IVAN PERIC/CROPIX
DANI ODLUKE

Ključni tjedan: Dinamo u srijedu gubi prednost u HNL-u, a u četvrtak učvršćuje primat u Europi!?

Inače, teško je objasniti ‘žute minute‘ nekad pouzdanog igrača, koji je napravio novu glupost...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. studeni 2020. 15:39

Nenad Bjelica pobijedio je Zorana Mamića, Osijek je slavio protiv Dinama i došao Modrima na samo tri boda zaostatka. Od dva niza nepobjedivosti, stao je niz Modrih, a sigurno će ovom pobjedom narasti i ambicije Osječana, već u srijedu mogu dostići Modre na vrhu ljestvice ako pobijede Istru u Puli.

Potez iznenađenja

Zanimljiv je bio osječki derbi, prvi potez iznenađenja povukao je Dinamov trener Zoran Mamić. Stavio je u prvih 11 i Petkovića i Gavranovića, Oršić je, pak, više igrao iza njih nego na krilu, nismo često u prethodnom razdoblju gledali takvu modru formaciju.

Petković i Gavranović, primjerice, zajedno su igrali baš u onoj utakmici s Osijekom u Maksimiru kad su Osječani bili bolji, promašivali velike prilike, a Dinamo zabijao i na koncu utakmice uvjerljivo pobijedio (4:1).

Ovdje je bilo obrnuto, Dinamo je bio taj koji je više toga promašio, zasluge za to idu i Ivušiću, Osijek je zabio i odnio puni ulov.
Pamtit će Gavranović zicer u prvom dijelu, bio je sam pred Ivušićem, ali je Osijekov vratar sjajno obranio. Veliku je šansu imao i Jakić, umjesto u mrežu, iz blizine je pucao visoko preko gola.

Dinamo je u prvom dijelu bio bolji, konkretniji, imao te dvije prilike, ali ih nije iskoristio. I onda je u nastavku pao, prvo je lijepo pogodio Pilj, potom nakon kornera Žaper. Takve stvari odlučuju derbije, prilike se nikako ne smiju propuštati, Osijek je svoje zabio, Dinamo svoje nije i to je bila ta razlika.

Video: Pilj pogađa za 1:0

Inače, gledali smo jedan ratnički derbi, nabrijan s obje strane, već u 20. sekundi Theophile je zbog lakta u glavu argentinskog napadača Miereza dobio žuti karton.

Teško je objasniti te “žute minute” nekad uistinu pouzdanog francuskog stopera, eto, tek što se vratio na teren nakon kraćeg izbivanja, tako malo vremena mu je trebalo za novu glupost. Tako je počelo, a bilo je dosta čvrstih startova, ležanja igrača, više Osijekovih, po travnjaku, na praznom stadionu Gradski vrt čuli su se stalno neki vriskovi, ponekad nedvojbeno i jači od težine faula.

Ukupno više od 40 prekršaja, puno prigovaranja igrača i trenera sucu Strukanu i pomoćnicima, ali sve je to sastavni dio ovakvih utakmica, derbija i dvoboja koji su, kao ovaj, više od utakmice.

Video: Žaper pogađa za 2:0

Osijek je u čitavom tom “koktelu” izvukao više, bio umješniji, kad je trebalo prelomiti utakmicu koja je išla prema remiju, ukazao se Pilj i pogodio metu. Nakon toga nije Dinamo pronašao način kako doći do pogotka, premalo je bilo konkretnih napadačkih akcija, a kad se i ukazala kakva prilika Ivušić je pred osječkom mrežom bio sjajan.

Sol na ranu

Dok bi pobjeda Osječanima mogla dati krila, vidjet ćemo kako će poraz utjecati na Dinamo. Izgubiti od bivšeg trenera sasvim sigurno je dodatna sol na ranu, međutim, ako u srijedu Modri potpuno izgube bodovnu prednost u HNL-u, u četvrtak mogu još čvršće prigrabiti prvu poziciju u svojoj skupini Europske lige, pobjeda nad austrijskim WAC-om na gostovanju sigurno bi dobro oprala ovaj gorak okus iz Gradskog vrta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 14:34