USUSRET EUROPI

Stiže vodeća momčad La Lige, na Rujevici nema straha: ‘Pokazat ćemo im zube, bacit ćemo se na glavu...‘

Standardni veznjak Rijeke nakon pet uzastopnih pobjeda i uoči dolaska Reala Sociedada na Rujevicu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. listopad 2020. 16:31

Varaždin je srušen, Riječani su arhivirali petu uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima i okrenuli se četvrtku i premijeri u skupini novog izdanja Europske lige. Stiže Real Sociedad, vodeća momčad španjolske La Lige.

- U dobroj smo formi, dobro igramo, puno nas je digla pobjeda protiv Kopenhagena i plasman u Euroligu. Dao nam je taj prolaz veliku dozu samopouzdanja i sada uživamo u tome. Dobro treniramo, dobra smo klapa i gledamo samo naprijed, to nas jedino zanima. Želimo da ova odlična atmosfera potraje što dulje - kaže 23-godišnji veznjak Rijeke Stjepan Lončar.
Ima i remetećih faktora. Dosta je ozlijeđenih igrača, dvojica su, službeno od nedjelje, i koronizirana...
- Naravno da izostanci nisu dobri, ali ima tu još momaka koji čekaju svoju šansu. U jednu ruku nedostajat će nam ti igrači kojih neće biti u konkurenciji, no s druge strane zamjene su im dobre. Koga nema, bez njega se može, kako se to obično kaže. U Rijeci smo svi kao jedan, momčad je najbitnija, svatko daje koliko može.

Svaki je bitan

Kakav je općenito osjećaj u svlačionici po pitanju koronavirusa? Je li se u riječke redove možda uvukao nekakav strah od bolesti?
- Sigurno da nije ugodno. Dosad smo koronu imali Franko Andrijašević, Tomislav Turčin i ja, davno smo je preboljeli i mi smo sada mirni što se toga tiče za ovu godinu, u potencijalnoj opasnosti smo tek tamo za sljedeću kad ova antitijela odrade svoje. Sad su se zarazila dva nova dečka, utakmice se stalno redaju i da se razboli još netko stvarno bi to bio šok. Živimo u određenom strahu, ali pridržavamo se mjera i pravila te se nadam da na testiranju u utorak neće biti više zaraženih. U ovakvom ritmu našem je treneru svaki igrač bitan.
Ritam je za momčad Simona Rožmana stvarno ubitačan. Od 31. svibnja i povratka na travnjak, Rijeka je odigrala 21 službenu natjecateljsku utakmicu, a do kraja 2020. odigrat će ih još 15. Hoćete li svi zajedno uspjeti to izdržati?
- Već sam i zaboravio da nismo imali pripreme, da smo praktički imali slobodno samo pet dana. No svi smo fizički izdržali, nismo ništa izgubili, ostali smo u ritmu. Igrat ćemo svaka tri-četiri dana, ali nema problema, preživjet ćemo to. Kvalitetno treniramo i zdravo se hranimo, što je najbitnije. Problema dosad nije bilo, neće ih ni biti, sigurno ćemo izdržati. Neće tu biti vremena za slavlje ili tugu, jer odmah ide nova utakmica, tako da ćemo uvijek biti okrenuti prema onome što stiže. Sigurno je i da će u momčadi biti puno rotacija. Nitko od nas nikad nije igrao u ovakvom tempu i to je velik ispit, ali samim time i velik motiv za sve nas da pokažemo koliko možemo i vrijedimo.
Kreće Euroliga, za Rijeku po četvrti put. Rekord je sedam bodova.
- Sanjao sam o skupini, sad ću je prvi put igrati. Real Sociedad, Napoli, AZ Alkmaar - imamo skupinu klase Lige prvaka! Sigurno jedna od najtežih skupina Europske lige ove sezone. Ciljeve i snove smo ostvarili, sad ćemo uživati u utakmicama s takvim igračima. Bit će to utakmice koje će cijeli Balkan pratiti sa zanimanjem, jer su s ovih prostora u skupinama uz nas još samo Dinamo i Crvena zvezda. Za sve nas igrače su ove europske utakmice i prodajni izlog - kaže Lončar.

Među pet u Španjolskoj

Naglašava sljedeće...
- Sigurno je da nikome nećemo “dati pardona”. Respekt svima, ali kad krenu utakmice dat ćemo sve da ostvarimo pozitivne rezultate ili što manje poraze, jer je razlika u kvaliteti definitivno velika u korist naših suparnika. No teren je jedno, financije drugo, a iznenađenja u nogometu nisu rijetkost. Rijeka nikad nije bila u lakoj skupini pa je osvajala bodove. Probat ćemo osvojiti više od tih sedam bodova i nećemo se predavati, to je sigurno.
Prvo kolo donosi dolazak španjolskog lidera.
- U ponedjeljak smo krenuli s pripremnim treninzima za Real Sociedad, analizirali smo ih. Oni su među pet najjačih momčadi u Španjolskoj, u nedjelju su svladali Betis u gostima 3:0, stvarno ih maksimalno respektiramo. Momčad su koja ima glavu i rep, momčad koju nikad nitko ne nadigra. No sigurno je da ćemo se i mi napaliti, na Rujevici nikome ne dopuštamo da se razmaše. Nadam se da ćemo im pokazati zube, da se oni neće samo doći prošetati i tako pamtiti Rijeku. Bacit ćemo se na glavu kao što to Rijeka uvijek radi i nadam se da će u konačnici sve to biti dobro. Naša borba uopće nije upitna. A što se kvalitete i povijesti tiče, smiješno je uopće pričati o razini na kojoj su Napoli i Real Sociedad. Mi ćemo se kao mala Rijeka fokusirati na sebe i pokušati pronaći način da ih zaustavimo.

Lijepa atmosferica

Na Rujevici je Rijeka u cijeloj 2020. ostala bez pobjede na samo dvije utakmice. U lipnju je prvo Lokomotiva tamo uzela bod, a potom i Gorica upisala trijumf.
- Šteta što stadion neće biti pun već samo 30 posto kapaciteta, ali i ti navijači moći će napraviti lijepu atmosfericu. Igramo doma i svim suparnicima želimo dati do znanja da s nama ne mogu raditi što žele. Respektiramo Sociedad, ali potući ćemo se s njima i mislim da će biti dobro. Siguran sam da će nas nakon utakmice gledati drugim očima, da će vidjeti da mi nismo neka bezvezna Rijeka, neki klub s kojim se mogu sprdati. To je naš cilj - zaključio je Lončar.

Linker
21. svibanj 2024 14:58