to s velikom dozom opreza jer se kod takvih ozljeda i naknadnih terapija ništa sa sigurnošću ne može tvrditi. Znaju u plavom domu, bez obzira na ogroman značaj utakmica protiv Majstora s mora, da se ne treba riskirati s igračem koji ima problema, koji nije maksimalno spreman.

U Maksimiru su vrlo odgovorni i itekako paze na svoje igrače, ne žele ih izlagati bilo kakvom riziku

Nadanja su svih u Maksimiru da će Baturina biti spreman i da će na Poljudu na Veliku subotu istrčati u udarnom sastavu. Ako ne u udarnom, onda barem u jednom trenutku derbija. Ali idemo kazati da je ponedjeljak taj “Dan D” kad bi se već moglo razaznati hoće li mlada zvijezda i daleko najvredniji eksponat Modrih biti spreman za derbi.

Zanimljivo je kako se stvari kod tih zdravstvenih problema vezanih uz treniranje i terapije zapravo mijenjaju gotovo iz dana u dan. Recimo, iako je trenirao s momčadi i iako ga se najavljivalo kao igrača koji bi mogao istrčati na Poljudu u određenoj minutaži, Marko Rog je u subotu opet bio na terapiji. Nije to ništa ozbiljno, ne radi se ni o kakvoj ozljedi, jednostavno, u Maksimiru su vrlo odgovorni i itekako paze na svoje igrače, ne žele ih izlagati bilo kakvom riziku i mogućnosti obnove ozljede, pa onda i igrači poput Roga, koji normalno treniraju s momčadi, opet presele u “terapijski proces”. Ista je stvar i s Dinom Perićem te Takuyom Ogiwarom, njih dvojica su subotu također provela vrijeme u “terapijskom ozračju”.

image

Maxime Bernauer

RONALD GORŠIĆ Cropix

Kad se radi o Luki Stojkoviću, oporavak ide jako dobro, čak se tijekom tjedna špekuliralo da bi uskoro mogao na travnjak, ali stižu informacije da se ipak u njegovom slučaju ne treba zaletavati, te da barem još dvadesetak dana ostaje samo u trenažnom procesu. Još jedan igrač u subotu je umjesto na treningu bio na terapiji, radi se o francuskom stoperu Maximeu Bernaueru. On također ima određenih problema.

Petković i Brodić u napadu?

No vratimo se Martinu Baturini. Iako se u plavim odajama vjeruje da će biti spreman za Hajduk, što će se dogoditi ako ipak neće? Tko će umjesto njega biti u momčadi? Ozbiljno se razmišlja o - Arijanu Ademiju. On bi mogao biti taj koji bi onda zaigrao ispred Mišića i Sučića. Jer kapetan je i doveden u Dinamo zbog takvih utakmica “biti il’ ne biti”. Ademi je pogonsko gorivo plave momčadi, hrabar, beskompromisni igrač, koji je potreban baš u tim najvažnijim ogledima.

Neodlučeno u derbiju niti jednima niti drugima ne donosi previše

Da ga je Dinamo imao u Solunu, možda ne bi onako teško stradao od PAOK-a, možda momčad ne bi bila onako uplašena i zbunjena. Ademi donosi “ono nešto”, on je “faktor X” i postoje razmišljanja da bude u udarnom sastavu čak i ako Baturina bude spreman igrati. Naravno, može u priču umjesto Baturine uskočiti i Gabriel Vidović, koji je ionako vezni igrač, a ne krilo. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti za koji će se sastav odlučiti Jakirović...

Jasno jest da Dinamu, kao i Hajduku, treba pobjeda u derbiju. Neodlučeno niti jednima, niti drugima ne donosi previše. Rijeka bi u takvom raspletu mogla “odmagliti”. Zato se s obje strane očekuju po mogućnosti što ofenzivnije postave. Jedna opcija u maksimirskim razmišljanjima jest da se u derbi krene s dva napadača, moguće s Petkovićem i Brodićem ili s Kulenovićem. Brodić i Kulenović su donosili mnogo toga dobroga Dinamu kad su ulazili u igru.

Linker
01. svibanj 2024 17:49