JAKOV PRKIC Cropix
ANALIZA BILDA

‘Vatrenog zovu Bogom svoje pozicije, ali ako želi ostvariti snove, u jednom se segmentu mora poboljšati‘

Svjesni su njegove nezamjenjive važnosti u momčadi, ali primjećuju određene manjkavosti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. travanj 2023. 14:01

Sprijeda je ‘wow‘, otraga ‘fuj‘. Takvim usklicima i bez pretjerano biranih riječi njemački analitičari započinju osvrt na našeg reprezentativca. Jedan je od najboljih igrača svoje momčadi, nije tajna da Vatreni ima ambicije prema samoj eliti. Što Borna Sosa treba učiniti da bi ostvario svoje snove, a oni se, tvrde spomenuti Nijemci, dotiču igre u Premier ligi?

"Opasni ubačaji u Stuttgartu su mu donijeli nadimak ‘Boga na boku‘, ali način na koji igra u obrani rezultirao je primljenim pogocima", navodi Bild govoreći o hrvatskom reprezentativcu vrijednom 15 milijuna eura prema Transfermarktu.

Značajni propusti

Analitičari poznatog dnevnika čvrsto drže da je Sosa odličan u napadačkom segmentu i tu ne treba trošiti previše riječi, stoga su više osvrnuti na manjkavosti našeg reprezentativca, odnosno na elemente na kojima bi po njihovoj procjeni još trebao poraditi.

Pritom ukazuju na recentne utakmice Stuttgarta, koji je u posljednjih mjesec pobjegao sa začelja ljestvice, no i dalje ne očekuju ništa manje od grčevite borbe za ostanak u Bundesligi. Jedan od Sosinih propusta, navode, dogodio se u remiju s Augsburgom (1:1) u prošlom kolu.

image
PRESSEFOTO RUDEL/ROBIN RUDEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

"Njegova greška bila je ključna u ranom pogotku Augsburga, samo je polovično čuvao Engelsa, a zatim i predaleko stajao prilikom ubačaja Arneja Maiera", piše Bild analizirajući pogodak Augsburga u režiji asistenta Maiera i strijelca Diona Drena Belje u osmoj minuti.

Potom se vraćaju u veljaču i poraz Stuttgarta (1:2) na gostovanju kod Schalkea. Kažu, "Hrvat je skrivio oba pogotka kada je prelako ispao na lijevoj strani", no trener momčadi Fabian Wohlgemuth tada nije vidio krivca samo u Sosi.

- Golovi koje primamo rijetko imaju samo jedan uzrok, često im prethodi lanac događaja. No, obično su rezultat neadekvatnog ponašanja u obrani - kazao je Wohlgemuth bez pojedinačnih imenovanja.

Bolji od svih suigrača

Ipak, analitičari Bilda tvrde da bi "Wohlgemuth trebao primijetiti veliki jaz između Sosinog učinka u napadu i obrani". Pritom se prisjećaju Sosinog intervjua nakon SP-a u Kataru, gdje je odradio fantastičan posao.

- Kao i mnogi igrači, sanjam o tome da jednog dana zaigram u Premier ligi. To je najjača liga na svijetu. Ne mislim isključivo na vrhunskih šest klubova, i druge engleske momčadi su snažne - kazao je tada povjerenik Zlatka Dalića na lijevom beku.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Stoga analiza Sosinih izvedbi završava zaključkom da "mora što prije staviti pod kontrolu svoje obrambene nedostatke ako želi zaigrati u Premier ligi", a naravno, to bi prvenstveno pomoglo Stuttgartu u borbi za opstanak.

Svakako je Sosa u tom još uvijek aktivnom pothvatu, za Stuttgart učinio znatno više dobrih nego loših stvari. Postigao je dva gola i tomu dodao sedam asistencija, a ukupnih devet sudjelovanja u pogocima više je od svakog drugog igrača Stuttgarta.

- Borna je već dugo ovdje i identificirao se s klubom. Važan je akter, pruža asistencije i bilježi mnogo pozitivnih trenutaka u napadu, i to u svakoj utakmici - istaknuo je trener momčadi Wohlgemuth.

Linker
20. svibanj 2024 21:06