Bartol Franjić (lijevo)

 dpa Picture-Alliance via AFP
MLADI HRVATSKI KAPETAN

‘Ne želim omalovažavati, ali te dvije lige nisu za usporedbu, osim Dinama! A Niko Kovač uopće nije strog‘

Hrvatski veznjak ovoga je ljeta stigao u Wolfsburg iz Dinama, a s mladom reprezentacijom izborio je Euro
Piše: Jure BurićObjavljeno: 17. listopad 2022. 12:47

Kapetan hrvatske reprezentacije do 21 godine, Bartol Franjić, od ovoga je ljeta, nakon transfera iz zagrebačkog Dinama koji je, po transfermarktu, iznosio 7,5 milijuna eura, pod ugovorom s njemačkim bundesligašem Wolfsburgom, kod bivšeg izbornika Vatrenih Nike Kovača, a kao takav nije baš često gostovao u hrvatskom medijima. U nekoliko navrata dogovarali smo razgovor za SN, ali uvijek do sada bismo zbog obveza morali odgađati za neki “sljedeći put”, budući da je život nogometnog profesionalca zahtjevan i nema puno praznog hoda.

Minule subote, na 51. rođendan njegova trenera, Bartol Franjić je bio na tribinama i promatrao domaći prvenstveni dvoboj (10. kolo) Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach, koji je završio 2:2. Začuđeni zbog te činjenice, upitali smo ga što je razlog, zašto nije bio u kadru za ovaj susret?

- Na posljednjem treningu osjetio sam da mi s listom nije baš sve u najboljem redu, ali nije ništa da bih zbog toga paničario. Međutim, da bismo izbjegli bilo kakav rizik ostao sam na tribinama - kaže Franjić.

image
RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp

Dobar znak

Niste uspjeli pobijediti Borussiju Mönchengladbach, uzeti sva tri boda, te tako “počastiti” trenera Niku Kovača rođendanskim poklonom?

- Na žalost, tako je, unatoč tome što su moji suigrači bili puno bolji u toj utakmici, te zaslužili pobijediti. Moram istaknuti da su moji suigrači pokazali karakter, dva puta su se vraćali iz rezultatskog zaostatka (oba pogotka za goste postigao je Marcus Thuram, sin Liliana Thurama), poravnavali, ali nije nas na kraju sreća pomazila, iako smo je izazivali dobrom igrom. Imali smo prigode slaviti.

Posljednjih nekoliko kola niste gubili (Wolfsburg je u posljednja tri kola ubilježio jednu pobjedu, protiv Stuttgarta, i dva neodlučena rezultata, s Augsburgom i Borussijom M.), kako vi ocjenjujete te dvoboje?

- To je, naravno, dobar znak da napredujemo, da srastamo kao ekipa i to su još dodatni razlozi moga optimizma da ćemo krenuti nabolje i rezultatski, te tako napredovati i na bundesligaškoj tablici.

Što je, zapravo, uzrok lošijeg starta Wolfsburga u ovu sezonu?

- Odradili smo odlične pripreme, bile su zaista obećavajuće uoči početka novog prvenstva, ali nije se dogodilo kako smo mislili i željeli. U nekoliko dvoboja bili smo bolji od suparnika na travnjaku, ali to se ne piše, jer drugi su pokupili bodove. Uz malo strpljenja, vjerujem u naš uzlet jer se, uistinu, radi jako dobro na treninzima.

Je li Niko Kovač strog trener?

- Neeeee, Niko uopće nije strog! Radi svoj posao kako treba i mora, od nas igrača zahtijeva da smo 100% unutra, da izvršavamo svoje obveze na profesionalan način. Prema svima je takav, bez iznimki, možda to nekome smeta, meni ne. Nema uspjeha bez predanosti nekom poslu koji čovjek radi, a posebice u nogometu i sportu, gdje nema mjesta opuštanju. Inače ćeš zaostati za suparnicima i u ekipi i u prvenstvenoj utrci.

Hvatam ritam

Koliko ste se vi, nakon dolaska iz Dinama, priviknuli na Bundesligu i njemački nogomet uopće?

- Osobno, misli da hvatam pravi ritam i da sam dosad uspio na tom putu, ali iskreno, osjećam da ima još prostora za napredak. Sa svakodnevnim radom, treninzima i utakmicama ići će sve bolje i bolje. Bože zdravlja!

Učite li njemački?

- Učim, učim! Još malo pa ću biti pravi Nijemac, ha-ha.

Smatrate li da ste izabrali pravu ligu i klub za nastavak karijere?

- U to sam siguran! Njemačka Bundesliga je poželjna destinacija za svakog mladog igrača, a Wolfsburg je odličan klub. Vjerujem da će sve to pomoći mom kvalitetnom razvoju.

Usporedba hrvatskog prvenstva i njemačke Bundeslige, koliko je moguća?

- Ne želim nikoga omalovažavati, ali mislim da ove dvije lige nisu za usporedbu. U hrvatskom prvenstvu dominira Dinamo, kojega izuzimam iz ove priče, jer Plavi su pravi europski tim po svim mjerilima, uzevši igru i rezultate u domaćoj ligi i u Ligi prvaka.

Ponosan zbog Eura

Sigurno pratiti nastupe svoga bivšeg kluba ove sezone...

- Naravno! To je klub mog djetinjstva, mladosti, tu sam se igrački oformio... S ovakvim rezultatima mogu biti ponosni, kako u domaćoj ligi, tako i u Ligi prvaka! S malo sreće, Dinamo će dočekati proljeće u Ligi prvaka. U dosadašnjim utakmicama s Chelseajem, Milanom i RB Salzburgom nitko nije bio igrom bolji od njih, a nogometna je istina da uvijek ne pobjeđuje bolji. Međutim, treba također napomenuti da su kod nas očekivanja javnosti uvijek prevelika.

Nakon dramatičnih dodatnih kvalifikacija s Danskom uspjeli ste osigurati nastup na Europskom prvenstvu s U-21 reprezentacijom. Euro je na rasporedu u ljeto sljedeće godine u Rumunjskoj i Gruziji, a ždrijeb skupina je 18. listopada.

- Presretan sam zbog toga! To je ujedno i ogroman uspjeh za hrvatski nogomet općenito. Očekujem da ćemo biti pravi i na tom natjecanju sljedeće godine. Nije bilo lako ostvariti taj uspjeh, jer i svi drugi naši suparnici željeli su isto što i mi, a nogomet igraju i ostale ekipe. Zahvaljujući našem dobrom radu, vođeni izbornikom Igorom Bišćanom i njegovim stožerom, nadvisili smo sve one koji su ciljali biti ispred nas i osigurali Europsko prvenstvo. Ponosni smo i sretni zbog ovog pothvata - istaknuo je Bartol Franjić.

5

nastupa je Franjić dosad upisao za Wolfsburg

1

asistenciju ima Franjić u dresu njemačkog kluba

12

utakmica odigrao je u dresu U-21 reprezentacije

Linker
27. travanj 2024 12:14