Bartol Franjić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
GDJE ĆE IGRATI?

Kovač je točno znao što želi! Ali novi mu je Hrvat u Dinamu na toj poziciji odigrao - 3 utakmice...

Sva tri susreta u kojima je Franjić počeo kao defenzivni vezni, Dinamo je izgubio.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. lipanj 2022. 21:43

Bartol Franjić u subotu poslijepodne napustio je Dinamove pripreme u Sloveniji i zaputio se prema Njemačkoj. Ondje je dan kasnije zgotovio transfer u Wolfsburg, kojega je nedavno preuzeo bivši trener Bayerna i negdašnji hrvatski izbornik Niko Kovač. Dinamo je prvotno odbio ponudu spomenutog bundesligaša od pet milijuna eura. Zagrepčani su tražili osam! No, njemački Kicker navodi kako su pregovori glede odštete okončani na obostrano zadovoljstvo, a ista bi trebala iznositi oko šest (i pol) milijuna eura.

Kovač je njemačke novinare upoznao s potencijalom 22-godišnjeg polivalentnog Dinamovog defenzivca i kapetana U-21 reprezentacije. Usput ih je uputio na točan izgovor prezimena Franjić. S nadom kako će ih dečko ubrzo natjerati da ga često i besprijekorno izgovaraju...

Kovač je oduvijek preferirao igrače poput Franjića, koji će ući u svaku utakmicu kao da je ''finale Svjetskog prvenstva''. Uostalom, nekadašnji se hrvatski izbornik i sam kao igrač isticao bespoštednom igrom i karakternim pristupom. No, Kovač Franjića doživljava prvenstveno kao veznog igrača. Otprilike kao i izbornik mlade vrste Igor Bišćan, kojemu je Franjić u pet kvalifikacijskih utakmica za Euro igrao na četiri različite pozicije (ovisno o sustavu igre) u veznom redu.

image

Bartol Franjić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Za Dinamo je Franjić prošle sezone ostvario točno 40 nastupa. Većinu je utakmica međutim odigrao kao središnji branič ili lijevi bek (u različitim formacijama). U samo tri utakmice koje je započeo kao starter igrao je na mjestu defenzivnog veznog. Sve tri u Maksimiru: protiv Slaven Belupa, West Hama i Rijeke. Zanimljivo, Dinamo nijednu od spomenutih utakmica nije dobio.

Sad kad su se već Wolfsburg i Franjić/Dinamo usuglasili oko financijskih detalja, Dinamo je ostvario prvi izlazni transfer ove sezone (ne računamo li Kristijana Jakića i Petra Stojanovića, koji su ugovore o posudbi redefinirali u višegodišnje). U kontekstu izjave Dinamovih čelnika kako nisu prisiljeni prodavati igrače nameće se pitanje: je li prodaja 22-godišnjeg Franjića bila nužna u kontekstu maksimirskih ambicija iduće sezone?

Činjenica jest da Dinamovi treneri prošle sezone (Damir Krznar i Željko Kopić) nisu definirali Franjićevo konkretno mjesto u momčadi. Kod Čačića (zbog ozljede u završnici prvenstva) Franjić uopće nije zaigrao tako da vjerojatno nećemo niti saznati – gdje ga je aktualni trener vidio, odnosno mislio pozicionirati u momčadi.

U Maksimiru su očigledno procijenili da imaju dovoljno potencijala u defenzivnom segmentu igre, posebice nakon ulaznog transfera Boška Šutala iz talijanske Atalante (prema Transfermarktu za tri milijuna eura) kada su odlučili Franjića proslijediti ''u dobre ruke''...

Linker
24. travanj 2024 12:59