Novo slavlje Union Berlina

 JOHN MACDOUGALL Afp
GOLIJADE U BUNDESLIGI

Bayern više nije prvi u Njemačkoj, težak poraz Kramarića i društva, nova ‘eksplozija‘ zahuktale Borussije

Josip Juranović koji je ovoga tjedna asistirao u Kupu, u subotu nije dobio ni minute protiv Mainza
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 04. veljača 2023. 17:56

Bayern je detroniziran, barem na jednu noć. Lider nakon subotnjih utakmica je Union koji je svladao Mainz, a Borussia D. bodovno se izjednačila s Bavarcima nakon uvjerljivog trijumfa protiv Freiburga. Eintracht je također slavio i praktički se pridružio momčadima koje u ovom trenutku konkuriraju za naslov prvaka. Jedini kiks, ako se to tako može nazvati, od vodećih momčadi imao je RB Leipzig koji nije uspio u Kölnu doći do pobjede, završilo je 0:0.

Simon Haller šest mjeseci nakon što je saznao da ima tumor na testisima, zabio je svoj prvi službeni pogodak za Borussiju Dortmund, koja je i četvrti dvoboj u 2023. godini riješila u svoju korist. Suparnik je bio sve samo ne lagan (Freiburg), ali crno-žuti su pokazali da su u ovom trenutku u velikoj formi, ohrabrenje je to za vojsku njihovih navijača uoči dva ogleda s neuvjerljivim Chelseajem u osmini finala Lige prvaka. Protiv Freiburga posao im je uvelike olakšao Sildilia koji je u samo minutu i 26 sekundi zaradio dva žuta kartona i od 17. minute gosti su igrali s igračem manje. Oba kartona iznudio je Karim Adeyemi, igrač od kojeg u Dortmundu puno očekuju, no u prvom dijelu sezone nije ostavio previše traga jer je više izostajao zbog ozljeda, nego što je igrao. Sada je spreman i pokazao je da bi trebao biti prevaga, osim iznuđenog isključenja, Adeyemi je otvorio pogotkom goste, koji su ni iz čega došli do izjednačenja u smiraj prvog dijela. Nastavak je bio jednosmjerna ulica i Borussia je došla do uvjerljive pobjede.

Pet pogodaka osim crno-žutih zabio je i Bochum, Hoffenheim je bio žrtva. Gosti iz Sinsheima još uvijek čekaju prvu pobjedu ove godine, a dok je dočekaju sve su bliže zoni ispadanja. Andrej Kramarić ostao je na klupi u prvom dijelu, domaći su tada zabili već tri pogotka. Ušao je hrvatski reprezentativac početkom nastavka, ali nije mogao spriječiti još jedan poraz svoje momčadi.

Inače, bila je ovo subota u kojoj su Hrvati bili u sporednim ili baš nikakvim ulogama. Union je nakon prolaska u Kupu, kojem je Josip Juranović dao svoj obol asistencijom, u subotu nije dobio ni minute protiv Mainza. Trener Urs Fischer nastavlja s rotacijama, uskoro ga čekaju i dva ogleda s Ajaxom u play-offu Europske lige i očito ne želi potrošiti igrače. Rezultati mu daju za pravo, Union je dobio Mainz i prenoćit će na vrhu Bundeslige, a možda i ostati jer Bayern samo pobjedom u današnjem ogledu kod Wolfsburga može vratiti tron.

Eintracht je nastavio pohod prema vrhu, bez Jakića (ušao u 90.) i Smolčića (klupa), dobili su Herthu koja je napravila još jedan korak prema Drugoj ligi. Junak pobjede protiv Berlinčana bio je Kolo Muani, napadač na kojem će momčad iz Frankfurta zaraditi ogroman novac, francuski reprezentativac zabio je dva gola. Za goste cijeli dvoboj odigrao je Uremović, a Šunjić je ostao na klupi.

Joško Gvardiol je u srijedu protiv Hoffenheima u Kupu odigrao samo prvo poluvrijeme, trener Rose odlučio ga je odmoriti za nove izazove, danas je odigrao cijeli dvoboj protiv Kölna, zaradio je žuti karton, a remi je zapravo najpravedniji rezultat za ono što su prikazali igrači obiju momčadi.

Linker
30. travanj 2024 20:06