BORIS KOVACEV/CROPIX
DOBRA GODINA

Dva dragulja korak do Dinama! Stigla i potvrda iz Dubaija: ‘Vjerojatno će tako biti, ali ima i problem‘

‘Bitno je da nema nervoze, ni većeg pritiska. Kako god ti pregovori završili‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. siječanj 2021. 12:44

Javio se Damir Mišković iz Dubaija. U kojem, dakako, boravi zbog poslovnih stvari koje nemaju veze s nogometom. No, iznimno dobro raspoloženje sugeriralo nam je da i u Rijeci stvari idu dobro. Dakle, Nevistić i Štefulj uskoro bi mogli biti igrači Dinama?

- Vjerojatno će tako biti. No, ako i ne bude tako, nema drame, idemo dalje.

Nema gomilanja

Gdje zapinje? Je li Karačićev “bijeg” u Italiju poremetio pregovore?

- Takve stvari se događaju, igrači idu tamo gdje misle da će im biti bolje. I tamo gdje im se nudi veći novac. Ali, nije to problem, ima još puno načina da se ti transferi završe. “Temelji” na kojima pregovaramo su čvrsti, sad treba vidjeti završne modele. Hoće li Dinamo ponuditi nešto više novca, ili veći postotak od sljedeće prodaje, neke druge igrače... Bitno je da nema nervoze, ni većeg pritiska. Kako god ti pregovori završili, Nevistić i Štefulj će sigurno do ljeta ostati na Rujevici.

Je li i Lončar na izlaznim vratima?

- Najavljuje se svašta, ali konkretna ponuda nije došla u klub.

Navijači Rijeke malo su u strahu, priča se samo o odlascima?

- Izuzmemo li Halilovića koji je otišao u Nizozemsku, svi su igrači na broju. Dogodi li se da netko ode, sigurno ćemo reagirati i dovesti pojačanja. No, sigurno nećemo gomilati igrače u svlačionici. Naš se stav zna. Ako pričamo o veznima, želimo imati tri provjerena i, ajmo reći, iskusna, te dva koja su potencijal. Kako ćemo razvijati mlade igrače ako će na svojoj poziciji biti tek treći ili četvrti izbor? Želimo imati 14 jakih, provjerenih igrača, a ostalo moraju biti potentni mladići. Naravno, mi i među ovih 14 već sad imamo i nekoliko tih jako mladih. Recite mi je li Štefulj mlad ili provjeren igrač?

image
CROPIX

Dakle, ambicije Rijeke ostaju i na proljeće jako visoke?

- Naše su ambicije uvijek iste. Želimo biti što je moguće bliže vrhu tablice te u Kupu otići što je moguće dalje. No, naša je vizija čvrsta, a u njoj je naglašen razvoj što je moguće više mladih igrača jer to je jedini način da Rijeka kao klub preživi.

Već ste i u ovoj sezoni bitno smanjili proračun kluba?

- Bit će manji barem četiri milijuna eura u odnosu na prošlu sezonu, što znači negdje oko 10, najviše 11 milijuna eura. I to je realno previše za nas. Moja je konačna ideja imati proračun oko osam milijuna eura. Tu pričam o kompletnom klubu, ne samo o igračima.

Sve više slušamo da financijsko stanje u europskim klubovima nije dobro?

- Korona je uzela svoj danak i možemo samo svi zajedno moliti Boga da posljedice ne budu još veće. Mislim da se kompletna HNL mora što je moguće prije adaptirati na takvu situaciju. Naravno, Dinamo je posebna priča, Osijek ima Mađare, ali bojim se da svi ostali imaju samo transfere kao ozbiljan izvor prihoda. A situacija glede transfera u Europi nije dobra. Komuniciram s puno ljudi i svi mi to redom naglašavaju.

Vi ste u Rijeci jesenas ipak igrali i Europsku ligu u kojoj ste zaradili lijep novac?

- Mi smo za ovu sezonu relativno mirni glede financija, ali mogu samo zamišljati kako bi to izgledalo da nije bilo Europske lige.

Europska liga vam je jako afirmirala igrače poput Nevistića, Halilovića, Lončara, Menala, Štefulja...?

- Sretan sam što mogu reći da je to istina. I velika je šteta što živimo u vremenu korone jer uvjeren sam da bismo te igrače jako dobro unovčili na europskom tržištu. Ovako je puno upita i interesa, ali nema puno klubova s novcem, a i ti koji ga imaju pažljivo troše. Naravno da Rijekini igrači nisu na radaru najvećih klubova, nego onih koji su drugi ili treći europski razred, a takvi su već jako pogođeni krizom.

Mlade snage

Mišković je ovakvu retoriku imao puno prije nego što se korona pojavila. Pripremao je Rijekinu strategiju za nova vremena s manje novca, s daleko manjim ugovorima igrača, ali i s neusporedivo više mladih s ozbiljnom minutažom.

- Imamo te mlade snage, samo im treba vjerovati i istrpjeti njihovo sazrijevanje. Na sreću, imamo sjajnog trenera koji je jesenas pokazao da zna i razviti igrače, a istovremeno napraviti i rezultat. Mnogi mi govore da to ne može ići jedno s drugim. Rožman je pokazao da ipak može. Ne kažem da će to uvijek može proći, ali Rijeka ima zacrtan put. I svi u klubu znamo da alternative tom putu nema.

Linker
01. ožujak 2021 03:59