DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VRLO OŠTAR KOMENTAR

‘Razočaran sam, Dinamo je sterilan, a riješio se igrača koji je bio zlata vrijedan! Ovo je bio - podbačaj‘

‘Gledam jednu situaciju: stoperi imaju loptu, a osam naših u liniji u trećoj zoni stoje i čekaju. Jao!‘
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 26. studeni 2021. 06:59

Jedni kažu da Dinamo mora svoj europski put nastaviti u Europskoj ligi, drugi, poput Ilije Lončarevića, govore da zbog velikih ljetnih promjena (Gvardiol, Majer, Jakić) treba smanjiti očekivanja. Nakon utakmice s Genkom, pitamo dvojicu stručnjaka - Stjepana Tomasa i Samira Toplaka tko je u pravu? Odnosno, je li remi s Belgijancima, koji je Dinamo zbog rasporeda gurnuo u nelagodnu poziciju glede nastavka natjecanja u EL, realan ili je, ipak, podbačaj?

- Teško je reći, gledajući samo ovu utakmicu, i jedna i druga momčad su procijenili da im ne treba preveliki rizik. Dinamo je trebao preuzeti više igre, tražiti rezultat, probati pobijediti. I tu ostaje žal, jer bila je to partija šaha, oni su zaigrali 4-1-4-1, Dinamo 4-2-3-1, gusto, bez šansi, opasnosti, sterilno. Velim, mislim da je Dinamo trebao ići nam pobjedu, pogotovo jer je nakon uvodnog gola do zadnje sekunde dao naslutiti da može riješiti dvoboj... Ipak, rezultat je realan. No tvrdim - bolje ciljati visoko pa promašiti, nego nisko pa pogoditi - slikovito će Toplak.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Po meni je ovo podbačaj - u kontri je Tomas. - Zašto? Dinamo ima dobre igrače, od Petkovića, Oršića, Mišića, ma i Menala, a nije stvorio ništa previše: nisam vidio ideju, želju, nismo preuzeli rizik, trebali smo pobijediti, i otprve minute ući u presing, a mi smo u srednjem bloku, bez presinga. Dinamo mora imatu automatizme, Mišić je koliko-toliko organizator, Ademi se može ubaciti, Ivanušec je taj, ali Ivanušec se previše vraćao, a trebalo ga je više iskoristiti u kreiranju, igri prema naprijed. Gledam jednu situaciju: stoperi imaju loptu, a osam naših u liniji u trećoj zoni stoje i čekaju. Jao. Moramo imati ideju, moramo igrati lijepo, lepršavo, dinamovski. Žao mi je, trebali smo preuzeti više rizika...

Dinamo je, realno, u pet utakmica odigrao dvije odlične - protiv Genka u gostima pa Rapida doma i pitanje je li to dovoljno?

- Činjenica je da je Dinamo do zadnjeg kola na drugom mjestu, a ja očekujem da West Ham neće igrati u najjačem sastavu, kalkulirat će i time Dinamu raste šanse i Dinamo tamo u takvom narativu može odigrati dobro. Ukupno, je, u Belgiji jako dobro, protiv Rapida doma također, u Beču kriminalno... - reći će Toplak, dok se Tomas nadoponjuje.

- Nada umire posljednja, ali doveli smo se u nepotrebnu situaciju, protiv Genka smo trebali riješiti sve. A Genk igra s Rapidom doma, a mi OK, možemo s West Hamom, ali pitam se zašto kada je sve moglo biti riješeno već sada, kolo prije kraja.

Gledajući pregršt ovih ovosezonskih europskih minuta, meni se čini da jako, ali baš jako nedostaje - Gavranović. Kao da ga se Dinamo preolako riješio, tražeći, kao i jučer, uz igru, i realizaciju?

- Je, ali nema ni Jurića i Čopa, Andrić je ostao sam, a sada nije ni započeo, tako da je ostalo i peha. Da se nadovežem, Dinamo je dosta oslabljen, oni su reprezentavci, i današnja utakmica i ukupna ljestvica ove skupine jasno kaže da je ovo realnost. Genk i ovaj Dinamo su al pari momčadi, i zadnje kolo, kako se god rasplete, odat će tko je za nijansu bolji - reći će Toplak, dok Tomas zaključuje: - Gavranović? Gledao sam ga protiv Fenera, on je pravi igrač, i Dinamu je bio zlata vrijedan, ali ne bih plakao nad prolivenim mlijekom. Naime, po meni je Andrić jako dobar, ali je prekasno ušao, no on je igrač koji može Dinamu dati tu efikasnost koja jako nedostaje. Ali, premda sam malo razočaran, ima nade, uz pravi pristup Dinamo može u Londonu do rezultata i prolaska u proljetni dio Europske lige...

Linker
20. travanj 2024 08:31