JURE MAKOVEC Afp
MATJAŽ KEK ZA SN

‘Dinamo može protiv Tottenhama, a Hajduk je jako pogodio s jednim igračem! Ostavka Rožmana? Moralna‘

Bivši trener Rijeke, nesuđeni strateg Dinama i aktualni izbornik slovenske reprezentacije
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. ožujak 2021. 08:03

Rijeka je poharala Gradski vrt kao - Ljutica. Ta crnogorska rijeka Ljutica je najkraća i najjača rijeka u Europi, dobila je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Usporedili smo Neveru s Kvarnera s Ljuticom, jer je trener Goran Tomić tek kratko na Rujevici, odradio je prije ogleda s momčadi Nenada Bjelice tek dva treninga, ali momčad mu je zaista izgledala moćno, jako. S druge strane, Dinamo je u velikoj seriji, Mamićeva momčad također djeluje poput Herkula, bez obzira u kojem sastavu igra. Zato u nedjelju na Maksimiru zaista možemo očekivati veliki derbi, ljuti boj.

Osijeku je teško palo

U predvečerje maksimirskog sraza porazgovarali smo s izbornikom Slovenije Matjažom Kekom. Idealan je sugovornik za mnoge teme, bio je trener Rijeke, željeli su ga u Maksimiru za trenera prije Zorana Mamića, a Vatreni kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine otvaraju upravo protiv Dežele, 24. ožujka u Ljubljani.
- Moram prvo zaista nešto kazati o Dinamu. On su na vrhu HNL-a, u osmini finala Europske lige. Ne samo što se uspio plasirati u daljnje natjecanje izbacivši Krasnodar, nego i imponira način na koji je to napravio. Dinamo je bio iznimno uvjerljiv o obje utakmice, u Krasnodaru goropadan, doma možda malo pragmatičan, ali je pokazao da je stasao u ozbiljnu europsku momčad. E sad je dobio Tottenham. Ja sam siguran da će se Mamićeva momčad dobro nositi s momčadi Josea Mourinha. Šteta samo što neće biti gledatelja, da vidimo pravi nogometni spektakl - kazao je u uvodu Kek.

image
JOHANN GRODER Afp


Kad se radi o HNL-u, koji Matjaž pozorno prati, veli da će Dinamo nastaviti boj s Osijekom.
- Hrvatska nogometna liga bit će neizvjesna do samoga kraja. Osijek je sad ispao iz Kupa, tako da će im sav fokus biti usmjeren na prvenstvo. Dinamo pak igra na tri fronta, ali to je za zagrebački klub klasika. Dinamo ima široki roster, ako neće biti problema s ozljedama ili s koronom, onda su Zagrepčani, da tako kažem, “manji favoriti”, ali definitivno će do konca biti jako, jako zanimljivo. Držim da je Osijeku ispadanje iz Kupa teško palo. Osijek je, međutim, već do sada napravio dobar posao u HNL-u, ali Rijeka je apsolutno zasluženo pobijedila. Bila je stvarno dobra, naročito u drugom poluvremenu. Dogodio se efekt promjene trenera.

Sve je u glavama igrača

Simon Rožman je otišao, sad više nema slovenskih trenera u HNL-u. Što se to dogodilo u Rijeci, zašto je došlo do “kuršlusa”?
- Rožmanu se dogodilo ono što se događalo svim trenerima, a događat će se i ubuduće. Kad se uđe u crnu seriju, a brzo se ne nađe uzrok, onda je promjena trenera logična. Simon je u Rijeci napravio dobar posao, nakon Igora Bišćana nastavio je niz osvajanja trofeja u Kupu, Rijeka je igrala u skupini Europske lige, ostavila je dobar dojam. Nažalost, kadar koji je imao u posljednje vrijeme bilo je pretanak za ambicije kluba. Međutim, čestitao bih Goranu Tomiću i njegovim suradnicima, startali su na - veliki način! Pobijediti Osijek na njegovom travnjaku u četvrtfinalu Kupa je zaista sjajan rezultat.


Tomić je za razliku od Rožmana postavio iznimno ofenzivnu momčad, s Murićem, Menalom, Andrijaševićem, Drmićem... Rožman nikad tako nije igrao?
- Kad dolaziš kao novi trener, moraš nešto promijeniti. Jer ako se postaviš na način koji nije davao rezultata, onda priča nema smisla. Tomić je imao svoju viziju, onu koju je nosio očito iz Lokomotive, a sigurno je dobio i dobru informaciju od suradnika koji su ostali u Rijeci. Neću kazati da je u Gradskom vrtu hazardirao, odlučio je kako je mislio da je najbolje, to mu je donijelo uspjeh. No, kad se radi o tako kratkom razdoblju, onda je sve ipak na - igračima! U njihovom glavama. Odlično su reagirali, samo da tako sad nastave.


Može li ovakva nabujala Tomićeva Rijeka u nedjelju iznenaditi Dinamo u Maksimiru? Već jesu pod Rožmanom, onih 0:2 na startu drugog dijela sezone itekako se pamti?
- Radi se o derbiju, a u derbijima je sve moguće. Dinamo ne može puno kiksati, jer mu Osijek puše za vratom. Rijeka je u prvom proljetnom kolu pokazala da može pronaći recept za Dinamo, zasluženo je pobijedila u Maksimiru. Nadalje, Dinamo nakon Rijeke čeka Tottenham u Londonu. Rekao bih da će nedjeljni derbi biti od onih s puno upitnika, a s malo odgovora. Konačni odgovor će sigurno ipak dati teren. Bit će to pravi derbi, spektakl.


Kad se radi o Rijeci, onda egzistira jedna jako zanimljiva priča. Predsjednik Mišković ne smjenjuje trenere, ali oni sami podnose ostavke. Tako je bilo u vašem slučaju, pa kod Igora Bišćana, sad Simona Rožmana. Riječki treneri sami odlaze...

