Veliko slavlje Francuza

 TOBIAS SCHWARZ Afp
PRVI FINALIST

Izbacili Dončića i društvo pa doživjeli debakl! Francuska razbila najveću senzaciju Eurobasketa

Francuska je prvi finalist Europskog prvenstva, u prvoj utakmici polufinala deklasirala je Poljsku
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. rujan 2022. 18:58

Poljska - Francuska 54:95 (9:15, 9:19, 18:30, 18:31)

POLJSKA: Zykowski 5, Balcerowski 5p, 3il, Sokolowski 2, Cel 3p, 4s, Slaughter 9, Ponitka 7p, 4il, Kolenda 3a, Dziewa 5p, 3s, Olejniczak 2, Michalak 9, Garbacz 5, Schenk 2p, 3a.

FRANCUSKA: Okobo 10p, 4a, M‘Baye 8, Luwawu-Cabarrot 4p, 3ol, Heurtel 7p, 3s, 6a, Yabusele 22p, 4s, Fournier 10p, 4s, 4a, Maledon 3, Poirier 8p, 4s, 3a, Albicy 3p, 4a, Tarpey 8p, 4s, Gobert 6p, 6s, 3bl, 3il, Fall 6p, 10s, 5a, 3bl.


Iako nije briljirala, iako se provukla i kroz osminu finala protiv Turske, ali u četvrtfinalu protiv Italije, iako je u obje eliminacijske utakmice morala igrati dodatnih pet minuta, Francuska je u polufinala pregazila Poljsku sa 95:54. I ušla je u finale, osigurala je najmanje srebro, s posljednja tri velika natjecanja imat će medalju. Francuzi su bili brončani na SP u Kini 2019. godine, lani su bili u finalu Igara i osvojili srebro, dok će u nedjelju igrati za europsko zlato kojeg čekaju od 2013. godine. Poljska ovaj put nije mogla do nove senzacije, Francuzi su bili prevelika prepreka za momčad Igora Miličića...

image

Igor Miličić

TOBIAS SCHWARZ Afp

I trajala je ta bajka trajala samo do polufinala. Zapravo, do uvodnih minuta polufinala u kojima je Francuska odmah dala naznačiti da će u osmoj utakmici turnira pronaći i svoju najbolju košarku. A ona se u filozofiji Vincenta Colleta uvijek determinirana obranom.

Terry Tarpey je bio ključ za francusku, kasnije će se pokazati, šetnju do finala. Tarpey, sjajni defenzivac, uzeo je pod svoje Mateusza Ponitku, Andrew Albicy se pobrinuo za A.J. Slaughetra, ionako je reket nemoguća misija za svakog francuskog protivnika, pa su Poljaci ostali bez ikakve ideje u napadu.

S druge strane, Igor Miličić se potrudio napraviti sve što može. Znao je da Michal Sokolowski neće dati Evanu Fournieru da se razmaše, Alexander Balcerowski je vodio bitku s Rudyjem Gobertom, čak je i obrana na Thomasu Huertelu bila sasvim OK. No, ostala je kocka s Geurschonom Yabuseleom, jer sve Poljaci nisu mogli pokriti.

image

Vincent Poirier

TOBIAS SCHWARZ Afp

I odmah je Yabusele razbudio francuski napad, odveo ih je na 22:9, a učinilo se da su Francuzi mogli i zaključiti svaku priču o ovoj utakmici već u uvodnih dvadeset minuta da Collet nije odigrao većinu druge četvrtine s dvije petice u postavi, bez Yabuselea.

image

Guerschon Yabusele

TOBIAS SCHWARZ Afp

Poljska je primila samo 34 poena za prvih 20 minuta i tu nije bio problem, problem je bio napad, jer su zabili samo 18...

Kad je u nastavku Yabusele nastavio trpati, a poljska igra kopniti, bilo je samo pitanje s koliko će razlike završiti polufinale. Francuska se zaustavila na plus 41 (95:54). Usput, bila je prva utakmica od početka eliminacija na Euroabsketu, nakon osam utakmica osmine finala i četiri četvrtfinala, znači tek smo u 13. eliminacijskoj utakmici gledali čisti autoput jedne reprezentacije...

Linker
18. svibanj 2024 19:32