Nikola Vujčić

 MUSTAFA OZER Afp
SUNSET SPORTS MEDIA FESTIVAL

‘Nikola Vujčić bio je moj prvi klijent i od njega sam puno naučio o pobjedničkom mentalitetu‘

Direktor marketinga NBPA Matteo Zuretti otkriva nam svoja dugogodišnja i bogata iskustva
Piše: Laura CrvenkaObjavljeno: 31. svibanj 2024. 23:52

Svjetski poznata elita sporta dolazi u naš Zadar na međunarodni Sunset Sports Media Festival. Upravo jedan od njih je i Matteo Zuretti, direktor međunarodnih odnosa i marketinga NBPA (Međunarodna udruga košarkaša). Zuretti zna najbolje kako izgleda fascinantan svijet košarke te je li jezik zapravo najveća prepreka ili je u pitanju nešto više.

- Najteže za bilo koga tko napusti svoj dom i svoju kulturu jest razumjeti i biti shvaćen, to nije samo pitanje jezika. Igrači prolaze kroz sve to u kritičnom razdoblju svoje mladosti: u mladim godinama su najprilagodljiviji, ali im također treba oslonac koji će im pomoći da ostanu prizemljeni - govori Zuretti.

image

Matteo Zuretti

Europljani su prilagodljiviji

Glavni direktor za iskustvo igrača u NBPA je odnedavno...

- Na NBPA treba gledati kao na partnera za razvoj igrača, a na moj tim kao na ljude koji svakodnevno rade na pružanju dodatnih usluga kako bi iskoristili nevjerojatne prilike koje im njihov talent i trud omogućuju. Odrastao sam kao strastveni ljubitelj košarke u zemlji nogometa, Italiji. Predstavljao sam vrhunske košarkaše iz 20 različitih zemalja radeći za jednog od najboljih agenata u Europi, zatim dobio priliku pridružiti se NBPA-u i pokrenuti naš međunarodni odjel.

Zaduženja i izazovi su razni.

- Ne smijemo zaboraviti da su i igrači ljudska bića koja prolaze kroz svoje trenutke kao i svi mi. Neprestano smo uz njih i pružamo im različitu podršku, uključujući podršku mentalnom zdravlju, koja više ne bi trebala biti stigmatizirana. Sve počinje pažljivim slušanjem. U NBPA imamo puno talentiranih i iskusnih ljudi koji se godinama bave vrhunskim sportašima i rješavanjem njihovih izazova.

Europljani odavno nisu prolaznici u NBA ligi i nose sa sobom jednu veliku prednost.

- Kao Europljani imamo tu prednost da od malih nogu možemo za samo dva sata leta stići u potpuno drugačiju sredinu s različitim običajima i ljudima. To nam razvija sposobnost kulturne prilagodljivosti, upravo te sposobnosti često koristim u radu s igračima u NBA ligi, gdje je svake godine sve više međunarodnih igrača - ističe Zuretti.

image

Nikola Vujčić

DUJE KLARIC Cropix

- Primjećujem zanimljiv trend: NBA je liga koja se vrti oko zvijezda, ali sve više vidim da igrači koji nisu velike zvijezde mogu doprinijeti na visokoj razini i imati ogroman utjecaj. To je dio uspjeha međunarodnih igrača: osim megazvijezda, Europljani znaju pronaći svoju ulogu u svakoj situaciji.

U svijetu košarke je Talijan imao priliku raditi s brojnim hrvatskim igračima tijekom svoje karijere.

- Još dok sam radio kao agent, prvi hrvatski igrač s kojim sam surađivao bio je Nikola Vujčić, legenda Eurolige. Upravo sam od Vuje puno naučio o mentalitetu pobjednika. Posebno pamtim vrijeme kada su se hrvatski NBA igrači s kojima sam radio okupili i uz podršku NBPA fondacije pomogli pogođenima potresom 2020. godine.

Linker
31. svibanj 2024 23:52