Svečana loža na utakmici Dinamo - Hajduk

 GORAN MEHKEK Cropix
MAKSIMIRSKI MISTERIJ

Barišić je u poluvremenu dao obećanje gradonačelniku Tomaševiću, a onda povukao zbunjujuć potez

Zašto se predsjednik muči popunjavanjem skupštinskih klupa ako ovom sazivu Skupštine u ožujku istječe mandat?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. prosinac 2023. 15:16

Irović, Crnković, Marković, Perušić, Jerković Haraminčić...", jedan član IO-a ovih dana potpisuje fotografiju velike Dinamove momčadi s kraja pedesetih prije nego što ostale članove WhatsApp grupe podsjeti, "Dinamo kakav pamtim, ne dajte da nam ga otmu na Skupštini!".

U četvrtak plavi parlament igra posljednji od četiri velika Dinamova derbija u prosincu. Svoja dva derbija (Ballkani, Hajduk) momčad Sergeja Jakirovića zaokružila je na rezultatski prihvatljiv način: igrala je neuvjerljivo, onako kako to čini cijelu jesen, ali je ipak izborila proljeće u Europi i nastavila puhati Hajduku za vrat.

Oko druga dva derbija - dvije utakmice u klupskim forumima - još uvijek se ne razilazi magla. Prošli tjedan Izvršni odbor je načelno usvojio prijedlog novog klupskog Statuta prema kojem se Skupština od 60 članova treba popunjavati po formuli ‘35 zastupnika iz kvote Mirka Barišića plus 25 zastupnika iz redova navijača (članova)‘. Na prvu ispada da su svi akteri pobjednici, ali javna je tajna da dva pregovaračka bloka ne vjeruju jedan drugome. S jedne strane je staro plemstvo koje s podozrenjem gleda prema arivistima sa sjeverne tribine, ta se averzija prema navijačima nakon huliganskog izleta u Atenu samo produbila, iako dvojica navijačkih predstavnika u plavoj vladi (Ivan Nauković i Dubravko Skender) nisu nikakvi krezubi huligani, nego ljudi s ozbiljnim poslovnim karijerama čija je strast prema klubu jednom davno odnjegovana na sjevernoj tribini.

image

Svečana loža na utakmici Dinamo - Hajduk

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Brzi skok natrag do uvoda ovog teksta: tko bi to i pomoću kojih trikova mogao preoteti klub na Skupštini, kako to aludira član IO-a? Navijači sa svojom ograničenom kvotom zastupnika u klupama definitivno nisu prijetnja vladajućoj garnituri (Barišić, Hanžel, Bergman, Cvitković, Gašparović plus Vlatka Peras kao šefica Uprave). Ako nisu oni, znači li to da se članovi IO-a plaše nekog komplota pod patronatom oporbene frakciju koju kontrolira Damir Zorić? Teško, jer Zorić se neki dan u kratkoj izjavi za Jutarnji distancirao od Skupštine.

Zorić je rekao da ne namjerava davati legitimitet skupu koji manipulira dobrim demokratskim običajima. Ne mogu, objašnjava on, neki zastupnici biti birani na izborima, dok ostale u Skupštinu svojom voljom imenuje Izvršni odbor, jer onda ne kreću iz jednakih startnih pozicija. Objektivno, takva nas praksa zaista ne vodi daleko od pravnog kanona zloglasne vladavine Zdravka Mamića u kojoj je gazda birao i članove Izvršnog odbora i zastupnike u parlamentu, da bi onda u nastavku balade njih stotinjak lojalnih samo izmjenjivali mjesta. Prema informacijama Jutarnjeg, Zorićev blok će preskočiti sjednicu u četvrtak.

Što nam se sprema na Skupštini u četvrtak zasad ostaje zagonetka. U utorak je u ruke potpisniku ovih redaka sletio prijedlog novog Statuta i tamo zaista piše da se vrhovno tijelo ima konstituirati prema formuli 35+25, tako da se prvih 35 zastupnika bira s otvorene liste, a ostatak s popisa koji predlažu vladajući. Svaka bi lista u startu imala i svojeg predsjedničkog kandidata, ali jasno je čiji su argumenti u ovoj priči jači. "Je li točna ova matematika o kojoj mediji pišu posljednjih dana?", kažu nam izvori da se Tomislav Tomašević u poluvremenu derbija raspitivao kod Dinamova predsjednika. "To je dogovoreno i od toga nema odstupanja", zajamčio je Mirko Barišić.

Odmah nakon derbija predsjednik je u loži zapadne tribine okupio zajednicu Dinamovih povjerenika i tamo im otkrio da će Skupštinu napuniti s desetoricom članova iz njihovih redova. Taj dio priče posebno zbunjuje: zašto se predsjednik uopće muči popunjavanjem skupštinskih klupa ako ovom sazivu Skupštine u ožujku istječe mandat? Tko će to glasati za vlastitu promociju danas, svjestan da kroz tri mjeseca ispada iz igre?

Nejasnoća je puno i previše. U trenutku pisanja ovih redaka do novinara je stigla informacija da su, poslije više upita, skupštinarima iz kluba ipak poslali radne materijale s prijedlozima novog statuta i financijskog plana za 2024. godinu. Nisu im, međutim, objasnili zašto su dnevni red sročili tako nespretno da su pod 4. točkom naveli "imenovanje novog saziva Skupštine", iako se nova Skupština bira u ožujku, zašto su za kraj sjednice ostavili točku "usvajanje novog Statuta" i zašto su zaboravili poslati pozivnice članovima NO-a...?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. lipanj 2024 12:22