Sputnik via AFP
DVOJAC SA STRANE

Računa li itko na dva dojučerašnja NBA-igrača? Oni bi mogli pomoći Hrvatskoj, ali možda ni neće u Split

Veliki su prijatelji i suigrači u klubu. No, nitko se od njih nije stavio na raspolaganje izborniku.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. prosinac 2020. 16:27

Ako vam je u našoj prijašnjoj analizi stanja u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske, pogledu prema Splitu gdje nas krajem lipnja čeka predolimpijski turnir za plasman na Igre u Tokiju, za oko zapela činjenica da se u programiranim petorkama Sportskih novosti nisu našli Ante Žižić i Dragan Bender, negdašnji NBA igrači i ove sezone ponovo suigrači, sada u velikom Maccabiju iz Tel Aviva, sasvim legitimno je zapitati se zašto je tome tako?

Nevjerojatna gužva

Naime, Bender i Žižić, dugogodišnji prijatelji koji su u svijet velike košarke krenuli s Gripa pod paskom i današnjeg im “šefa” Nikole Vujčića, sportskog direktora Maccabija, neupitno imaju dovoljno talenta i kvalitete da bi bili legitimni kandidati za reprezentaciju Hrvatske. Što oni i jesu, makar se nijedan od njih dvojice nije javno stavio na raspolaganje izborniku Veljku Mršiću.

Ono što je u ovoj priči sporno - pod pretpostavkom da želja igrača nije - nevjerojatna je gužva u visokoj liniji. Dijelom zbog činjenice što u NBA i Euroligi imamo ukupno pet visokih igrača među kojima je neupitan zapravo samo Dario Šarić, uz Bojana Bogdanovića programirani nositelj ambicija reprezentacije u novom pohodu na Olimpijske igre. Svi ostali su zamjenjivi iz više razloga...

image
Bender, Dragan of Maccabi Tel Avivin action during the 2020/2021 Turkish Airlines EuroLeague Regular Season Round 9 match between Real Madrid and Maccabi Tel Aviv at Wizink Center on November 18, 2020 in Madrid, Spain. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)
NurPhoto via AFP

Prvi je kemija koju je Mršić sa svojim igračima izgradio na Ljetnoj ligi u Las Vegasu i kroz dva savršeno odrađena kvalifikacijska ciklusa pa je teško vjerovati da će se za Split odreći igrača kao što su Željko Šakić i Miro Bilan, koji su dali silan doprinos u osiguravanju plasmana na Eurobasket.

Dalje, u ovoj priči neke argumente ima i Darko Planinić koji je posljednjih godina uvijek bio na raspolaganju reprezentaciji te je prije četiri godine zajedno s Bilanom iznio veliki teret na putu do četvrtfinala OI u Riju.

Zbog svega toga možemo zaključiti kako će u visokoj liniji za Split gotovo sigurno biti samo dvije petice, a onih najozbiljnijih kandidata je čak četiri i tu bi Mršić mogao imati dvije dvojbe, odnosno sastaviti centarski par po principu Zubac ili Žižić plus Bilan ili Planinić. Uz napomenu da Zubac s Clippersima može doći do konferencijskog finala pa u tom slučaju ne bi bio na raspolaganju...

image
6352272 08.10.2020 Maccabi's Ante Zizic controls a ball during the Euroleague basketball match between CSKA Moscow and Maccabi Fox Tel-Aviv, in Moscow, Russia. Evgeny Biyatov/Sputnik
Sputnik via AFP

Kompatibilnost

Ono što svima njima stvara dodatni problem je činjenica da bi Hrvatska na parketu mogla izgledati najbolje ako peticu bude igrao - Šarić koji je kompatibilniji u paru sa Šakićem, Šamanićem ili Benderom nego sa čistim centrima. Ali opet, jednostavnom računicom dolazimo do toga da na četvorci neće biti otvorena više od još dva mjesta, s tim da bi jedno trebalo biti rezervirano za Prkačina ili Šamanića jer bi uvrštavanje jednog od njih - koji god bude bolji u ovoj sezoni - bilo ulaganje u budućnost.

Opcije je dobro imati

Zato Bender, negdašnji četvrti pick NBA drafta koji ove sezone u Euroligi za Maccabi upisuje 4,7 poena i 3,6 skoka po utakmici, ni po jednom kriteriju ne može biti siguran među 12 za Split. Dapače, vjerojatnije je da ga - tri godine nakon što je igrao na Eurobasketu - tamo ne bude. Za razliku od Žižića čije je sezona - prosječno 10,1 poena i 6,4 skokova u Euroligi - bolja, samim time i šanse da bude u reprezentaciji daleko veće.

Opcije je dobro imati, ali Veljko Mršić prije bilo kakve odluke tek treba razgovarati sa svim kandidatima pa će i nakon tih razgovora imati jasniju sliku na koga može računati...

Linker
27. svibanj 2024 05:30