MARKO TODOROV/CROPIX
GOST KOMENTATOR

Dinamo je prvo bio bojažljiv. A kad sam vidio u kojoj formaciji kreću u nastavak, ostao sam u čudu!

Dugo nisam vidio čistiju i zasluženiju pobjedu Hajduka u najvećem derbiju!
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. prosinac 2021. 10:33

Analiza Roberta Špehara, bivšeg reprezentativca Hrvatske:

Zaslužena pobjeda Hajduka, deklasirali su Dinamo. Od prve do zadnje minute bili su bolji protivnik u svim segmentima nogometne igre, od posjeda lopte, transformacija iz faze obrane u kontre i polukontre, pa do građenja igre. Sve čestitke i treneru Hajduka Dambrauskasu, koji je u ovoj utakmici pobijedio kolegu Kopića u svim zamislima. S druge strane, Dinamo totalno izgubljen od prve minute, plašljiv.

Moram zaista reći da je i trener Kopić u početku lutao s 4-2-3-1, ali preoprezno. Dinamo jednostavno nema ‘killera’, nema napadača, to Petković definitivno nije. On se previše vraćao po loptu, a te prostore nitko nije ispunjavao. Na moje čuđenje, nakon jako lošeg i bojažljivog prvog poluvremena, Dinamo prelazi u 4-1-4-1, dakle još defenzivniju formaciju, što je Hajduk hrabrom i tečnom igrom dobro koristio jer su Dinamovi igrači stajali predaleko. Vidi se da imaju i svoju shemu igre, jer su i dugim loptama od stopera tražili Livaju te vezne igrače i krila koji su ubadali.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX

Onda je i treću formaciju promijenio Dinamov trener, u 4-4-2, što je već bilo prekasno nakon 0:1, više se ovo nije moglo zaustaviti. Sve čestitke Hajduku, koji je s ovom utakmicom definitivno najavio pohod na prvo mjesto. Dinamu se loše piše. Nije problem izgubiti jednu utakmicu, ali ovo jednostavno ne izgleda dobro, i vjerojatno će u Maksimiru morati promijeniti još puno drugih stvari da bi se vratili u utrku za prvaka ove sezone.

Marko Livaja je na derbiju potvrdio da je definitivno najbolji igrač u Hrvatskoj nogometnoj ligi. To je ono nešto što Hajduk s Livajom ima, a to je i ono što Dinamo trenutačno nema. To je igrač koji traži, za razliku od Petkovića, dubinu i okomicu, koji ulazi u prostore i rupe i napada, želi zabiti gol. S druge strane, Dinamo ima napadača koji se vraća po loptu na svojih 16 metara, šampionski Dinamo ne može tako igrati.

Livaja je taj igrač koji zna smiriti igru kad treba, zna povući sam ili razigrati svoje suigrače kad je to potrebno i pravi je vođa na terenu, golgeter i asistent. On je broj jedan, ali moram pohvaliti cijelu Hajdukovu ekipu i taktičku postavu trenera. U svim linijama Hajduk je bio nadmoćan nad Dinamom, koji je totalno podbacio i totalno razočarao i to danas vjerojatno izgleda jako depresivno po Dinamove navijače.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Trenutno u Prvoj HNL Rijeka i Hajduk igraju najljepši i najbolji nogomet. U zanosu su, imaju trenere koji žele igrati ofenzivno i oni su u ovom trenutku najveći favoriti za osvajanje prvenstva. Za razliku od njih, Osijek igra jedan čvrsti i disciplinirani, natjecateljski nogomet koji nije tako lijep za oko, ali će sigurno biti konkurentan do kraja jer se pokazalo da takva taktika i igra u ovoj ligi donosi rezultate.

Naravno da Dinamo nije definitivno otpao, ali s ovom ekipom i kako sad igra, jednostavno nije dovoljno konkurentan da može raditi razlike kao prijašnjih godina, kad je bježao po golemih 10-15 bodova.

Naravno da ostaje konkurent za prvaka, i da ima tu moć i širinu da u zimskom prijelaznom roku može dovesti četiri-pet igrača. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati. I prijašnje utakmice bile su razočaravajuće, isto tako i derbi. Dinamo ne može i ne smije na ovakvim derbijima igrati ovako bojažljivo i neofenzivno, da mu dođe gostujuća ekipa i da ga nadigra u posjedu lopte, šansama i udarcima po golu. S druge strane, Dinamo je imao premalo pravih prilika i premalo pritiska.

U zaključku, dugo nisam vidio čistiju i zasluženiju pobjedu Hajduka u najvećem derbiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 08:57