INA FASSBENDER Afp
KAKAV ŠOU BAVARACA

Derbi se pretvorio u totalnu dominaciju! Ludih 420 sekundi Bayerna, Stanišić ponovno pokazao svestranost

Robert Lewandowski postio je četiri utakmice pa u nedjelju dostigao Haalanda
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. listopad 2021. 17:42

Trebao je to biti derbi do ovog kola dviju vodećih momčadi Bundeslige. Međutim, na travnjaku je od prve minute postojala samo jedna momčad. Bayern je protutnjao kroz Leverkusen, već u prvom dijelu napunili su mrežu kapetana Apotekara Lukasa Hradeckog. Na kraju je završilo 1:5.

Robert Lewandowski postio je četiri utakmice, odnosno 343 minute. Dvije utakmice za Bayern i dvije za reprezentaciju Poljske, s time da su igrali protiv San Marina, najbolji strijelac svijeta u posljednje dvije godine nije zabio pogodak. Odmah su krenule priče o krizi, no, sve je 33-godišnji Poljak razuvjerio već nakon 4 minute ogleda u Leverkusenu kada je majstorski petom skrenuo iza leđa finskog vratara Bayera oštar Upamecanov ubačaj s desne stane. To je bila naznaka kakvu će se utakmica igrati na punoj BayAreni.

image
Prvi gol Roberta Lewandowskog
INA FASSBENDER Afp

Domaća momčad nije uspijevala pronaći protuigru protiv rastrčanih gostiju, njihovi bi napadi se završavali već oko centra, a svaki napad Bavaraca donosio je opasnost za Hradeckog koji je spašavao što se spasiti moglo. Ali od 30. minute totalno se raspala obrana Bayera i aktualni prvak u 420 sekundi postigao je čak četiri pogotka. Lewandowski je dostigao Haalanda na vrhu ljestvice strijelaca, Müller je zabio na samo njemu svojstven način, a prvo poluvrijeme zaključio je Gnabry s dva pogotka.

Julian Nagelsmann nakon petog gola napravio je prvu izmjenu, izašao je Alphonso Davies, koji je tijekom stanke imao važnu ulogu u lovu Kanade na drugi nastup na Svjetskim prvenstvima, prvi nakon 36 godina. Ušao je Josip Stanišić i zauzeo mjesto na lijevom braniču, još jednom pokazavši svoju svestranost, dogodilo se to u 40. minuti. U 72. minuti nakon što je izašao Süle, Stanišić je prešao na desnog braniča.

image
Tuga na licima igrača Leverkusena
INA FASSBENDER Afp

Tako se Bayern vratio na prvo mjesto, no jedna od glavnih priča početka Bundeslige ipak je Freiburg, jedina momčad koja nije doživjela poraz. U prvoj utakmici na novom stadionu, Europa-Parku, odigrali su 1:1 protiv Leipziga. Početak sezone još jednom je pokazao kakav je trener Christian Streich, najdugovječniji trener u Ligama petice. Ovaj, 56-godišnji stručnjak sjeo je na klup Freiburga 29. prosinca 2011. godine i s uspjehom vodi klub koji ima ograničeni proračun. Upravo o njemu je progovorio Uli Hoeness, donedavni čelni čovjek Bayerna.

- Obožavam njegov rad, u jednom trenutku smo ozbiljno razmišljali je li on možda prvi čovjek za nas - započeo je Hoeness priču od treneru Freiburga.

I nakon što je bilo jasno da će Jupp Heynckes otići 2018. u mirovinu, Streich je bio jedan od kandidata, ali na kraju izbor je pao na Niku Kovača. Znamo kako je ta priča završila, a u međuvremenu Bayern je dva puta mijenjao trenere, nakon Kovača klupu je preuzeo Flick, a od ljeta ove godine Julian Nagelsmann, kao najmlađi ikada preuzeo je kormilo Bavaraca potpisavši petogodišnji ugovor. Do sada klub s rijeke Isar nije imao praksu davanja toliko dugoročnog ugovora ijednom treneru, čak je i Pep Guardiola potpisao na tri godine.

Jasno, to znači da se vrata Christianu Streichu vjerojatno zatvaraju, no to njega ne brine previše, zadovoljan je u Freiburgu, ugovor ga veže do kraja ove sezone. Zanimljivo, da nikada nije krio svoju ljubav prema Bavarcima.

- Da, navijao sam u mladosti za Bayern i drhtao za svaki njihov rezultat.

Podjela bodova u derbiju začelja


U posljednjem susretu osmog kola njemačkog nogometnog prvenstva Augsburg i Arminija su odigrali 1-1.

Bio je to derbi začelja, a nakon ove utakmice obje momčadi su ostale u opasnoj zoni.

Domaćin je poveo u 19. minuti golom Reecea Oxforda, a izjednačio je Jacob Laursen u 77. minuti. (Hina)


REZULTATI:

Bayer Leverkusen - Bayern 1-5 (Schick / Lewandowski 3, 30, Muller 34, Gnabry 35, 37.Kasnije:

Augsburg - Arminia 1-1 (Oxford 19 / Laursen 77)

U subotu:


Borussia Mo. - Stuttgart 1-1 (Hoffmann 43 / Mavropanos 15)
Borussia Do. - Mainz 3-1 (Reus 3, Haaland 54-11m, 90+4 / Burkardt 87)
Eintracht - Hertha 1-2 (Paciencia 78-11m / Richter 7, Ekkelenkamp 63)
Union Berlin - Wolfsburg 2-0 (Awoniyi 49, Becker 83)
Freiburg - RB Leipzig 1-1 (Jeong 64 / Forsberg 32-11m)
Greuther Furth - Bochum 0-1 (Losilla 80)
U petak:
Hoffenheim - Koeln 5-0 (Bebou 31, 49, Baumgartner 51, Geiger 74, Posch 87)

Linker
16. travanj 2024 06:52