Kristijan Jakić

 ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
KRISTIJAN JAKIĆ ZA SN

‘Ostali smo u svlačionici do 3 ujutro, a čekalo nas je milijun ljudi! Sad želim dobiti i Luku u Superkupu‘

‘Jeste vidjeli kako sam u 118. minuti izbio loptu? Suigrači su mi govorili: Ti si dobio utakmicu!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2022. 21:02

Hrvatski reprezentativac Kristijan Jakić sa svojim Eintrachtom u dramatičnoj je utakmici s Rangersom u Sevilli osvojio Europsku ligu! Ne samo to, sjajni veznjak iduće sezone igrat će Ligu prvaka s obzirom da osvajači Europske lige izravno upadaju u najelitnije klupsko nogometno natjecanje na svijetu.

Kakva li je to samo bila fenomenalna sezona za Jakića, koja je okončana briljantnim trijumfom. U četvrtak nam se Jakić javio iz Seville, baš kad se njegova momčad pripremala za let u Frankfurt, gdje ih je očekivao fantastičan doček.

- A joj, kakva je to utakmica bila. Pravo ludilo. Zamislite vi to... Uzeo sam trofej Europske lige u svojoj prvoj sezoni u Eintrachtu. O tome nisam mogao niti razmišljati. Bili smo super, kako smo svi sretni, ne mogu vam to niti opisati - kazao nam je Jakić.

Nevjerojatna karijera

Kakva je on zapravo sjajna priča. U zimi 2018. godine otišao je na posudbu iz Lokomotive u Istru, pa se vratio na Kajzericu na ljeto, dvije godine kasnije stigao je u Dinamo, osvojio prvenstvo i Kup, pa otišao u Eintracht, postao hrvatski reprezentativac i eto sad uzeo Europsku ligu! Nogometna bajka Kristijana Jakića...

- Da, kad tako pogledate, zaista je dosadašnja karijera bila nevjerojatna. Nisam mogao niti sanjati da bi se tako nešto moglo dogoditi. A naročito nakon one ozljede, umalo se uopće nisam vratio nogometu. A vidite sad, osvojio sam Europsku ligu. Čudo jedno, mogu samo kazati hvala Bogu.

Ušao je u Sevilli u 90. minuti, igrao produžetak, da bi na koncu postao deseti Hrvat s trofejom Europske lige, odnosno kako se prije zvalo to natjecanje Kup UEFA. Naravno, zanimalo nas je kakvo je bilo slavlje nakon utakmice.

image
JAVIER SORIANO Afp

- Ha, ha, ha... Ostali smo u svlačionici do tri sata ujutro! Nitko nije htio otići sa stadiona. Svi smo samo grlili i ljubili pehar. Bilo je neopisivo. Nakon toga smo otišli u neki restoran, tamo su nas dočekali navijači, možete misliti kako je bilo. Bile su tamo naravno i obitelji, bliža rodbina. Nisam ostao do kraja, do jutra, prije sam se vratio u hotel. Kratko sam spavao, pa se još malo prošetao po suncu, doručkovao i eto sad se spremamo za Frankfurt, gdje nas je čekao doček. Zato sam i ranije otišao spavati, da ne budem budan do jutra. Jer tko bi izdržao cjelodnevno slavlje u Frankfurtu? Ne bih se mogao pomaknuti.

Kaže da su već jučer ujutro stizale informacije u Sevillu...

- Nazivali su me prijatelji i kazivali da je Frankfurt bio blokiran već u 10 sati ujutro. Da je sve krcato, da ćemo biti dočekani kao kraljevi, da nas u Frankfurtu čeka milijun navijača! Dobili smo plan, od aerodroma krećemo prema gradu, joj, što će to biti. Pa jeste li vidjeli kakva je proslava već u četvrtak bila u Frankfurtu i na našem stadionu? Čekaju nas kabriolet automobili, tako ćemo prema centru grada. Imamo sjajne navijače, najbolje u Njemačkoj.

Ukratko je prokomentirao dramu na Sanchez Pizjuanu...

- Baš je bilo agresivno. Imali smo mali tremu prije početka, logično je to, radilo se o velikom finalu. Prvi put smo igrali takvu utakmicu. Međutim, mislim da je finale bilo dobro za gledati, bilo je mnogo uzbuđenja. Rangers nam je zabio čudan pogodak, mi smo, eto, uspjeli izjednačiti. Produžeci su također bili prava drama, a što kazati o jedanaestercima? No, naši dečki su pucali tako da im te udarce ne bi obranila niti dva vratara. Utakmica je bila dostojna finala.

