PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Stvar se mora popraviti

Evo koliko je igrača Hajduk doveo od 2014., a koliko ih se pokazalo pojačanjem! Pogledajte ‘crnu‘ listu

Je li realno očekivati da već ove zime u seniorsku svlačionicu dovedu kvalitetne igrače sa strane?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. siječanj 2021. 21:06

S velikim nestrpljenjem javnost čeka prve poteze Mindaugasa Nikoličiusa (37), sportskog direktora Hajduka. Naravno da mu je prvi i najvažniji zadatak pronaći trenera. Kažu nam da je izolirao nekoliko imena, ali to je tek prvi korak. Do onog posljednjeg najprije slijedi detaljno “skeniranje” kandidata, pa mogući razgovori, pregovori... Najvažnije je da Nikoličius točno zna kakvog trenera želi na Poljudu. I da mogućnost pogreške svede na najmanju moguću razinu jer s pogrešnim trenerom pada u vodu sve što Jakobušić i on planiraju dobro raditi.

Međutim, od Nikoličiusa se očekuju i igračka pojačanja. Ne prinove, njih smo se nagledali posljednjih godina. Od ljeta 2014. Hajduk je doveo 67 igrača ili prosječno 10 godišnje. Nažalost, možda njih šest (Ohandza, Erceg, Futacs, Juranović, Hamza i Jairo) ostavilo je značajniji trag u svlačionici, a ozbiljniji novac klubu su priskrbila tek njih nekolicina (T. Bašić, Erceg, Ohandza, H. Milić...). Više od njih 85 posto bili su promašaji po svim pitanjima.

image
ROBERT MATIC

U pravu je Zlatko Vujović kad se pita kako će to Nikoličius dovesti prave igrače ako novca nema? Ne dvojimo da je dobar stručnjak i da ima puno veza po svijetu, ali čarobnjak sigurno nije. Malo je čarobnjaka u nogometu, a i te rijetke viđamo samo na terenu. Recimo, Messi...

Među sportskim direktorima čarobnjaka nema. Prije nekoliko godina čarobnjakom je prozvan Monchi, sportski direktor iz snova, kako mu je tepao novinar The Guardiana, diveći se onom što je Monchi napravio u Sevilli. Istog tog Monchija potjerali su potom iz Rome, u kojoj je napravio niz loših i krivih odluka. I ponovno je u Sevilli, ali čarobnjaštva nema.

Stoga svi moraju biti svjesni da nemaju pravo od Nikoličiusa tražiti čarobnjačke formule na Poljudu. U Gorici je, doduše, s mizernim sredstvima napravio rezultat, ali Gorica nije Hajduk. Ono što se od Litavca tražilo u Gorici potpuno je drugačije od onog što se traži u Splitu. Kao što su i zahtjevi Seville bili potpuno drugačiji od Rominih. Monchi se nije znao tome prilagoditi i zato nije uspio. A tek ćemo vidjeti kako će se Nikoličius prilagoditi zahtjevima Hajduka...

image
ROBERT MATIC

Postoje, međutim, nogometni postulati koji vrijede u cijelom svijetu. Jedan je da bez novca ne možeš dovesti pravo pojačanje. Drugi je da s puno pametnoga rada možeš parirati onima koji imaju puno više novca. Što je Nikoličius sjajno radio u Gorici. A to itekako može raditi i na Poljudu, biti pametniji od ostalih. Biti radišniji, sustavniji, s čvrstom vizijom.

Nikoličius pred sobom ima sve potrebne parametre. Neka samo pogleda kako su prije njega radili Vučević, Branco, Bjelanović i Stanić, pa će mu odmah biti jasno kakve poteze nikako ne smije vući. Pod jedan ne smije gomilati igrače iz inozemstva, pa ni iz Hrvatske. Uzorak je i više nego reprezentativan. Dovedeš ih 67, a svaki deseti bude pojačanje. Nevjerojatno je koliko su Hajdukovi sportski direktori godinama uporno i po istom receptu griješili po tom pitanju.

E, sad, daleko je teže pronaći dobre vodilje u ovom poslu. Hajduk bi se recimo mogao ugledati na RB Salzburg, ali oni dječaka iz Pule dovode za 2 milijuna eura. Red Bull ima viziju, ali ima i novce. Nije da ni na Poljudu prethodnih godina nije bilo vizije. Vučević je, recimo, tražio mlade i neafirmirane igrače, prvenstveno jeftine, ali i da imaju potencijal stasati u prave igrače. Pa je tako pronašao Tomu Bašića, Frana Tudora i Juranovića, ali i dosta njih koji nisu prošli.
Teško je kad nema novca. To je jedina istina.

Nikoličius je vrlo sustavan sportski direktor i ne dvojimo da je on sve ovo već pomno proučio te da priprema potpuno novu strategiju za dovođenje igrača. Vidjet ćemo kakvu. No, da bi je proveo, Litavac mora dobiti i ponešto vremena, iako mora biti svjestan da ga neće imati koliko bi želio jer Hajduk nije Gorica. Sigurno je jedino da ga ne treba pritiskati, posebno ne ako u sljedećih mjesec ili dva ne dovede nikoga ili možda tek jednog, dva igrača. Bolje da ne dovodi nikoga, nego da dodatno osnažimo našu priču o 67 “pojačanja”, od kojih je 60 u rubrici promašaji.

image
ROBERT MATIC

Hajduk već osam godina ne zna za drugo mjesto, prošlu je sezonu s jako skupom momčadi završio peti, pa neće biti nikakva tragedija ako i ovu završi peti, pa ako treba i sedmi. Ako će sedmo mjesto biti prvi korak prema ozdravljenju kluba, odmah ćemo ga potpisati...

