UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
PIŠU NIJEMCI

Niko Kovač već ima novi klub!? Hrvatska legenda preuzima ugledno ime njemačkog nogometa

Bild, Kicker i ostali njemački mediji tvrde kako je hrvatski trener izabrao novi klub
Piše: Goran Čičin-Mašanske, Sportske novostiObjavljeno: 19. svibanj 2022. 18:42

Niko Kovač, bivši dugogodišnji igrač te potom i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, sljedeće sezone sigurno će preuzeti novu momčad. Koja će to biti, u ovom trenutku nije poznato.

Njemački mediji, među kojima su Bild, Spiegel, Kicker i WAZ koji je to prvi i objavio, pišu da je Kovač već sigurno odabran kao trener Wolfsburga. Tamo ga već čekaju, a potpisat će, tvrde, ugovor za naredne tri sezone.

Wolfsburg je zaključio sezonu na skromnom 12. mjestu, daleko od željenog plasmana u neki od europskih kupova. U klubu se nadaju kako bi ih upravo Hrvat mogao vratiti u gornji dom bundeslige.

Kovač je odlučio odmoriti nakon što se razišao s posljednjim poslodavcem Monacom, odbijao je ponude uz obrazloženje kako ne želi ulaziti u posao tijekom sezone, već po njenom završetku, kako bi mogao u miru provesti pripreme i posložiti ekipu po svojim zamislima.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri Kovač je radio u RB Salzburgu od 2009. do 2011. godine, potom je 2013. preuzeo mladu reprezentaciju Hrvatske, ali je ubrzo zasjeo na klupu seniorske vrste koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Međutim, smijenjen je 2015. godine kad ga je na klupi naslijedio Ante Čačić.

Nakon tog dragocjenog iskustva iz reprezentativnog nogometa, stariji se brat Kovač u pratnji svog mlađeg brata Roberta prepustio klupskim izazovima. Prvo je vodio Eintracht iz Frankfurta od 2016. do 2018. godine, s kojim je osvojio i prvi trenerski trofej. Bio je to njemački Kup 2018. godine, a Kovač je u finalu sredio Bayern s 3:1 uz dva gola Ante Rebića.

Potom je preuzeo upravo Bavarce s kojima je ostvario i najveće trenerske uspjehe osvajanjem Bundeslige i Kupa Njemačke u sezoni 2018./19. te Superkupa 2018.

image
VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA Valery Hache/afp/profimedia

München je napustio prilično brzo, otišao je u studenome 2019. godine, a ispostavilo se kasnije da ga neki stariji igrači nisu previše voljeli, odnosno da su im smetale njegove metode rada i vođenja momčadi. Posljednja trenerska postaja bila mu je u Monacu, od ljeta 2020. pa do 1. siječnja ove godine, kad je vodstvo kluba iz Kneževine objavilo njegov odlazak.

S obzirom na to da mu je tek 50 godina, te da iza sebe ima bogato igračko, ali i trenersko iskustvo, Niko Kovač našao se na popisu želja mnogih njemačkih klubova koji će s novim stručnjakom na klupi započeti sljedeću sezonu. Jedan od njih već je ranije, tijekom sezone, pokušao dovesti Kovača. Riječ je o berlinskoj Herthi, njegovom matičnom klubu u kojem je počeo graditi igračku karijeru, no na toj je ponudi zahvalio.

Prije par dana pojavila se informacija da bi Kovač mogao postati novi trener hrvatskog reprezentativnog napadača Andreja Kramarića. Hoffenheim je donedavno vodio Sebastian Hoeness koji je imao ugovor još godinu dana, ali su ga slabiji rezultati u završnici sezone stajali posla.

Kovača se u njemačkim medijima spominjalo i u kontekstu Borussije Mönchengladbach. Bild je izvijestio kako je Kovač u razgovorima s Borussijom, koja je nakon samo jedne sezone 'u sedlu' otpustila dosadašnjeg stratega Adija Hüttera, no čini se da je najozbiljniji kandidat ipak Wolfsburg koji nije bio zadovoljan učinkom Floriana Kohfeldta.

Daum: Kovač je postavio temelje za uspjeh Eintrachta

Christoph Daum prokomentirao je uspjeh Eintrachta iz Frankfurta koji je u srijedu osvojio europsku ligu. Iskusni njemački stručnjak smatra da dio zasluga u tom pothvatu pripada i bivšem treneru Niki Kovaču.

- Pod Kovačevim vodstvom Eintracht je razvio nevjerojatnu koheziju. To je nastavljeno i nakon njegova odlaska, zahvaljujući sportskom direktoru Frediju Bobicu i drugim trenerima. Međunarodni uspjeh ima mnoge komponente, ali za mene je okidač svojim radom bio Niko Kovač, on je omogućio tu inicijalnu iskru – rekao je Daum, koji je vodio Eintracht 2011. godine.

Kovača su na klupi kluba iz Frankfurta naslijedili Austrijanci Adi Hütter i Oliver Glasner. (gčm)

Linker
25. travanj 2024 18:17