FRANCK FIFE Afp
NEMA LABAVO

Bild: Wolfsburgove igrače na startu čeka pakao, zna se na što je Kovač vrlo osjetljiv

Bivši hrvatski izbornik ugovor s Wolfsburgom potpisao je do 2025. Imat će težak zadatak...
Piše: Andro PolićObjavljeno: 07. lipanj 2022. 11:48

Dok su navijači Wolfsburga oduševljeno dočekali Niku Kovača na trenerskoj poziciji, igrači će morati dobro zasukati rukave pod palicom novog stratega. Mnogima su prva asocijacija na bivšeg kapetana i izbornika Hrvatske njegova strogoća u svlačionici i rigorozne metode nad svojim prvotimcima, o čemu se raspisao i Bild.

U klub je s Nikom stigao i njegov brat Robert (također) koji će obavljati funkciju pomoćnog trenera, ali zna se tko mora imati glavnu riječ u svlačionici. Bild tako piše kako je novi trener "vrlo osjetljiv na prigovore i laži", stoga se "neće libiti udaljiti bilo kojeg igrača ako dođe do bunta".

Trening od dva i pol sata

Jedan od glavnih razloga odlaska iz Bayerna bilo je neslaganje s igračima. Kovač je nerijetko krivnju svaljivao na aktere na terenu i prigovarao im zbog manjka zalaganja. Nezadovoljstvo u svlačionici predvodili su Thomas Müller, Arjen Robben, Mats Hummels i Franck Ribery. Müllerova supruga Lisa kritizirala je Kovača zbog izbora igrača, nakon čega mu se javno ispričala. Kovač se više počeo oslanjati na mlađe igrače i inicirao kraj ere Robbena i Riberya, koji su upravo pod njim odigrali posljednju utakmicu za Bayern.

image
FRANCK FIFE Afp

Wolfsburg je u protekloj sezoni veliku muku mučio s kondicijom igrača, a metode novog trenera trebale bi to promijeniti. Kako bi igrači bili na maksimalnoj razini, Kovač zahtijeva da svakodnevno rade krvnu sliku.

"Da nisam postao nogometaš, bio bih sportski liječnik", citira Bild njegovu izjavu.

Dodaju da bi "vukovi" mogli proći "pakao" u prvim tjednima, jer Kovačevi treninzi nerijetko znaju trajati i po dva i pol sata. Svaki trening se snima, a potom se šalje igračima kako bi dodatno analizirali svoju igru.

Mlaka voda uz obrok

Rigorozne Kovačeve metode po njegovom odlasku iz Münchena svojedobno je komentirao bivši igrač Bayerna Javi Martínez.

"Morali smo voziti bicikl 40 minuta prije i poslije treninga. Nakon nekog vremena, počeli smo propitivati trenerove metode. Nije nam bilo jasno pripremamo li se za novu sezonu Bundeslige ili za Tour de France."

Kovač veliku važnost pridaje i pravilnoj prehrani, a uz jelo igračima preporuča mlaku vodu za bolji metabolizam.

Iako je osvojio Bundesligu, Kup i Superkup s Bayernom, zasigurno najveći uspjeh u njegovoj trenerskoj karijeri je osvajanje Kupa s Eintrachtom 2018. kada su u finalu slavili protiv Bavaraca. U posljednjem angažmanu u Monacu, dogurao je do prošlogodišnjeg finala Kupa gdje je poražen od PSG-a.

Ugovor s Wolfsburgom potpisao je do 2025. Imat će težak zadatak s obzirom da ni njegovi prethodnici nisu imali previše sreće na klupi. Bruno Labbadia i Oliver Glasner otišli su zbog neslaganja s upravom, dok su Mark van Bommel i Florian Kohfeldt dobili otkaz. Nedavno završenu sezonu Wolfsburg je otvorio s četiri pobjede u prva četiri susreta, da bi na kraju završili na 12. mjestu prvenstvene ljestvice.

Linker
02. svibanj 2024 22:18