Josip Sesar

 VANESA PANDZIC Cropix
NOVI IZAZOVI

Josip Sesar u nedjelju debitira na klupi reprezentacije: ‘Ugođaj je dobar, na treningu je maksimalna potrošnja‘

Josip Sesar u fokusu ima 16 igrača koje sprema u Opatiji, danas će imati premijeru protiv Slovaka
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 13:27

Okupili su se srijedu, odradili su četiri dana treninga u Opatiji i u nedjelju će naši reprezentativci prvi puta ovoga ljeta obući dresove i zaigrati utakmicu. Ona, doduše, neće biti službena, pred navijačima i ispred očiju javnosti, jer takav je dogovor između naše reprezentacije i one protiv koje ćemo zaigrati, a to je reprezentacija Slovačke, koju vodi Aramis Naglić.

Josip Sesar na pripremama ima 16 igrača, no kontra Slovačke u vatru će ih poslati 15. Naime, Danko Branković, novi centar euroligaša Bayerna, zadobio je malu ozljedu, ali ništa se neće forsirati, pa će izbornik koristiti ostatak igrača koji su mu po nadzorom u Opatiji.

- Napravili smo nekoliko treninga, a jedini nam je problem ta sitna ozljeda Brankovića, koji neće zaigrati na nedjeljnoj utakmici. Svi ostali će dobiti priliku. Vidjet ćemo kako su momci prihvatili neke stvari koje smo postavili ovih dana, a u razgovoru s Naglićem ćemo vidjeti što ćemo odigrati i mi i oni.

Jako dobro rade

Josip Sesar nije želio govoriti, barem za sada o tome kako vidi podjelu uloga u ovoj reprezentaciji, iako će to vrlo skoro biti jasno. Uostalom, nakon ogleda sa Slovacima u nedjelju, već u srijedu i subotu čekaju nas dva pokusa s Kinezima, a tu će se već otkriti karte, jer bit će to i generalne probe za start pretkvalifikacija u kojima nas čekaju Irska i Luksemburg.

- Još je rano govoriti o detaljima, jer sada smo u fazi uspostavljanja sustava. Neke napadačke principe smo postavili, a u subotu smo radili na i obrambenim postavkama. Stožer i ja imamo ideje što ćemo i kako ćemo raditi, znamo u kojem smjeru želimo ići, ali sada je vrijeme kad sve te zamisli trebaju leći momcima. Treba tu dodati i kako nisu svi u istom fizičkom stanju.

image

Josip Sesar

VANESA PANDZIC Cropix

Na pripremama su prvi puta i tri mlađa igrača, pa kako su se uklopili Luka Krajnović, Leo Menalo i Renato Serdarušić?

- Momci jako dobro rade, a tu im pomaže i zaista dobar ugođaj koji vlada unutar reprezentacije. Momci se druže, bodre se međusobno, a na treninzima je maksimalna potrošnja. Mlađi momci su u sve to jako dobro uklopili. Naravno, postoje stvari koje se trebaju popraviti, ali u globalu sam jako zadovoljan s cijelom situacijom. Ne zanima me ono što će doći kasnije, za mjesec, dva, pet, mi se ovdje ponašamo da idemo iz treninga u trening, nastojeći popraviti cijelu sliku svakim novim danom.

Utakmica protiv Slovačke u Opatiji neće biti ona u kojoj će se voditi rezultat, ili kao to i bude tako, on neće biti presudan..

- Utakmica je zatvorenog karaktera, pa se nećemo puno opterećivati rezultatom. Važno će biti kako se tko snalazi u pojedinim situacijama nakon tek nekoliko odrađenih trening i ususret utakmica protiv Kine koji slijede idućeg tjedna - zaključio je Josip Sesar.

Dovoljno opcija

S obzirom na igrače koje ima na raspolaganju Sesar će slagati taktičke zamisli. Roster je dovoljno širok za razne mogućnosti, možemo igrati s visokom postavom, posebno u minutama kad na playu bude Lovro Gnjidić, u kojoj će se moći sve preuzimati, a možemo igrati i s klasičnim pozicijama.

Na playu su Borna Kapusta, Lovro Gnjidić i Goran Filipović. Kapusta je na posljednjim akcijama reprezentacije uhvatio podređenu prednost, Gnjidić se vraća nakon teške sezone u Cedevita Olimpije, a Filipović je tu za energiju. Pripreme će pokazati tko je tu od njih u prednosti.

image

Lovro Gnjidić, Josip Sesar i Danko Branković

VANESA PANDZIC Cropix

Na pozicijama dva i tri Sesar će tražiti najbolje solucije između Tonija Perkovića, Roka Badžima, Mate Kalajžića i Matea Drežnjaka. Pri tome Mate Kalajžić može odigrati i čistog playa, a tu je mladi Luka Krajnović. Osim klinaca Renata Serdarušića i Lea Menala na ovom popisu nema klasične trojke, pa se može očekivati da će dobar dio minutaže na toj poziciji uzeti Mateo Drežnjak, fizički najbolji od preostalih igrača, ali treba računati i da će zajedno igrati Perković i Badžim, kao i da bi neke minute na jedan i dva, mogli dijeliti Kapusta i Gnjidić. Sesar voli imati što je moguće više igrača jakih na lopti, spremih na kreaciju, pa ne treba biti šokiran ako će sva tri vanjska igrača biti u poziciji da kreiraju s loptom u rukama.

Na visokim pozicijama, standardno, ima najviše opcija. Sesar ima na raspolaganju tri četvorke i tri petice, s time da na četvorci mogu zaigrati i Serdarušić i Menalo.

No, na četiri su i Roko Prkačin, Dario Drežnjak i Lovro Mazalin, dok su na peticama Danko Branković, Antonio Vranković i Krešimir Ljubičić.

S obzirom na to da će Branković propustiti prvi sraz protiv Slovaka, minutažu na čistom centru dijelit će Vranković i Ljubičić, s time da tu treba očekivati i neke minute Roka Prkačina, posebno u dijelovima igre u kojima će Hrvatska u obrani sve preuzimati.

Izazovno ljeto

S Dariom Drežnjakom na krilnom centrom tražit ćemo vanjski šut, s Lovom Mazalinom post up igru, pa tako i tu ima dovoljno opcija.

S obzirom na to da je zadatak ove vrste sa što manje problema preskočiti Irsku i Luksemburg te izboriti glavnu rundu kvalifikacija za Eurobasket 2025., ovaj popis igrača bi taj cilj morao ostvariti.

Naravno, ovaj izgled Hrvatske do olimpijskih pretkvalifikacija u Istanbulu bit će obogaćen s našim NBA igračima (Ivica Zubac, Dario Šarić), onima na Ljetnoj ligi (Luka Šamanić, Karlo Matković) i onima iz Eurolige (Mario Hezonja, Jaleen Smith), a možda stigne i netko od onih koji su zbog ozljeda propustili prvo okupljanje, poput Dominika Mavre ili Tonija Nakića. Ali, o tom potom.

Josip Sesar trenutačno ima u fokusu 16 igrača koje sprema u Opatiji, baš sada. I koje će prvi puta kao izbornik voditi u nedjelju protiv Slovaka.

Ljeto je dugo, raznoliko, izazovno u svakom slučaju. A ciljevi su jasni.

Linker
21. svibanj 2024 08:03