ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
U IGRI ZA DUPLU KRUNU

Bjelici se vraća još jedno pojačanje, a pomno prati svaku izgovorenu i napisanu riječ o svojim igračima

Osijekov strateg je od početka svog rada u klubu znao što čini, što hoće i što mu treba...
Piše: JL.Objavljeno: 02. ožujak 2021. 12:18

Dobio je Nenad Bjelica po dolasku u Osijek sve ovlasti koje dotiču klupsku sportsku politiku, a ona dakako uključuje i odabir igrača s kojima će se natjecati. Pozorno je i po kriterijima koje je sam postavio slagao igrački kadar, otpisivao one za koje je smatrao da mu ne mogu pomoći u realizaciji njegovih ambicija i visoko podignute letvice natjecateljskih ciljeva, ali i dovodio u klub one koji su imali odgovarajuću kvalitetu. No, i ne samo nju. Karakter je uvijek bio na visokom mjestu kriterija njegovih izbora. Da je Bjelica znalac to je neprijeporno, kao i da je nakupio već puno trenerskog staža i iskustva, ali pokazao se i kao vješt graditelj momčadi koja je u stanju slijediti njegove zamisli i taktičke prohtjeve.

- Otako sam došao u Gradski vrt s time nije bilo problema. Može se dogoditi i neka utakmica u kojoj izostane rezultat, ali nikad, baš nikad neće izostati zalaganje mojih igrača. Onaj pristup koji se često i svugdje spominje, kod nas nije i neće biti problem - znao je reći Bjelica koji definitivno osim što pozorno analizira igru svoje momčadi, njenog protivnika, itekako pomno prati svaku izgovorenu ili napisanu riječ o svojim igračima i njihovom učinku u vrijeme utakmica.

Ali važnije je od svega da je Osijekov strateg od početka svog rada u klubu znao što čini, što hoće, što mu treba i kako do toga doći.
- Osijek uvijek mora igrati s pobjedničkom ambicijom - naglašava Bjelica.

Uspio u nakanama

Niz ostvarenih uspješnih rezultata, dugi niz pobjeda u Gradskom vrtu, gledljivost nastupa Bijelo-plavih... sve su to već potvrde da je u svojim nakanama uspio. Danas se već s argumentima može dokazivati i potvrditi da je sa svojim učenicima stvorio prepoznatljivu igru. Čak i fleksibilnost mogućnosti niza promjena formacijskog sustava naspram onog početnog, pa ako treba i tijekom same utakmice.

Prigodom posljednje pobjede u prošlom susretu u Varaždinu počeo je utakmicu u rasporedu 4-2-3-1. Domaćin kao da je to i očekivao, pa nakon što je na odmor otišao s dva gola prednosti, Bjelica je imao spreman odgovor. Promijenio je sustav u 4-4-2, iako je on djelovao i kao 4-2-4, a u nastojanjima da se dostigne i prestigne prednost Varaždina u jednom je trenutku to bilo čak i 2-4-4. Hrabro, odlučno i namjerno. Zna Bjelica s čim i kakvim igračima raspolaže. Zna ih i pretvoriti u prave jurišnike koji sa samopouzdanjem idu u igri po poželjan rezultatski ishod. Ne bi to tako zasigurno bilo da Osijek nema potrebnu širinu igračkog kadra. Kompletiran je on po željama baš Bjelice koji je za svoju slagalicu uvijek tražio dopunu baš onim tipom igrača kakvi mu trebaju. Na svakom treningu ih je pedantno i osmišljeno uobličavao u skladnu cjelinu koja je u stanju odgovoriti njegovim prohtjevima, onaj način igre koji želi i kojem teži “uvijek igrati na pobjedu” njegov je moto.

- I na treninzima takav stil igre izgrađujemo i upražnjavamo. Uvijek se moji igrači i tada za nešto bore, za neku nagradu kako bi stjecali tu potrebnu naviku pobjeđivanja - veli trener Bjelica.

