Tatum je bio najvažniji za pobjedu svoje momčadi u četvrtoj utakmici serije protiv Miamija

 MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp
JUNAK CELTICSA

Bio je na stupu srama, a onda se pojavio kad je bilo najteže i najavio lov na povijesni preokret

Boston je smanjio zaostatak u seriji protiv Miamija na 1-3, no nitko nikad preokrenuo minus od tri utakmice
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. svibanj 2023. 13:21

Jayson Tatum ima odličnu sezonu. Bio je glavni igrač Bostona koji je imao drugi najbolji omjer u regularnom dijelu NBA lige. Celticsi su upisali 57 pobjeda i 25 poraza, bolji od njih bio je samo Milwaukee koji je imao pobjedu više, a Tatum je u sezoni imao fantastičan prosjek od 30,1 poena, 8,8 skokova, 4,6 asistencija i 1,1 ukradenu loptu. To je bilo dovoljno da u izboru za MVP-a sezone bude odmah iza nedodirljivog trojca Joel Embiid - Nikola Jokić - Giannis Antetokounmpo, a s obzirom na to da je Tatumu tek 25 godina, s razlogom može očekivati kako će u nekoj od sljedećih sezona prestići navedene i okititi s titulom najkorisnijeg igrača lige.

I u doigravanju Tatum ima odlične brojke. Postiže 28,1 poena po utakmici uz 10,5 skokova, 5 asistencija, 1,1 blokadu i 1 ukradenu loptu. No ipak je on predmet brojnih kritika koje je samo donekle ublažio sinoćnjoj predstavom u četvrtoj utakmici finalne serije Istočne konferencije protiv Miamija. Na utakmici na ‘život i smrt‘ Tatum je ubacio 33 poena uz fantastičan šut od 63,6%, odnosno 44,4% za trice, a imao je i 11 skokova, 7 asistencija i 2 blokade. Sve to u gostima u utakmici nakon koje je sezona njegovog kluba mogla biti završena s obzirom na to da je Heat u nju ušao s prednosti 3-0 u seriji.

- Željeli smo spasiti sezonu - jasno je objasnio Tatum što je bilo u glavi cijele momčadi Bostona. Iako nije pričao o tome je li i on morao dokazati nešto svim onim kritičarima koji su pisali o njemu proteklih dana, ali smo sigurni da mu je i to bilo u mislima. Jer Tatum je imao o čemu razmišljati s obzirom na sve što se događalo u ovoj seriji.

image

Nije sve dobro izgledalo po Tatuma u prve tri utakmice ove serije

MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp

Iako je ovaj 25-godišnjak ostvario sve one brojke koje smo napisali na početku teksta, s razlogom se pisalo o činjenici da nije uspio svoju momčad odvesti barem do jedne pobjede u prve tri utakmice protiv Jimmyja Butlera i društva s Floride. Dok su Butlerovom igrom s razlogom svi impresionirani, ona koju je Tatum pružao je bila pod velikim upitnicima. I opet bi pogled na brojke lako opovrgnuo sve kritičare jer je Tatum u prvoj utakmici postigao 30, a u drugoj 34 poena. No, dojam je ipak bio drukčiji.

Problem u cijeloj priči je činjenica da Tatum nije u onim odlučujućim trenucima tih utakmica igrao na razini potencijalnog MVP-a. Najlakše je to usporediti s Butlerom - dok je najveća zvijezda Miamija u posljednjim četvrtinama tih utakmica preuzimala odgovornost i odvela svoju momčad do pobjede, Tatuma nije bilo. Gubio je lopte, donosio loše odluke u napadu i promašivao šuteve. Doduše, dio krivnje u cijeloj priči ide i na odluke trenera Joea Mazzulle koji mu nije loptu dao u ruke i tako mu poručio da je on najveća zvijezda momčadi te da treba napraviti sve kako bi Celticse odveo do pobjede, no i o tome bi se dalo pričati. Možete li zamisliti kako bi Butler reagirao da je takvo što napravio Erik Spoelstra? Koliko god Butler poštuje svojeg trenera, sigurni smo da bi mu rekao da je on taj koji mora riješiti ovakve utakmice.

image

Dok je Jimmy Butler bio na visini zadatka u najvažnijim trenucima u prve tri utakmice, Tatum to nije bio

MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp

Tatum to nije napravio u prve dvije utakmice kada se izgubio u posljednjim četvrtinama, a posebno to nije napravio u trećoj u kojoj se utopio u sivilu Bostona te za 33 minute postigao samo 14 poena. No, napravio je to u četvrtoj utakmici, onoj koja je mogla biti njegova posljednja ove sezone. Boston nije izgledao dobro u prve dvije četvrtine, imao je Miami devet poena prednosti početkom trećeg dijela, a onda je Tatum odlučio da je njegovo vrijeme. U posljednje dvije četvrtine postigao je 26 poena i bio najzaslužniji što se Miami već sada nije priključio Denveru u finalu NBA lige.

- Ne možemo se opustiti nakon ove utakmice. Moramo zadržati ovaj mentalitet, istu razinu intenziteta i fokusirati se na sljedeći dvoboj - mirno je Tatum rekao nakon utakmice. Svjestan je da Miami ima još tri meč-lopte isto kao što je svjestan kako niti jedna momčad u povijesti NBA lige nije pobijedila u seriji u kojoj je gubila 0-3. A takvih slučajeva je do sada bilo točno 150.

Može li Boston ući u povijest te preokrenuti i izbaciti Miami? Teško je takve stvari prognozirati, ali bez obzira na negativni rezultat, činjenica je da bi Celticsi za takvo što trebali pobijediti dvije utakmice na svojem terenu i jednu u gostima. Je li ikada to itko napravio? Nije. Je li moguće? Jeste. Realno, Boston ima više talenta u svojim redovima nego što to ima Miami, ali nisu imali tu odlučnost, nije se u njihovim očima vidjela ona glad za pobjedom. Priče o tome jesu li Tatum i Jaylen Brown pravi temelj za osvajanje naslova su se intenzivirale, ali ne samo zbog ove serije nego i zbog sličnih situacija koje su se događale prethodnih godina, a u kojima su njih dvojica donosili loše odluke u ključnim trenucima.

image

Jesu li Tatum i Brown idealan par za lov na NBA naslov?

ADAM GLANZMAN Getty Images Via Afp

Priče o budućnosti Celticsa će sigurno biti aktualne ovog ljeta bez obzira na to ako pobjede u još jednoj ili dvije utakmice protiv Miamija. Ali ako pobjede tri puta zaredom i izbore megdan protiv Nikole Jokića i Denvera onda stvari postaju drugačije. A za to je potrebno da Tatum bude na visini zadatka u svakoj sljedećoj utakmici. Ne smije se dogoditi ništa drugo, isprike ne postoje. Svi najveći košarkaši su najbolji u teškim situacijama. Red je i na njega.

Linker
26. travanj 2024 01:34