ANNEGRET HILSE
NEPONOVLJIV JE

On je čudo od djeteta kojem se jedna od tri životne želje već ispunila: ‘Do sad nije imao loš dan‘

Debitirao je u Bundesligi sa 16 godina i jednim danom, a sad može postati i najmlađi u Ligi prvaka.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 22. studeni 2020. 18:47

Ne tako davno, jedan je 13-godišnji dječak u Njemačkoj poželio tri želje, kao da je ulovio zlatnu ribicu: želim postati igrač Borussije Dortmund, želim osvojiti Ligu prvaka, želim osvojiti "Ballon d'Or".

Njegovo je ime Youssoufa Moukoko, 16 mu je godina i ostvario mu se prvi od njegovih snova, Borussia ima "čudo od djeteta", ima mladića koji je u mlađim dobnim kategorijama u 88 utakmica zabio čak 141 gol. Mnogi su već sada skloni povjerovati da ono nisu bile samo nerealne dječačke želje, bile su to najave rađanja nove velike nogometne zvijezde.

Klub iz Dortmunda ovog je ljeta uvrstio Moukokoa u seniorsku momčad iako su znali da će morati čekati na njegove usluge dok nisu uvjerili vodstvo Bundeslige da promijene pravilo po kojem je netko morao napuniti 17 godina da bi nastupio u Ligi. Minimalna starost potencijalnog igrača sad je 16 godina te je Moukoko dobio priliku srušiti dva rekorda, prvi je - postati najmlađi ikad što se tiče nastupa u njemačkoj Bundesligi. Uđe li u igru protiv Club Bruggea tri dana kasnije, postat će najmlađi igrač u povijesti koji je nastupio u Champions League. Tko je zapravo Moukoko?

Rođen u Yaoundeu u Kamerunu, odrastao je s djedom i neizmjernom strašću za nogometom. Kad je napunio 10, preselio se k ocu u Njemačku gdje je odmah zaigrao za podmladak Sankt Paulija i instantno pokazao da je izvanserijski talent.

- On je velik talent, igrač koji najbrže donosi odluke, njegova nogometna inteligencija je posebna, on pronalazi prostore nevidljive suparničkim braničima. Psihički je vrlo čvrst - rekao je Guido Streichsbiers, izbornik njemačke U20 reprezentacije.

image
FIRO/SEBASTIAN EL-SAQQA

Sličnim riječima o njemu govori i Borussijin trener, Lucien Favre:

- Nikad ne znate koju će nogu iskoristiti, jednako je dobar s obje, on je i ljevak i dešnjak. Dosad nije imao loš dan...

Moukoko je već zaigrao za U20 reprezentaciju, lani je potpisao 10 milijuna eura vrijedan ugovor s Nikeom. Mladi njemački Kamerunac odavno je u dodiru s mnogima koji kreiraju nogometnu politiku. I Lars Ricken, šef mlađih pogona u klubu, priključio se hvalospjevima. I on sam je 1990-ih bio wunderkind, ali su ga od statusa globalnog superstara udaljile ozljede: - On je čudo, no ne treba ga previše opterećivati. Premda dosad savršen, doći će kad-tad i njegovi 'kišni dani'.

Moukoko se našao i pred uobičajenim optužbama i kritikama zbog navodnog krivotvorenja jer je kao 12-godišnjak vrlo lako izlazio na kraj s braničima u U16 konkurenciji. Iako je njegov otac donio certifikat koji je potvrdio njemački konzulat u Yaoundeu, kritike su ostale visjeti u zraku. Moukoko se time ne zamara:

- Nisam ja kriv što mi se sve tako otvara i dobro ide...

Nedavno je Moukoko igrao za Dortmundovu U19 momčad protiv Schalkea. Nakon što je zabio treći gol bio je podvrgnut verbalnom zlostavljanju ("slomit ćemo ti sve kosti..."), a Moukoko se zrelo na društvenim mrežama obratio "hejterima":

- Ovo je moja strast, radit ću to i dalje. Možete me mrziti, ali nećete me zaustaviti. I dalje ću igrati nogomet...

A on to i radi najbolje. Ricken je dodao da ne poznaje niti jednog igrača koji toliko predano trenira i igra.

- Njemu smo osobno istaknuli da je dobio mjesto u prvoj momčadi ne samo zbog talenta, nego i 'radne etike'.

Svi su u klubu na tragu misli da je Moukoko novi Erling Haaland. Norvežanin skromno kaže da će biti i bolji:

Linker
19. travanj 2024 01:04