Matković je već igrao za Pelicanse u Ljetnoj ligi

 ETHAN MILLER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ethan Miller/Getty Images/Profimedia
STATUS AUTSAJDERA

Hrvatski izbornik u problemima: Mladi centar odlazi u NBA ligu, tko će igrati protiv Francuske?

Karlo Matković je odlučio već u veljači otići u NBA ligu, u kamp New Orleans Pelicansa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. siječanj 2024. 21:42

Od trenutka kad je Karlo Matković nazvao Josipa Sesara ne bi li mu - prije nego li priča osvane u medijima - kazao kako odlazi u NBA ligu već početkom veljače i da se neće moći staviti na raspolaganje reprezentaciji na startu kvalifikacija za Eurobasket, izbornik je u problemu.

Malo kada je bilo koji popis reprezentacije oskudijevao s visokim igračima, čak su se ponekad i alternacije alternacijama znale nametnuti i nismo na njima gubili utakmice. Za manje od mjesec dana će nas u Brestu dočekati Francuzi, za manje od mjesec dana Vincent Collet će na Hrvatsku pustiti euroligaške vrijednosti u reketu; Vincenta Poiriera, Mathiasa Lessorta, a ako će trebati spuštati petorku, tu je i Guerschon Yabusele.

Gledajući ta imena, Josip Sesar zna da on jedino sa sigurnošću može računati na Danka Brankovića, sve ostalo je upitno.
Od one momčadi koja je sjajno odigrala pretkvalifikacije za Igre u Istanbulu, na Sesarovom popisu bit će većina. Osim gotovo svih opcija na visokim pozicijama. Dario Šarić i Ivica Zubac su u NBA ligi, dok je Krešimir Ljubičić koji je bio u 12. u Istanbulu, ozlijeđen. Kako je u NBA ligi Luka Šamanić, dok tamo uskoro odlazi i Karlo Matković, Sesar je u potrazi za centrima.

Branković i Žižić

Danko Branković je bio na njegovom popisu proteklo ljeto, odigrao je pretkvalifikacije, uoči Istanbula su se igrač i izbornik dogovorili kako će Branković zbog sitnih ozljeda propustiti turnir u Istanbulu. Sada je, kao novi igrač Bayerna na dispoziciji i bit će naš oslonac u reketu. Trebao bi tu biti i Ante Žižić, novi igrač Virtusa i s njime u postavi bi Sesar sasvim sigurno donekle prigasio hendikep u visokim pozicijama, gdje je računao na kombinaciju Matković - Branković, kao na temeljnu snagu. Tu će biti i Roko Prkačin, koji po potrebi može odigrati u niskoj petorci s kojom će se sve preuzimati u obrani.

image

Josip Sesar će morati bez Matkovića

FIBA

Ako zavirimo na Sesarov popis za početak proteklog ljeta, na njemu su se tada nalazili Lovro Mazalin i Antonio Vranković. Svakako će se još jednom protresti situacija sa svim centrima koji se loptaju u Europi, jer recimo Marin Marić igra jako dobro u Španjolskoj (Andorra), Mate Vucić u Poljskoj (Torun), kao što za neki “small ball” može konkurirati i Ivan Vraneš iz litavskog Juventusa ili Matej Rudan iz španjolskog Breogana. Ili će se okrenuti još mlađima poput Tomislava Ivišića iz Studentskog centra.

Bit će to, sigurno je, veliki izazov za izbornika. I posve neočekivana situacija. Jer, što se tiče bekova - a tu je uvijek bilo povuci-potegni, posebno za kvalifikacije - imamo čistu sliku.

Naime, svi su od istanbulskog paketa dostupni. Što znači da će na playmakerima biti Goran Filipović i Borna Kapusta, pomoći će na lopti Jaleen Smith, od bekova su tu još Roko Badžim, Mateo Drežnjak i Toni Perković. Naravno, i najbolji, Mario Hezonja. Na visokom krilu je Dario Drežnjak, tu je i Roko Prkačin, dok se opravio i Toni Nakić, pa će on svakako biti na popisu.
Nakić će, poput Hezonje, moći puniti oba krila, dok tek treba vidjeti što će odlučiti s novim pozivom Luka Božić, još jedan igrač za oba krila.

Francuzi veliki favoriti

Takva Hrvatska bit će dovoljno dobra za potući će se u Brestu, iako treba biti na čistu i odmah podvući da će Francuzi biti u tom ogledu veliki favoriti. Iako će Collet uigravati neke nove igrače, poput Nadira Hifija iz Parisa, iako na popisu nema Okoba, De Cola ili Falla, dok je samo potonji ozlijeđen, to će biti i te kako raskošna momčad koja 2024. želi početi s pobjedom, jer to je godina u kojoj su i Igre, domaće Igre od kojih Francuzi očekuju puno.

Hrvatska će tražiti bilo kakvu šansu koja se bude ponudila u Brestu, pokušat će ju iskoristiti, pa s očekivanom kasnijom pobjedom nad Ciprom dočekati jesen i dvije - sve ispada tako - ključne utakmice protiv BiH.

I dalje se ne zna u kakvim će sastavima tada, u studenom zaigrati obje reprezentacije, iako je posve jasno, barem za sada, ako ne bude klupskih promjena da će Hrvatska i BiH u tim utakmicama jednako proći što se tiče prvih igrača. I Mario Hezonja i Džanan Musa su u Realu, pa ako jedan dođe, doći će i drugi. Ako još tada obojica budu u Madridu. I ako i dalje bude vrijedilo pravilo doneseno samo za veljaču prema kojem euroligaški igrači nakon sedam godina kvalifikacijske patnje ipak mogu u reprezentacije.

Linker
28. svibanj 2024 06:06