Ivica Landeka

 DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX
IVICA LANDEKA ZA SN

‘Rudeš je igrao najbolji nogomet u Drugoj ligi, ali više se nisam vidio kao trener toga kluba‘

Mladi stručnjak nakon dobre sezone i osvojenog 2. mjesta lagano već gleda prema novim izazovima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. lipanj 2022. 22:18

Ivica Landeka (42) imao je jako dobru sezonu u Rudešu. Mladi je trener nakon dobro obavljenog posla u Kustošiji vodeći Rudeš u prošloj sezoni došao u poziciju da se bori za vrh tablice. Stoga su mnogi ostali iznenađeni nakon što se nakon sezone odmah razišao s ljudima iz kluba.

Zašto ste napustili Rudeš, je li sezona možda označena neuspješnom?

Čak i da smo ušli u 1. ligu

- Moj ugovor s Rudešom istekao je po završetku sezone, i jednostavno se više nisam vidio kao trener Rudeša. Čak i da smo ušli u Prvu HNL moja odluka je bila otići iz Rudeša. Zahvalio bih se ljudima u klubu na suradnji i Rudešu želim svu sreću. Sezona je inače bila jako uspješna s obzirom na to kako smo izgradili potpuno novu momčad sa samo dva igrača koji su sezonu ranije bili prvotimci. Ta nova momčad dala je najviše golova u ligi i primila najmanje. Imali smo najmlađu momčad lige nakon Dinama II i Osijeka II. Cilj uprave na startu sezone je bio afirmacija mladih igrača i miran ostanak u ligi. Međutim, u glavama mog stožera i mene ciljevi su bili najviši, a kada su došli dobri rezultati, onda su i u klubu promijenili ciljeve. I kada pogledamo sve parametre i činjenice, mišljenja sam kako su svi ciljevi ostvareni i premašeni.

Što sebi zamjerate kao treneru?

- Moram reći kako sam u Rudešu napredovao. Svi zajedno smo rasli i mišljenja sam kako smo visoko podigli letvicu. Dali smo sve od sebe, tako da si nemam što zamjeriti. Sigurno je da uvijek može i treba bolje, mnogo toga sam, kako bi se reklo, putem naučio i stvarno se veselim novim izazovima koji su preda mnom.

image

Ivica Landeka i Silvio Marić

DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX

Zašto po vama Rudeš na koncu nije bio prvak? Kvaliteta igrača, jaki Varaždin, nešto treće?

- Po meni smo mi bili najbolja momčad prvenstva. Pokazali smo to i u utakmici protiv Varaždina i čvrsto sam vjerovao da ćemo mi biti ti koji će na kraju biti prvi, međutim, oni su ti koji su prvi došli do cilja i ja im na tome čestitam.

Može li Rudeš izrasti u stabilnog prvoligaša?

- Naravno da može, Rudešu želim sve najbolje i da nastavi tamo gdje smo stali. Čvrsto vjerujem da smo napravili dobre temelje i da je Rudeš na dobrom putu da napravi iskorak i vrati se na prvoligašku scenu.

Kakva je razina igrača u Rudešu? Tko bi od njih mogao igrati Prvu HNL?

- Igrači su bili najjača karika kluba. Momci su bili povezani, uvažavali su jedni druge, moram reći da je meni kao treneru bilo veliko zadovoljstvo raditi u takvoj atmosferi. A kada je momčad takva, onda ona izbaci pojedinca. Sekulić je bio najbolji strijelac i igrač prvenstva. Siguran sam kako će imati dosta upita klubova iz Prve lige. Bašić i Srbljinović, Boršić i kapetan Ćosić su bili konstantno dobri kroz cijelu sezonu. Afirmirali su se Brajkovići, Pavlek, Borovac, Doljanin, Marković i Shatri. Žao mi je zbog ozlijede Gudelja, koji se pokazao kao pojačanje i jako nedostajao u završnici prvenstva. I, naravno, na kraju moram spomenuti Aleksu Latkovića. Malo je igrača koji takvom lakoćom rade razliku u igri "jedan na jedan". Svi oni, po meni, zaslužuju pažnju prvoligaša.

Kako ukupno doživljavate Drugu HNL? Kakav je nogomet u njoj, kakva je perspektiva lige?

Interes postoji

- Druga liga je dobra liga s puno kvalitetnih mladih igrača. Kada usporedim Rudeš i s nekim momčadima veće razine, vidim da smo igrali jako kvalitetan, moderan nogomet. Danas je olakšavajuća okolnost za sve klubove i trenere da možeš u svakom trenutku ući u program Wyscout ili slične programe, koji rade analize svih klubova i usporediti se, vidjeti u čemu si dobar, na čemu trebaš još više raditi da bi postao bolji. Sve to je dokaz da se i u drugoj ligi može i uz pritisak rezultata igrati nogomet u kojem ljudi uživaju. Kad napravite takav pomak i napredak onda znate da ste nešto napravili i to je najveće priznanje i motivacija za daljnji rad.

Bili ste u Kustošiji, pa u Rudešu, što gledate dalje? Možda Prva HNL?

- Nakon 10 godina rada s mladima i sa seniorima Rudeša i Kustošije ono što me zanima je rad na višoj razini. To su sigurno klubovi Prve HNL, no može to biti i klub koji nije prvoligaš, ali ima jasnu viziju, te najviše ambicije i ciljeve.

Što ćete raditi sada kad ste bez kluba? Možda ulagati u sebe?

- Moram reći da interes za rad mog stožera i mene postoji, obavio sam nekoliko razgovora, ali nećemo žuriti. Rekao sam kako me zanima pravi iskorak, klubovi koji imaju jasne ciljeve i viziju. No, ako uskoro ne pronađem novi klub, sigurno ću to stanku dobro iskoristiti i otići izbliza popratiti rad nekog od naših vrhunskih trenera. A njih, hvala Bogu, stvarno ima - zaključio je Ivica Landeka.

Ima tu dosta igrača za HNL

Koliko ima igrača u Drugoj HNL koji bi mogli igrati prvoligaški nogomet?

- Sigurno ih ima dosta, samo je bitno da ih netko prepozna i da dobiju pravu priliku. Kad samo pogledate primjere nekih igrače koji su sezonu ranije igrali Drugu ligu, a to su Beljo, Tepšić, Laušić, Fruk, Fućak, Šutalo, Franjić..., danas su oni isto tako dobri i u Prvoj HNL, a neki od njih su vjerojatno i budući reprezentativci.

Linker
21. travanj 2024 14:58