Bullsi nisu imali odgovor za Hardena

 RINGO CHIU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Ringo Chiu/xinhua News/profimedia
NAPADAČKA PRIJETNJA

Ivica Zubac igra najbolju košarku života, a sve zbog NBA zvijezde koju mnogi ne vole

Hrvatski centar i James Harden su gotovo do savršenstva uigrali pick‘n‘roll akciju
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. ožujak 2024. 10:41

Trebala je to biti jednosmjerna ulica, sigurna pobjeda za Milwaukee protiv Clippersa. Momčad iz Los Angelesa igrala je drugu utakmicu u dva dana te je odlučila odmarati dva najbolja igrača, Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Milwaukee je više-manje bio kompletan uz izbivanje Khrisa Middletona koji je ionako posljednjih godina zbog ozljeda više van terena nego na njemu.

Clippersi su u startnu petorku umjesto Leonarda i Georgea poslali P.J.Tuckera i Amira Coffeyja, obojica su odigrali jako dobru utakmicu koja je bila neizvjesna do kraja kada su Bucksi napokon osigurali pobjedu (124:117), ali junaci momčadi iz Los Angelesa bili su Norman Powell, James Harden i naš Ivica Zubac. Prvi je postigao najviše, 26 poena, drugi je dirigirao igrom i imao 11 asistencija, a hrvatski centar je još jednom bio efikasan i skočan te je za samo 26 minuta upisao 18 poena i 6 skokova uz fantastičnu realizaciju 9/11.

Zubac je bio nezaustavljiv u pick‘n‘roll akcijama koje je igrao s Jamesom Hardenom i time samo nastavio ono što je radio večer prije protiv Chicago Bullsa. Tada su Harden i Zubac iskoristili slabu, gotovo nepostojeću obranu Nikole Vučevića kao i preuzimanje Hardena od strane igrača Bullsa u obrani te nemilosrdno igrali istu akciju iz napada u napad. Zubac je mirno koristio sva sjajna dodavanja Zupca i utakmicu završio s 16 poena i 9 skokova uz šut 7/9 i to za samo 25 minuta igre. Ta akcija je izgledala toliko neobranjivo za Bullse da je legendarni Stacey King, bivši košarkaš Bullsa i aktualni televizijski komentator, u jednom trenutku poviknuo da Chicago pod hitno mora pronaći način da zaustavi Hardena i Zupca.

image

Zubac je u obrani čuvao Giannisa Antetokounmpa

RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ronald Martinez/getty Images/profimedia

Problem je samo što je ta akcija, kad je dobro izvedena, praktično nezaustavljiva i to posebno kada su Clippersi u kompletnom sastavu. Harden je jedan od najboljih razigravača lige, ali i sjajni šuter pa ga nije lako preuzeti i čuvati s centrom nakon što mu Zubac postavi blok. Isto tako ga je teško udvajati jer to automatski znači da su Leonard ili George sami pa je najjednostavnije pokušati braniti ‘rolanje‘ jer to ispada kao najmanja opasnost. Problem je samo što Zubac neumoljivo koristi svako Hardenovo dodavanje, a ona su savršeno precizna.

Zubac je i proteklih sezona najveću ofenzivnu vrijednost imao u pick‘n‘roll akcijama koje je do sada igrao s Leonardom i Georgeom. Bio je učinkovit u njima, ali tek je dolaskom ‘Brade‘ ta igra dobila novu dimenziju. To nikako nije čudno jer njih dvojica od Hardenovog dolaska radili na ovoj akciji.

- Na početku smo se dogovorili da ćemo ponekad ostati malo duže na treningu i raditi na pick‘n‘roll akcijama. Tek je bio došao u momčad pa sam to shvatio kao neko upoznavanje sa suigračima te da će taj dodatni rad potrajati nekoliko dana - ispričao je Zubac kako je počeo odnos s Hardenom te dodao i nastavak:

- Ideja da ćemo raditi samo ponekad pretvorila se u to da sada nakon svakog treninga ostajemo zajedno najmanje 20 minuta i radimo na pick‘n‘roll akcijama sa šest različitih pozicija. Kada smo jednom preskočili taj dodatni rad jer sam bio umoran odigrao sam lošu utakmicu. Harden mi je nakon nje prišao i pitao ‘svaki put kada treniramo ti postigneš 15 poena, što ćeš napraviti s tim‘. Nakon toga više nismo preskočili niti jedan dodatni trening - ispričao je hrvatski centar.

image

Harden i Zubac u pick‘n‘roll akciji

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

On igra najbolju sezonu karijere. Za samo 26,2 minute ima prosjek od 11,7 poena i 9,2 skoka uz fantastičnih 65,6% šuta. Iako Zubac realno ima ograničenja u napadu, a to se prije svega odnosi na nedostatak bilo kakvog vanjskog šuta, efikasnost u pick‘n‘roll akcijama je od njega napravila neizostavnog člana petorke Clippersa i igrača na kojeg se velike zvijezde mogu pouzdati. Sljedeći korak je dodatna agresivnost, a to je rekao Harden nakon što Zubac protiv Bullsa nije poentirao nakon njegovog sjajnog dodavanja kroz noge već je samo izborio slobodna bacanja.

- Cijelo vrijeme pokušava biti što agresivniji, ali treba još snažnije ići na obruč. Igramo dobro pick‘n‘roll akcije, a cijela momčad zahvaljujući tome ima više energije i igra s bržim ritmom. Nastavit ćemo raditi da ovo bude naša konstanta - izjavio je Harden.

Mnogi ‘Bradu‘ ne vole zbog njegovog osebujnog stila, ali Zubac mu mora biti zahvalan. S njim je postao prava napadačka opasnost na koju sve ostale momčadi moraju paziti. A kada imaš nekog tako efikasnog pored Leonarda, Georgea i Hardena, onda je jasno zašto su Clippersi opasni i zašto ih nitko ne želi kao protivnike u playoffu.

Linker
27. travanj 2024 10:52