Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
DOMAĆIN JE UVIJEK KRIV

EVO KAKVE SU KAZNE U HRVATSKOJ Rasizam - 10.000; bakljada - 5.000; pražnjenje tribina...

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. srpanj 2016. 17:14

Na žalost, jedan od zaposlenijih ljudi vezanih uz Prvu HNL je Saša Pavličić-Bekić, disciplinski sudac lige. Premda mu treba priznati da je, naslijedivši dugovječnog Krešimira Vlajčevića, proljetos odlično odradio posao, barem su tako sugerirale reakcije klubova, koji nisu imali ozbiljnijih zamjerki na njegove presude.

- Pravila se znaju i vrijede za sve, a kada se toga pridržavaš, prostor za pogrešne odluke jako je sužen - objašnjava inače ugledni zagrebački odvjetnik.


Pojačane kazne za klub


Što, dakle, klubove čeka u novoj sezoni? Idemo redom, od uvijek najspornijih bakljada, koje su i dalje često prisutne na utakmicama.

- Što je bilo prošle sezone, sada je prebrisano i svi klubovi kreću od nule. Za bilo kakav incident s pirotehnikom - to nisu samo baklje, nego i petarde, dimne bombe, topovski udari... - minimalna je sankcija 5.000 kuna. Klub čiji će navijači nastaviti s upotrebom pirotehnike na tribinama u svakoj sljedećoj utakmici neka očekuje veću kaznu pa čak i poduplanu. Naravno, tih startnih 5.000 drastično će rasti kako će upotreba pirotehnike jačati. Nije ista kazna za baklju na tribinama i na terenu, pa ako još nekoga na terenu ugrozi, pa ako izazove prekid...

Kod Pavličića domaći klubovi neće moći pilatovski oprati ruke zbog nereda koje su radili gostujući navijači.

- Onaj tko je organizator utakmice mora snositi odgovornost, neka zaštitari koje je angažirao rade svoj posao kako treba. Kada gostujuća navijačka skupina napravi incident, minimalna kazna i za klub koji je domaćin bit će pet tisuća kuna, a i ona će rasti s ponavljanjem ili težinom takvih djela.

Kazne za rasizam i poticanje na mržnju još su veće.

- One su odvojene od pirotehnike i tu je minimalna kazna 10.000 kuna. I posebno ćemo paziti na to je li klub službeno i preko razglasa tražio od navijača da prestanu s takvim rječnikom, ili s upotrebom pirotehnike ili nije. Klub koji se ne ogradi od takvih stvari, dobit će pojačane kazne.

Što se događa nakon većih incidenata ili onih koji nisu tako veliki, ali su učestali?

- Uz neizbježnu novčanu kaznu, uslijedit će i pražnjenje tribina. Kad vidimo da klub ne želi utjecati na svoje navijače, ili da standardne kazne ne donose rezultat, onda ćemo posegnuti i za najdrastičnijom mjerom - igranjem utakmica pred praznim tribinama. To nitko ne želi, to je grozno za nogomet i nadam se da takve mjere neću morati donositi.


Kartoni se ne opraštaju

Kartoni su najuredniji dio priče?

- Tu sve ostaje kako je i bilo. Za pet žutih kartona na jednoj utakmici klub će biti automatski kažnjen, a ako ih napravi, primjerice, 10, kazna će biti uvećana.

Vaš prethodnik Vlajčević znao se “igrati” suca pa opraštati igračima isključujući žuti karton, ili izravni crveni?

- Ne znam što je radio moj prethodnik, niti to želim komentirati. Znam da nisam nogometni sudac i ne pomišljam ulaziti u njegov segment posla pa analizirati je li karton možda bio prestrog. To nije moj posao.

Poruka svim klubovima uoči početka sezone?

- Svima nama vodilja moraju biti što je moguće punije tribine i navijanje koje nikog na tribinama neće ugroziti. I mislim da svi zajedno moramo raditi na tome želimo li stvoriti pravo ozračje za igranje utakmica.

------------------------------------------------------------------

BAKLJADA - 5.000 kuna
Za bilo kakvu uporabu pirotehnike
minimalna je kazna 5.000 kuna

RASIZAM - 10.000 kuna. Minimalna kazna za hukanje ili za bilo kakav govor mržnje na tribinama je 10.000 kuna

PRAŽNJENJE TRIBINA - Klubovima koji se neće ograditi od ponašanja navijača, kao i klubovima kod kojih učestale novčane sankcije neće dati željene rezultate, ostaje igranje pred praznim tribinama

------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:25