Izbio loptu glavom

Opisao je i svoj doprinos...

- Eh, ta 118. minuta... Jeste li vidjeli kako sam izbio loptu glavom? Lopta je išla izravno u gol. Trapp je prvi udarac obranio, vratila se lopta na šesnaest metara, opalio je čovjek po golu, ja postavio glavu i spasio. Ljubili su me i grlili suigrači, kazivali: ‘Ti si dobio utakmicu!’. I da, jednom sam pucao, bilo je blizu, otišlo je malo iznad grede. Dobro sam je udario, malo mi je čudno išla putanja, morao sam se neobično namjestiti. No, možda je i bolje da nije ušla. Tko zna što bi bilo da sam zabio, ha, ha... Pusti to sad.

Kaže da je popričao s reprezentativnim kolegom Bornom Barišićem nakon utakmice.

- Nakon što smo proslavili, došao sam do njega. Ozlijedio se, ali kazao mi je kako misli da nije ništa ozbiljno. Nije lako izdržati 120 minuta intenzivne igre. Logično je da nešto boli. Nadam se da je sve u redu s njime.

Ušli u povijest

Naravno, osim fantastičnog osvajanja Europske lige, Eintracht i Jakić su sljedeće sezone osigurali nastup u Ligi prvaka!

- Pa kakav je to uspjeh Eintrachta, ušli smo u povijest. Nakon 42 godine igrali smo jedno europsko finale i osvojili ga, te još dobili bonus plasmana u Ligu prvaka. A kad sam ja u pitanju, došao sam do svog najvećeg uspjeha u karijeri. Sad može biti bolje da s reprezentacijom ove godine osvojim naslov svjetskog prvaka u Kataru, ha, ha, ha... Neću se buniti. Nego, eto, sad s ovim našim uspjehom, sljedeće sezone će pet bundesligaša igrati Ligu prvaka, velika je to stvar za njemački klupski nogomet. Iskreno, ja još nisam svjestan svega toga. Sad pričam s vama, veselim se, ali još mi nekako ne ide u glavu što smo napravili. Kunem se da mi još sve nije jasno. Osjećam nešto u dubini duše, ali kao da se plašim da ću se probuditi, da je sve to bio samo san. Još mi nije jasno da sam osvojio Europsku ligu! I da ću sljedeće sezone igrati Ligu prvaka.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Onda je uz smijeh izrekao ovu rečenicu:

- E sad još moram osvojiti Ligu prvaka! Da zaokružim priču, ha, ha, ha... Ali imamo još i Superkup s pobjednikom Lige prvaka. Htio bih da Real pobijedi Liverpool, pa da igramo s Lukom Modrićem i društvom. Pa da dobijem Luku... Dosta je Luka osvojio trofeja. Ma, Eintracht je senzacija europskog nogometa ove sezone. Tko je mogao misliti da ćemo ovo uzeti. Kad pogledam sebe, zaista sam imao sezonu iz bajke. Stalno sam igrao, osvojio ovaj trofej, za prvu sezonu u novom klubu ne može bolje. Da sam neki scenarist koji piše scenarij za film, ne bih ga tako napisao, da ne pretjerujem.

Sve uzimam

Za kraj smo ga pitali hoće li u subotu na Maksimir doći pokupiti još jedan trofej, onaj za naslov prvaka Hrvatske s Dinamom. Jer, Jakić je bio dio plave momčadi koja je ove sezone uzela titulu. Igrao je na pet utakmica, protiv H. dragovoljca, Rijeke, Gorice, Lokomotive i Osijeka. Zadnju utakmicu za Modre odigrao je u Gradskom vrtu u pobjedi Dinama kad je dao i gol.

- Je l’ se to računa? Ne znam, nitko mi ništa nije kazao. Nisam dobio poziv iz Maksimira. Ali ako se računa, onda će mi sigurno poslati medalju za naslov. Neću doći u subotu na derbi. Ali da, ako mi se računa, onda ću eto ove sezone uzeti još jednu titulu, još jedan trofej. Sve prihvaćam, sve uzimam. Da, to bi mi onda bilo i drugo osvojeno prvenstvo s Dinamom - zaključio je Jakić.

Linker
22. travanj 2024 04:43