Youssoufa Moukoko i Haaland oduševljavaju
 AFP
MEGA MOMČAD

Takvu snagu nema nitko u svijetu nogometa: Imaju pet igrača koji će obilježiti ovo desetljeće!

Čelnici kluba, što je ključno, tvrde da taj neviđeni koncentrat talenata nemaju namjeru prodati
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 23. studeni 2020. 20:37

Erling Haaland u Berlinu je priredio novi spektakl, mladi norveški napadač u drugom poluvremenu jednostavno je bio nezaustavljiv za obranu Herthe i s četiri pogotka približio je Borussiju D. na samo bod zaostatka za Bayernom.

- Ništa se posebno nije dogodilo, popio sam energetsko piće u poluvremenu i dobio krila - našalio se Haaland nakon dvoboja u kojem je još jednom iskazao navjerojatnu lakoću zabijanja.

Ne dogodi li se nešto nepredviđeno, svjetski nogomet bi sljedeće desetljeće mogao uživati u njegovim pogocima i obaranjima svih mogućih rekorda. Sama statistika u Borussiji je čudesna, odigrao je 30 utakmica i zabio 31 pogodak. Kada je zimus stigao u Borussiju mnogi su bili začuđeni njegovim izborom. Jer 20-godišnji Norvežanin mogao je birati u koji će klub, no sam je inzistirao na dolasku u Dortmund, jer je procijenio da je to sredina u kojoj će napraviti novi iskorak nakon što je u Salzburgu u samo pola godine zadivio svijet.

Bio je u pravu, jer crno-žuti su poznati kao klub u kojem mladi igrači dobivaju prigode, a trenutačno pod ugovorom imaju pet velikih talenata koji bi mogli obilježiti sljedeće desetljeće. Osim Haalanda tu su Jadon Sancho, Jude Belingham, Giovanne Reyna i najmlađi debitant u povijesti Bundeslige Yousouffa Moukoko. Potonji je ulaskom u 85. minuti dvoboja s Herthom, upravo umjesto Haalanda ispisao nove stranice povijesti, sa 16 godina i jednim danom skinuo je s trona još jednog igrača Borussije - Nurija Sahina, koji je debitirao u dobi od 16 godina i 325 dana.

I dok se od Moukoka tek očekuju prave stvare, kvartet spomenutih igrača igra veliku ulogu u nacrtima Luciena Favrea. Ove sezone već nekoliko puta sva četiri su započinjali utakmicu, a rezultat pri tome nije previše patio. Nije ni čudo da je nedavno Hans Joachim Watzke, predsjednik Borussije, na skupštini dioničara kluba slavodobitno uskliknuo.

- Sve je bliže dan kada ćemo ponovo osvojiti titulu prvaka. U nedavnom porazu od Bayerna nisam vidio neku razliku u kvaliteti, sve smo im bliže.

Jasno, sve će ovisiti i o novcu, a korona kriza pogodila je i klub iz Dortmunda koji je u prošlom fiskalnom razdoblju imao 44 milijuna eura gubitka.

- Nedostaje nam prihod od četiri milijuna eura na svakoj domaćoj utakmici, no ne postoji opasnost za egzistenciju. Sve imamo pod kontrolom.

image
AFP

Da je tome tako vidjelo se tijekom ljeta kada su sve ponude koje su stizale s Otoka za Jadona Sancha jednostavno odbijali, kako Manchester United nije bio spreman platiti njegovu aktualnu tržišnu cijenu od 117 milijuna eura, Sancho je ostao u Dortmundu, čak je sam potvdrio da je to bila njegova želja. Englesko krilo stigao je iz Manchester Cityja također kao 17-godišnjak, ubrzo je dobivao sve više prigoda i do sada je skupio već preko 100 nastupa u crno-žutom dresu preko kojeg je stigao i do reprezentacije Engleske za koju je nastupio već 18 puta.

Njegovim putem krenuo je Jude Belingham, za njega je Borussia platila čak 23 milijuna eura, očito su u mladom centralnom veznom vidjeli igrača koji će im donijeti uskoro dimenziju više. I po prvim bi se nastupima moglo utvrditi da će tako i biti. Belingham je odigrao nekoliko zapaženih partija, a nedavno ga je Gareth Southgate pozvao i u reprezentaciju za koju je i debitirao u prijateljskom ogledu protiv Irske.

Naposljetku tu je i Giovanni Reyna, novopečeni američki reprezentativac, koji je u Dortmund stigao iz akademije New York Cityja. Reynin otac Claudio ostavio je veliki trag u Bundesligi igravši za Bayer i Wolfsburg, a odnedavno punoljetni Giovanni kod Favrea ima sve veću ulogu i ako nastavi napredovati u istom tempu, teško će ga tko istisnuti iz prve momčadi.

Reyna je nedavno potpisao novi ugovor s Borussijom do ljeta 2025. godine, očito u Dortmundu više ne žele doći u situaciju kao što je to bilo prije kada su ostajali bez igrača nakon isteka njihovih ugovora. Žele li velikani svjetskog nogometa nekoga iz Borussijine svlačionice morat će duboko posegnuti u blagajnu.

Kvartet je već na pozornici, uskoro će i 16-godini Moukoko za kojeg Haaland ima samo riječi hvale.

- Nikad nisam vidio talentiranijeg igrača, uživam raditi s njim na treninzima - zaključio je opaki norveški strijelac.

Linker
20. travanj 2024 05:44