Mišković brzo akceptira

- Dobro, može se interpretirati tako, ali i drukčije. Na kraju krajeva, Mišković vrlo brzo akceptira ostavke. Kad ne ide, treneri se vrlo brzo dogovore s Miškovićem, nađu rješenje. Kad se vidi da više ne ide, onda je moralno da posegneš za ostavkom. Zato je recimo posljednja ostavka Rožmana logična stvar. Svaki od nas trenera ima svoje razmišljanje, svoj put. No, kad stignu negativni rezultati, kad više ne držiš ruku na momčadi, onda se može još neko vrijeme, ali teško da će uspjeti. Odlasci trenera su normalni, svima će se nama to dogoditi, od toga ne treba raditi nikakve drame. Najbolje je s klupe otići na gentlemanski način. Mi treneri smo samo jedan dio nogometnog showa, tog biznisa. Moraš stvari prihvatiti onakvima kakve jesu.


Još je nešto htio kazati o sljedećem kolu HNL-a...
- Dinamo i Rijeka jest derbi utakmica, ali super zanimljiva će biti utakmica Osijeka i Gorice. Sudaraju se četiri top momčadi HNL-a, ovaj vikend će u nogometnoj Hrvatskoj zaista biti spektakularan. Ne samo kad je vrh u pitanju, već će se igrati i uzbudljive utakmice kad se radi o donjem dijelu ljestvice, Slaven Belupo - Lokomotiva, te Istra 1961 i Šibenik. Ove sezone HNL je zaista nevjerojatno zanimljiv i kvalitetan, evo prilike da se opet gleda dobar nogomet.

Nije moglo bolje od starta kvalifikacija s Hrvatskom

U razgovoru s Kekom fokusirali smo se i na reprezentacije. Hrvatska i Slovenija 24. ožujka u Ljubljani otvaraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Kako slovenski izbornik gleda na taj startni obračun?


- Mi se pripremamo za početak kvalifikacija. S obzirom na uvjete koji sada egzistiraju u nogometu, čeka nas jedan iznimno težak ciklus od tri utakmice u sedam dana. Slovenija je u skupini u kojoj je Hrvatska apsolutni favorit. I čeka nas odmah na startu kvalifikacija u Ljubljani. Mislim da je to najbolji mogući početak. Dolazi nam doprvak svijeta, žal je što neće biti gledatelja. Mi se spremamo na svoj način, ali vrlo dobro znamo što znači Hrvatska u svjetskom nogometu. Ali, naravno, razmišljamo o sebi, o svojim kvalitetama. Uvjeren sam da će to biti dobra utakmica, pravi početak naše kvalifikacijske skupine.


Matjaž Kek je odveo Sloveniju na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Može li to ponoviti?
- Slovenija sigurno nije favorit u ovoj skupini. Mi smo izvučeni iz četvrtog bubnja. No, kako se ono kaže, treba gledati od utakmice do utakmice. Slovenija se vratila u B skupinu Liga nacija, sad nas čekaju drukčiji, kvalitetniji suparnici. Hrvatska? Druga na svijetu, vodi je Luka Modrić. Tu je kraj svake priče i svakog filozofiranja! Veliki je to protivnik, ali rekao sam vam, razmišljat ćemo o sebi - zaključio je Kek. (do)

Hajduk je počeo raditi kvalitetno

Kek se osvrnuo i na Hajduk, te na Goricu.
- Imao sam prilike s Rijekom igrati protiv AEK-a u Europi kad je tamo bio Livaja. To je igrač koji gardom, karakterom, te kvalitetom radi prevagu. Za Hajduk je sjajna stvar što ga je doveo u momčad. U Hajduku se, rekao bih, vidi neka uzlazna linija u svim segmentima kluba. Od predsjednika, sportskog direktora, trenera... Igrači koji su došli su dobri. Hajduk je počeo raditi kvalitetno. Bilo bi jako dobro za njih da se uključe u borbu za Europu, iako su oni već tu, minimalno zaostaju za Rijekom. Hajduk pripada vrhu hrvatskog nogometa, a počeo se konsolidirati. Tramezzani radi dobar posao, dobio je dva puta zaredom Rijeku na Rujevici, dugo su to čekali i to je sigurno veliki zamah. Da, da ne zaboravim i Goricu, ne bi bilo korektno, oni u miru rade odlično. Super su i racionalno vođeni, s puno pozitivnog razmišljanja. (do)

Rijeka u Maksimiru u Ligi 10

IVANKOVIĆ VS. KEK
6. 10. 2013. Dinamo slavio s 1:0

MAMIĆ VS. KEK
12. 4. 2014. Dinamo slavio s 4:0
6. 12. 2014. Dinamo slavio s 3:0
29. 5. 2015. Dinamo slavio s 4:0
8. 8. 2015. neodlučenih 0:0
21. 2. 2016. Dinamo slavio s 3:0

PETEV VS. KEK
3. 12. 2016. neodlučenih 1:1
27. 5. 2017. Dinamo slavio s 5:2

CVITANOVIĆ VS. KEK
28. 10. 2017. Dinamo slavio s 3:1

JURČEVIĆ VS. KEK
28. 4. 2018. Rijeka slavila s 1:0

BJELICA VS. KEK
2. 9. 2018. neodlučenih 1:1

BJELICA VS. BIŠĆAN
10. 3. 2019. Dinamo slavio s 3:1

BJELICA VS. ROŽMAN
18. 12. 2019. Dinamo slavio s 3:0
29. 2. 2020. Dinamo slavio s 4:0

MAMIĆ VS. ROŽMAN
19. 1. 2021. Rijeka slavila s 2:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:21