Sada se više ne može reći da je u potrazi za pravim putem u provedbi svojih ideja, jer on sa svojim igračima već duže vrijeme sigurnim koracima njime kroči. U igri je još na oba kolosijeka, u prvenstvu i u Kupu. Kao nikada ranije o Bijelo-plavima se u hrvatskom nogometu zbori s puno poštovanja i daje im se za pravo legitimnost u borbi za ne jedan, već oba trofeja. Ipak, sami su igrači i trener Bjelica sa svojim stručnim stožerom koji je sam kao i momčad složio po svom ukusu i potrebama, a također ima veliki dio zasluga za sadašnjost i rezultate, duboko svjestan da je kraj sezone još daleko.

Pred njima je, tek, četvrtfinale Kupa ove srijede kada će im u Gradskom vrtu biti gost Rijeka koju su prije dva kola pobijedili na istom mjestu u prvenstvenom susretu, a onda i preostale utakmice prvenstva. Dinamo je, to je nedvojbeno, najveći konkurent Bijelo-plavima na putu do oba cilja. Ali, Osijek se diže sve više, iskazuje i one vrijednosti koje su možda u njegovim igračima bile zatomljene, a Bjelica više ne skriva kako ga unatoč ponekim ozljedama njegovih igrača (Brleka, Topčagića, Grezde, Ndockyta) ili kao tekućoj problematici kartonima prigodom odabira momčadi muče slatke brige.

Nema popravnog

Treba podsjetiti da je Bjelica u Varaždinu bio u mogućnosti nakon odmora između dva poluvremena aktivirati Ivana Santinija i Marija Jurčevića, a pred kraj i Antu Ercega, Josipa Vukovića i Jevgenija Čeberka, s tim da to nije sve, jer još se čeka na debi Adama Gyurcsa, pomoć Dmitra Lope, Marina Pilja... sve igrače koje bi mnogi klubovi poželjeli imati u svojim momčadima. A ono što je posebno u Osijeku naglašeno, ni kod koga nema samozadovoljstva već dominira odlučnost nastavka s uspješnim rezultatima. U srijedu će imati pred sobom jako važnu zadaću. Rijeka u Kupu ne smije preplaviti Gradski vrt. Bijelo-plavi na to ni ne pomišljaju pa su već po završetku utakmice u Varaždinu počeli o toj činjenici glasno razmišljati.

- Vrijedni su ovo bodovi, a za slavlje baš i nema vremena. Moramo se odmoriti, pa spremiti za tu iduću utakmicu - naglasio je Ivan Santini.

To je ujedno i sukus razmišljanja svih Bijelo-plavih. U redovima njihovog protivnika u Kupu, u Rijeci, došlo je do odstupanja trenera Simona Rožmana, ali to je okolnost koju, za sada, u Gradskom vrtu ne komentiraju. Pred njima je utakmica s jasnim ciljem, proći dalje, ma tko da Riječane s klupe bude vodio, jer u Kupu popravnog nema...

Danas se vraća Mihret Topčagić

Iskusni napadač Mihret Topčagić otkako je došao u Osijek imao je problema sa zdravljem. Na kraju je podvrgnut i operaciji leđa.
- Prošlo je nešto više od dva tjedna, dobro se osjeća i trebao bi nam se danas priključiti - izjavio je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Tata Ivušić dva puta vadio loptu iz mreže

Dan uoči utakmice Bijelo-plavih na gostovanju kod Varaždina njihov je vratar Ivica Ivušić po prvi puta postao otac. Supruga Sara je u Kliničkoj bolnici Osijek rodila malog Lovru. Prvo je to dijete u obitelji Ivušić, a iz kluba, i ne samo njega, stigle su brojne čestitke. Čak ni okolnost da je tata Ivica u Varaždinu dva puta vadio loptu iz svoje mreže veliku sreću nije narušila.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:58