Josip Stanišić
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KAKO JE POČELA VELIKA PRIČA

Trener došao novom Vatrenom i rekao mu: ‘Kud bi ti? Nikamo ne ideš. Vidim te u prvoj momčadi!‘

Cijena mu je na transfermarktu skočila sa 400.000 eura na - 3,5 milijuna eura
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2021. 22:11

Za Josipa Stanišića Julian Nagelsmann je čovjek koji mu je promijenio život. Novi hrvatski reprezentativac potpisao je produženje ugovora s Bayernom, nakon što je odigrao dvije utakmice za A vrstu, a niti tri mjeseca ranije njegova je realnost trebao biti - Heidenheim. Tko bi tada govorio da je igrač za Vatrene? Možda bi ga, samo možda Igor Bišćan zvao u mladu reprezentaciju.

Kako je Stanišić igrao za drugu ekipu Bavaraca u trećem rangu njemačkog nogometa, klupski čelnici preporučili su mu posudbu. Još tijekom proljeće veliko je zanimanje pokazao Heidenheim, klub na granici Bavarske i Baden-Württemberga koji je proteku sezonu zaključio na osmom mjestu drugoligaške konkurencije. Stanišić je već bio tamo, nudili su mu otkup ugovora, ali Bayern se složio samo s posudbom. Dogovorili su uvjete, sve je naoko bilo riješeno…

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Do jednog trenutka…

- Pričakaj ipak još malo kod nas, ići ćeš na pripreme s prvom ekipom pa ćemo krajem srpnja donijeti konačnu odluku - kazali su mu u Bayernu. I Heidenheim se složio…

Nakon dva tjedna treninga Josip se obratio Nagelsmannu. Njegov otac Damir Stanišić nam je ispričao:

- Došao je do trenera i pitao kakav je njegov status, hoće li sada u Heidenheim. Naglesmann mu je odgovorio: "Kud bi ti? Nikamo ne ideš. Vidim te u prvoj momčadi Bayerna“.

I tako se ekspresno počela razvijati karijera... Iako je imao ugovor do 2023. godine, u Münchenu se nisu htjeli igrati s vatrom da još više uzleti pa im pobjegne, sklopili su s njime suradnju do 2025. godine.

- Produženje ugovora nije se dogodilo preko noći niti za dva dana, razgovarali smo interno o tome neko vrijeme, dakle nije iznenađenje. Iako jest iznenađenje za neke koliko se brzo sve odvija - kazao nam je Damir.


Jesu li mu u Bayernu najavili da na njega čvrsto računaju ili je moguće da ga ipak na zimu pošalju na posudbu, pitali smo ga.

- Nitko nije spominjao ništa, nikakvu posudbu više. Samo da ga jako cijene i drago im je što je iz mlađih uzrasta došao do prve ekipe. Vide njegove sposobnosti koje mu omogućavaju da igra na više pozicija.


Što će Stanišić donijeti Hrvatskoj, je li kvaliteta koja će okupirati "dvojku“ ili tek jedno ime više i konkurenciji, pokazat će vrijeme. On je 21-godišnjak kojem se toliko toga događa u životu da i sam mora slegnuti dojmove i postati do kraja svjestan zbivanja.

- Bayern želi imati za svaku poziciju dva igrača, on je, uz Pavarda, opcija za desnog beka.

Pitali smo Damira Stanišića kakve je dojmove ponio iz Osijeka.

- Pokisao sam, nismo pobijedili, kakvi će biti dojmovi. Ne bih želio ispasti umišljen, ali navikao sam gledati utakmice na Allianz Areni, pa kad dođeš u Gradski vrt pitaš se - je li moguće da tu igra hrvatska reprezentacija. Znam da nemamo stadione, svega sam svjestan, vjerojatno bi sve ljepše izgledalo da je bilo sunčano vrijeme.


O sinovoj igri je kazao:

- Zadovoljan sam, iako ima onih koji imaju određene opaske. U reprezentaciji se, kao i u Bayernu, od njega traži da često bude naprijed, da stalno probija. To je u redu ako mu netko pokrije leđa kad je visoko, no i u Bayernu s Borussijom (M), i u Osijeku sa Slovacima primljen je gol nakon što je sam ostao među dvojicom. No, dajmo mu svi zajedno još malo vremena, dajmo mu šest mjeseci da se i u klubu i u nacionalnoj vrsti bolje uigra s kolegama, tada će igrati sve bolje. Premda je i ovako bio jako dobar…

Cijena mu je na transfermarktu skočila sa 400.000 eura, koliko je stajalo kad ga je Dalić stavio na popis, na 3,5 milijuna eura. A krajem srpnja pitao je kad će točno u Heidenheim. Meteroski je to uspon i zato treba biti oprezan s recenzijama o njegovim igrama. Sve ima svoju cijenu, a radi se o mladiću od 21 godine. Pravo dokazivanje tek je pred njim...

Linker
16. travanj 2024 13:35