Lauri Markkanen

 FIBA
KLJUČNI OBRAČUN

Bogdanović protiv suigrača s kojim nikad nije zaigrao, sjajnog košarkaša koji ima jednu veliku manu!

Nije nemoguće da će ga dobar dio utakmice čuvati baš Bojan. Posebno motivirani Bojan...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. rujan 2022. 16:38

U osmini finala Eurobasketa čeka nas obračun s Fincima, koje predvodi Lauri Markkanen. S druge strane Hrvatsku predvodi Bojan Bogdanović. Markkanen (25) i Bogdanović (33) su - suigrači. Koji doduše nikada nisu igrali zajedno, ali su suigrači. I lako je moguće da nikada neće ni zaigrati zajedno.

Markkanen je nedavno razmijenjen u velikom tradeu u kojem je Donovan Mitchell napustio Utah Jazz, te otišao u Cleveland, iz kojeg su put Utaha otišli Collin Sexton, Lauri Markkanen i Ochai Agbaji. Plus još nekoliko pickova na draftovima u sljedećim godinama.

U ovom trenutku upitno je hoće li Utah uopće zadržati Markkanena ili će tražiti novu sredinu u kojoj bi probali unovčiti njegove kvalitete. Markkanen je napadački vrlo moderan, ima 213 cm, vrlo je brz na nogama i sjajan strijelac za trice. I ima svoju NBA vrijednost.

Također se već tjednima govori i da će Bojan Bogdanović biti razmijenjen, odnosno da će napustiti Utah čim se pronađe momčad koja će za njega ponuditi nešto će Utahu biti dobro. Bogdanovića mnoge momčadi žele. Stoga su doista male šanse da Markkanen i Bogdanović zaigraju za istu momčad, barem su male šanse da tu bude Utah.

image
Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

Lauri Markkanen na Eurobasketu ima prosjek od 24,8 poena po utakmici i četvrti je strijelac prvenstva. Markkanen po utakmici ispaljuje 14,8 šuteva, a pogađa ih 7,2 (48%). Markkanen ispaljuje i 6,2 trice po utakmici, a pogađa ih 2,6 (41,9%). Bojan Bogdanović je osmi strijelac prvenstva, zabija 18,4 poena. Šutira 13 lopti, pogađa ih 6,2 (47,7), te pogađa 2,4 trice iz 5,6 pokušaja (42,9%). Markkanen ima i 7 skokova po utakmici, te 2,2 asistencije, dok je Bojan na 5,2 skokova i 1,8 asistencija. Statistički je Markkanen zasad bolji.

Markkanen ima jednu veliku manu u igri, nije baš dobar igrač u obrani, loš je u duelu i zato mu je Zubac ubacio 21 poen u nedavnom okršaju u kvalifikacijama za SP. Markkanen je pak ubacio 19 poena. Bogdanović je bolji obrambeni igrač. Posebno kad obranu igra s punom motivacijom.

Kad sve zbrojite, teško je ocijeniti koji je od njih dvojice bolji na ovom turniru. U NBA svijetu Bogdanović ima ugovor od 19,5 milijuna dolara, a Markkanen 16,5. Bogdanović je prošlu sezonu ubacivao 18,1 poen po utakmici, Markkanen 14,8. Recimo da je Bojan u NBA svijetu svakako cjenjeniji igrač. Markkanen je pak osam godina mlađi.

Laurija Markkanena može se zaustaviti s jakom fizičkom igrom u obrani, jer rekli smo da ne voli duel. Bogdanović može igrati protiv svake obrane. I stoga je ključni zadatak Mulaomerovića pronaći način da zaustavi Markkanena, odnosno da ga natjera na fajt od kojeg on bježi. Nije nemoguće da će ga dobar dio utakmice čuvati baš i Bojan Bogdanović. Ne sumnjamo da će biti posebno motiviran...

Linker
10. lipanj 2024 21:58