KAKO SU PRETHODNIH SEDAM GODINA DOVODILI I PRODAVALI IGRAČE NA POLJUDU

SEZONA 2014./15.
Predsjednik: Marin Brbić.
Treneri: Igor Tudor (do veljače 2015.), Hari Vukas (dva tjedna u veljači), Stanko Poklepović (do sredine travnja), Goran Vučević (dvije utakmice u travnju), Hari Vukas (do kraja sezone)
Sportski direktor: Goran Vučević
Rezultat: 3. mjesto

Angažirani igrači (11, svi došli bez odštete): Ranilović, Mezga, Milevskij, J. Vuković, Gotal, Jo, Pejić, Juranović, F. Tudor, T. Bašić, Kurbanov (p)

Izlazni transferi (6,1 milijun eura): Pašalić (2,5), Kouassi (2), Andrijašević (0,75), A. Milić (0,5), F. Bradarić (0,3)...

SEZONA 2015./16.
Predsjednici: Marin Brbić (do travnja 2016.), Marijana Bošnjak (do kraja lipnja), Ivan Kos
Trener: Damir Burić
Sportski direktori: Goran Vučević (do travnja 2016.), Damir Burić (do kraja sezone)
Rezultat: 3. mjesto

Angažirani igrači (9, svi došli bez odštete): Jefferson, H. Milić, Bilij, Radčenko, Velez, Ohandza,Velazquez (p), Arteaga (p), Roguljić (p)

Izlazni transferi (6,1 milijun eura): Balić (3), Caktaš (1), Milović (1), Dikanović (0,4), Gotal (0,3), Kiš (0,15), Maloča (0,15)...

SEZONA 2016./17.
Predsjednik: Ivan Kos
Treneri: Marijan Pušnik (do prosinca 2016.), Marko Lozo (1 utakmica), Joan Carrillo (do kraja sezone)
Sportski direktor: Mario Branco
Rezultat: 3. mjesto

Angažirani igrači (11, za odštete plaćeno 0,6 milijuna eura): A. Erceg (0,375), Kožulj (0,2), Futacs, Kvesić, Memolla, Said, Maganto, Čosić (p), Hamza (p), Savvas (p), Terziev (p)

Izlazni transferi (8,5 milijuna eura): Kalinić (3,1), Sušić (2), L. Šimić (1,5), H. Milić (1), Maganjić (0,9)...

SEZONA 2017./18.
Predsjednik: Ivan Kos
Treneri: Joan Carrillo (do početka studenoga 2017.), Željko Kopić (do kraja sezone)
Sportski direktor: Mario Branco
Rezultat: 3. mjesto, finale Kupa

Angažirani igrači (12, za odštete plaćeno 0,95 milijuna eura): Radošević, Filip (0,5), Caktaš, Borja Lopez (0,2), Almeida, Pešić, Šehić, Carbonieri, F. Kovačević, Fomitschow, Gyurcso (p), Tičinović (p).

Izlazni transferi (13,9 milijuna eura): Vlašić (10,8), Erceg (1,5), Ohandza (1,2), Jefferson (0,35)...

SEZONA 2018./19.
Predsjednici: Jasmin Huljaj (do ožujka 2019.), Marin Brbić
Treneri: Željko Kopić (do početka rujna 2018.), Zoran Vulić (do kraja studenoga), Siniša Oreščanin (do kraja sezone)
Sportski direktor: Saša Bjelanović
Rezultat: 4. mjesto

Angažirani igrači (11, za odštete plaćeno 1,3 milijuna eura): Vučur, Mikulić, Ivanovski, Duka, Jairo (0,3), Jradi, Beširović, Blažević, Svatok (0,4), Tahiraj (0,1), Posavec (p)

Izlazni transferi (15,4 milijuna eura): Palaversa (6,3), T. Bašić (3,5), Letica (3), Radošević (1), Nižić (0,8), Said (0,5), Kožulj (0,3)...

SEZONA 2019./20.
Predsjednik: Marin Brbić
Treneri: Siniša Oreščanin (do sredine srpnja), Damir Burić (do kraja jeseni), Igor Tudor (od početka 2020.)
Sportski direktori: Saša Bjelanović (do početka studenoga 2019.), Mario Stanić i Ivan Kepčija (od kraja prosinca)
Rezultat: 5. mjesto

Angažirani igrači (9, za odštete plaćeno 2,2 milijuna eura): Čolina (0,7), Dolček (0,5), Dimitrov (0,4), Edouk (0,25), M. Jakoliš (0,1), Bulos, Simić, F. Bradarić (p), Mujakić (p)

Izlazni transferi (7,2 milijuna eura): D. Bradarić 6,5, F. Bradarić (0,5), Svatok (0,35)...

SEZONA 2020./21.
Predsjednici: Marin Brbić (do studenog), Lukša Jakobušić
Treneri: Hari Vukas (do studenoga), Boro Primorac
Sportski direktori: Mario Stanić i Ivan Kepčija (do studenoga, Mindaugas Nikoličius (od siječnja)
Jesenski rezultat: 5. mjesto

Angažirani igrači (5, svi došli bez odštete): Diamantakos, Atanasov, Umut, Todorović i Kalinić

Izlazni transferi (3,05 milijuna eura): Ismajli (2,5), Juranović (0,4), Beširović (0,15)...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:01