Ivana Dojkić
 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
BRILJIRALA NA PUTU DO EURA

Prva zvijezda hrvatske reprezentacije: ‘Želim na Olimpijske igre i u WNBA, ništa nije neostvarivo!‘

Hrvatska slavi prvi plasman na Eurobasket nakon šest godina, a junakinja je iz Poreča
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. veljača 2021. 22:38

Šest godina prošlo je od posljednjeg pojavljivanja hrvatskih košarkašica na jednom velikom natjecanju. S dvije su pobjede okončale Eurobasket 2015. na 12. mjestu i potom nestale s velike scene. Povratak će se dogoditi u lipnju ove godine na EP-u u Francuskoj i Španjolskoj, povratak koji su sjajne izabranice Stipe Bralića izborile u "balonu" u Rigi, pobijedivši u četvrtak Njemačku s 80:66. Kao i u cijelim kvalifikacijama, još je jednom briljirala Ivana Dojkić (23), razigravačica i šuterica iz Poreča, koja je Njemicama "zapaprila" s 23 poena, 7 skokova, 6 asistencija i 3 ukradene lopte.


- Uspjele smo proslaviti koliko smo mogle s obzirom da smo bile u hotelu. Ovo je svakako veliki. Imamo dobru generaciju i trebamo iskoristiti ovu priliku da na Eurobasketu napravimo i nešto više - javila se dan kasnije Ivana.

Bile su ovo zbog korone jako teške kvalifikacije, a "šlag na tortu" bile su peripetije oko pozitivnog nalaza izbornika Bralića koji se u Rigi pojavio tek 24 sata prije utakmice.
- Bilo je teško u studenom jer nam je falilo puno cura, bila je to reprezentacija koje se nikad nije sastala, s dosta mladih koje su prvi put igrale. Sada nam je izbornik kasnio, bilo je stresno jer nismo znale hoće li doći ili ne. Kad je konačno došao, bile smo mirne jer smo znale da smo u njegovim rukama i da će sve biti u redu. Ali i cijela ova sezona je stresna, tako da nam se ništa novo nije dogodilo, ha-ha. Sve je nepredvidivo, iz dana u dan se situacija mijenja, pa smo i navikle biti pod tenzijom.

Ivana je sad već u seriji vrhunskih utakmica za reprezentaciju.
- Uvijek je drugačiji osjećaj igrati za reprezentaciju, nego za klub, kad si profesionalac negdje vani. Od izbornika sam dobila potpunu slobodu i podršku i to mi je omogućilo da pokažem svoj potencijal i kvalitetu. Drago mi je da se sve posložilo onako kako mislim da je i trebalo. Stvarno se osjećam dobro i mislim da mogu i puno više pridonijeti ekipi.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Što ova Hrvatska može napraviti na Eurobasketu?
- U najjačem sastavu možemo proći skupinu, a poslije se nikad ne zna. Dosad još nismo bile na duljim pripremama, sve su to bili treninzi po 2-3 dana na kojima se ne možemo posložiti i upoznati jedna drugu u igri. Ako mjesec dana budemo na pripremama, ako se počnemo razumjeti na terenu, imamo potencijala pokazati puno više nego dosad. Ovo nije ni 50 posto onoga što možemo.

Ivana je od ove sezone članica USK-a iz Praga. U Euroligi nije imala veliku minutažu, ali polako hvata konce.
- Prag je velik klub, sve je na svome mjestu, uvjeti su fenomenalni. Trenutno prolazim proces koji prolazi svaki igrač u velikom klubu. Ovo je prva godina, prvi korak, a kako se zbog cijele ove situacije igralo samo šest utakmica u skupini Eurolige, nije ni bilo puno prostora za dokazivanje. Zadovoljna sam ovime što sam dosad postigla i mislim da sve ide prema gore.

Kako se snašla u novom gradu, nakon četiri godine u ogromnoj Moskvi?
- Više mi je sjeo nego Moskva koja je stvarno prevelika i uvijek je hladno. A Prag mi je baš taman, klima je sličnija Zagrebu, a ljepotu grada uopće ne treba komentirati. Jasno je da je predivan i povijesno bogat, tako da se u slobodno vrijeme puno toga može vidjeti.

Pitali smo je za kraj o dugoročnim ambicijama u karijeri, i klupskoj i reprezentativnoj.
- Svaki mladi sportaš sanja o nekim većim postignućima. Moja je velika želja otići na Olimpijske igre i u WNBA ligu, ali idem korak po korak, bez preskakanja. Sve će doći u svoje vrijeme, za sve postoji pravi trenutak. Vjerujem da ništa nije nemoguće ostvariti, ali ovo je ipak ekipni sport, ne odlučujem sama o svojoj sudbini.

Linker
06. listopad 2024 07:18