Harry Kane

 MARCEL ENGELBRECHT Dppi Via Afp
ZAHTJEVNA MISIJA

Kane pomiče granice i učlanjuje se u legendarna društva, ali "kletvu" može razbiti samo na jedan način

S obzirom na prevrtljivost scenarija na Allianz Areni, takav bi epilog bio "šlag na tortu"
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 20:07

Dok će ga nogometni praznovjernici zbog suše trofeja podbosti kreativnom "kletvom" - "Harry Kane i izgubljeni pehar" - kujući usporedbe s njegovim fiktivnim imenjakom, Potterom, engleski topnik iznova pomiče granice na osobnom planu. Nakon što je spakirao dva pogotka Laziju u Ligi prvaka, u subotnjem, epskom potopu Mainza na Allianz Areni (8-1), Englez je režirao savršeni hat-trick: laka završnica desnom nogom, rutinska egzekucija "ljevicom" i naklon glavom. Iako Kane ruši rekorde, testirajući povijesne učinke Bayernovih legendi, Bavarcima iz ruku klizi žezlo Bundeslige nakon 11-godišnje dominacije, a u Ligi prvaka gledaju u leđa favoritima (čitaj: Manchester Cityju i Real Madridu).

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Ako u formulu ubacimo i blamažu u Kupu studenom, kada ih je Saarbrücken, njemački trećeligaš, udaljio od pohoda na naslov, suma će, zaista, poprimiti konture zajedljive igre sudbine po 30-godišnjeg napadača. Dok je u Engleskoj triput predvodio golgetersku karavanu, redovno vodeći bitku za titulu najboljeg strijelca, prilično je izvjesno da će istu nagradu zadužiti i u premijernoj sezoni u Njemačkoj. Zabivši 30 pogodaka u 25 kola, Kane je već stavio jednu ruku na Torjägerkanone, tri kilograma težak trofej u obliku topa, koji se dodjeljuje najraspucanijem igraču Bundeslige. Prvi pratitelj mu je Serhou Guirassy, Stuttgartov napadač, koji je s 21 pogotkom, zasad, zaslužio tek srebrno odličje.

Osim zavidne statistike, Kane se subotnjim bravurama učlanio i u elitna društva. Niti jedan igrač u povijesti nije stigao do četiri hat-tricka u prvoj sezoni u Bundesligi, nitko nije uspio postići dva ili više pogodaka na osam različitih utakmica u premijernoj sezoni na travnjacima prvog razreda njemačkog nogometa, a jedino je legendarni Uwe Seeler, jedan od najboljih njemačkih igrača svih vremena, uspio postići 30 pogodaka u premijeri u Bundesligi, iako je prilično jasno da će Bayernova "devetka" podebljati učinak do svibnja.

Curi pješčani sat

Međutim, i dalje je pomalo frapantno da Kane, nakon ulaska u treće desetljeće života, nije okusio slast podizanja trofeja. Niti na klupskom, niti na reprezentativnom planu. S Tottenhamom je triput zapinjao na završnoj stepenici, osvojivši dvaput etiketu viceprvaka u Liga Kupu (2015., 2021.) i jednom u Ligi prvaka (2019.). Jedan korak nedostajao mu je i s engleskom nacionalnom vrstom u ljeto 2021., kada su Talijani u drami na Wembleyju osigurali uspon na krov Europe. Iako trofeji neće definirati njegovu golgetersku ostavštinu po završetku karijere, koja je itekako bogata, prilično je jasna i njegova frustracija, s obzirom na to da su svi najbolji topnici, pogotovo iz aktualne, njegove ere, osvojili pozamašan broj titula.

image
LUKAS BARTH Afp

No, dok Bayernu curi pješčani sat u želji za ugrozom Bayer Leverkusena, s obzirom na to da stroj Xabija Alonsa suvereno maršira prema povijesnom naslovu, Bavarci će sve nade položiti u novi pohod na titulu kontinentalnog prvaka, a suparnika u četvrtfinalu Lige prvaka saznat će u petak od 12 sati, kada je na rasporedu ždrijeb u Nyonu.

Iako je Thomas Tuchel bio na udaru kritika zbog mršavih rezultata, otkako je klub objavio da će raskinuti suradnju s trenerom po isteku sezone, Bayern je seriju od tri uzastopna poraza zamijenio s četiri pozitivna ishoda zaredom, s izrazito uvjerljivim prezentacijama protiv Mainza i Lazija. Uzmemo li u obzir prevrtljivost scenarija u utrobi Allianz Arene prethodnih mjeseci, "šlag na tortu" bio bi naslov u Ligi prvaka, koji se, u ovom trenutku, čini kao vrlo zahtjevna misija. Iako, taj bi epilog Tuchelu, koji ima iskustvo osvajanja elitnog natjecanja, donio etiketu heroja umjesto promašaja, a Kanea - i službeno - učinio pobjednikom. q

Linker
27. travanj 2024 20:45