DAMIR KRAJAC/CROPIX
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Ajmo Dinamo po novo čudo, usprkos ovoj nevolji! Ali ako on danas ne zaigra, Modri su žestoko oslabljeni

Španjolci uoči ogleda nose ulogu favorita, to se jednostavno mora konstatirati...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. travanj 2021. 16:52

Nepoderiv je taj Dinamo! Već tri sezone uzastopce oduševljava svoje navijače u europskim utakmicama, dostigao je razinu koja se više ne zaustavlja na onom legendarnom snu o europskom proljeću. Nakon skoro polustoljetne žudnje za tim proljećem, danas se od Dinama traži mnogo više, eto, ni manje, ni više, nego polufinale Europske lige!

U vrlo kratkom vremenu zaboravljeni su svi oni križni putevi ili oni rijetki trenuci radosti nakon kojih je slijedilo tisuću dana žalosti. Modri klub se više ne guši u srdžbi, u strahu igrača prema maksimirskoj tradiciji gubitništva, njihov karakter se više ne ljulja kao plamen svijeće na vjetru, Dinamo danas ima momčad za velike europske domete. Modri danas imaju mač u rukama i mogu, figurativno kazano, odsjeći glavu svakom suparniku u Europskoj ligi. Pitajte, uostalom, o tome nešto Josea Mourinha i njegov Tottenham...

Momčad koja igra na stadionu koji nema niti pristojnog zahoda svakako je jedno od najvećih iznenađenja ovosezonskih europskih natjecanja. O tome da je Dinamo već ispisao povijest, da je na tragu one momčadi iz ‘67. piše se već danima nakon velikog trijumfa nad Spursima. Taj trijumf označili smo pravim, istinskim čudom. To je on definitivno i bio jer kad se nadoknadi minus od dva pogotka protiv takvog suparnika, ne može se aktivirati niti jedna druga riječ.

Što možemo očekivati danas od ove pobjedničke Dinamove generacije? Villarreal u svojoj momčadi ima paletu odličnih nogometaša, prije svih pravu “prijetnju u žutom”, napadača Gerarda Morena. Žuta podmornica je pri vrhu Primere, iako je zagrebačka momčad zrela za velike stvari, realno, Španjolci nose ulogu favorita, to se jednostavno mora konstatirati. Ukoliko Dinamo izbori polufinale Europske lige, bilo bi to još jedno istinsko nogometno čudo. Međutim, ako se u tome i ne uspije, Modrima se za sve ono što su ponudili ove sezone mora skinuti šešir.

Najveća nevolja današnje utakmice kad je Dinamo u pitanju leži u činjenici da je Krznarova momčad obilježena ozljedama napadača, jučer smo saznali da je Gavranović definitivno otpao, dok je nastup Brune Petkovića pod ogromnim upitnikom. Petkovićeva moć je iznimna, njegove prezentacije nerijetko su bile spektakularne, ako se ne pojavi na maksimirskom travnjaku, Dinamo će biti žestoko oslabljen jer on je uvijek od onih igrača koje mogu biti središnje figure. Velika je šteta što su Modri baš u ovom trenutku ostali bez napadačkih asova, jednog sigurno, a vjerojatno i bez drugog. No, bez obzira na nedaće, ovaj Dinamo ima snage razgaliti srca svojih poklonika još jednom.

Ne znamo jesmo li preveliki optimisti, ali nekako nam se čini da ćemo biti svjedoci još jednog događaja o kojem će se dugo pričati. Ako bude pameti i strpljenja, nadahnutosti i malo sreće, možda ćemo svi skupa večeras opet slaviti Dinamov trijumf. I s velikom nadom razmišljati o uzvratnoj utakmici.

Polufinale Europske lige? Pa, priznajte, tko je to mogao zamisliti na početku ove europske sezone. S nestrpljenjem čekamo početak utakmice, ako ništa drugo, poznavajući plave dečke, sigurni smo da će na kraju biti krvavih koljena, a kad je tako, onda se možemo nadati da će petak osvanuti kao lijep i sunčani nogometni dan.

Idemo Modri, po još jedno čudo, po još jedan povijesni doseg. Znamo da možete!

Linker
27. travanj 2024 22:40