Petar Skansi će ostati upamćen kao sjajan košarkaš i trener

 RONALD GORšIć/CROPIX
ODLAZAK VELIKANA

Košarkaški svijet se oprašta od Skansija, tužnu vijest prenijeli i u Španjolskoj, Grčkoj: ‘Ispisao je povijest‘

Vijest o smrti Petra Skansija dobila je prostor u svim medijima s prostora bivše Jugoslavije, ali i šire.
Piše: S.N.Objavljeno: 04. travanj 2022. 21:52

Hrvatski košarkaški svijet oprašta se od legendarnog košarkaša i trenera Petra Skansija koji je danas preminuo u 78. godini života.

Skansi je gotovo cijelu svoju igračku karijeru proveo u tadašnjoj Jugoplastici, a KK Split se od njega oprostio na svojim društvenim mrežama.

"U 78. godini života umro je Petar Skansi. Uz brojne uspjehe s reprezentacijom uvijek će ostati zapisano da je Pero za Jugoplastiku igrao od 1960. do 1972. godine, s njom osvojio prvu titulu prvaka Jugoslavije, a kao trener je 1977. godine ostvario "triple-double" (prvenstvo, kup i Kup Radivoja Koraća). Na Gripe se vratio i 2003. godine kada je osvojena posljednje titula prvaka. Hrvatsku je Skansi predvodio na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju i parirala "Dream Teamu". Skansi je jedan od velikana Gripa, jedan od velikana košarke na ovim prostorima, i kao igrač i kao trener bio je preteča onog što će kasnije doći. Obitelji iskrena sućut, a našem Peri veliko hvala za sve što nam je dao", napisali su iz KK Splita

Hrvatski košarkaški savez je objavio poveći tekst s naslovom "U vječnost otišao Petar Skansi" kojeg prenosimo u cjelosti:

Nakon duge i teške bolesti, u 79. godini života napustio nas je košarkaški velikan Petar Skansi.

"Rođen 23. studenog 1943. u Sumartinu na Braču, nakon vaterpola, s visinom od preko dva metra ubrzo nalazi svoje mjesto pod suncem u košarkaškom sportu. Sa samo 22 godine okitio se srebrnom medaljom s Europskog prvenstva u Moskvi 1965. godine, zatim je uslijedila srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Urugvaju (Montevideo 1967.) te srebro s Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine. Najsjajniju medalju i naslov svjetskog prvaka je s reprezentacijom Jugoslavije zaslužio na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Sa stanovišta klubova, uvijek ga vežemo za veliku splitsku Jugoplastiku, iako je nakratko zaigrao i za talijanski Maxmobili, odnosno Pesaro. Bio je dio nezaboravne prve šampionske generacije Jugoplastike koja je 1971. osvojila prvenstvo Jugoslavije, a sa Žutima je ostao i u svojstvu trenera i igrača, dok se 1976. nije igrački umirovio. No, zato je kao trener 1977. godine ponio trostruku krunu za Split: osvojio je prvenstvo bivše države, kup, kao i Kup Radivoja Koraća, stvorivši košarkaške temelje onoj splitskoj generaciji koja je nekoliko godina kasnije tri puta blistala na vrhu Europe.

image

Petar Skansi iz trenerskih dana

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

No, Hrvatska ga možda i najviše pamti kao izbornika koji je vodio reprezentaciju Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kad je osvojena srebrna medalja u finalu protiv američkog Dream Teama, što je i do danas najveći uspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije.

S obzirom na više no impresivnu biografiju, Međunarodna košarkaška federacija FIBA ga je 1991. godine uvrstila među 50 najvećih igrača svih vremena. Veliki gospodin Skansi uvijek je bio i ostao na usluzi hrvatskom sportu, a od 2012. do 2014. bio je i zamjenik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Primio je za života i mnoge nagrade od kojih ćemo izdvojiti tek nagradu HOO-a Matija Ljubek za životno djelo, Državnu nagradu za sport Franjo Bučar i orden predsjednika Republike Hrvatske “Zvijezda Danica”.

Počivao u miru velikane hrvatske košarke", piše HKS.

Od Skansija se na svojem Twitteru oprostio i Aleksandar Petrović.

"Imao sam sreću raditi sa Perom za vrijeme kvalifikacija i Olimpijade u Barceloni gdje je bio kreator hrvatskog olimpijskog srebra, najvećeg uspjeha naše košarke. R.I.P. Pero", napisao je Petrović.

Vijest o Skansijevoj smrti objavljena je u svim medijima iz bivše Jugoslavije, ali i van regionalnih granica. Španjolski Mundo Deportivo izvijestio je o smrti legende hrvatske košarke.

image

Petar Skansi u Mundo Deportivo

SCREENSHOT

O Skansiju se piše i u Grčkoj gdje su ga zapamtili kao trenera PAOK-a.

image

Petar Skansi u Grčkoj

SCREENSHOT

Reakcija HOO-a

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji i prijateljima legendarnog košarkaša i trenera Petra Skansija:

"Poštovana obitelji Skansi, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Pere, iznimnog čovjeka koji je ostavio dubok pečat u hrvatskoj košarci. Bio je dvojaki olimpijac - kao maestralan igrač i karizmatičan trener. Njegovo ime ostat će trajna poveznica s jednim od najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog sporta, olimpijskim srebrom košarkaške reprezentacije iz Barcelone 1992. Svoje izabranike znalački je doveo do finala, kada je to bilo najpotrebnije - u nastupu na prvim Olimpijskim igrama sportaša tek priznate države. Petar Skansi ispisao je povijest i ušao u legendu. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!", navodi se u brzojavu sućuti upućenom obitelji Skansi.

Linker
29. travanj 2024 05:08