Mario Hezonja

 CORDON PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA Cordon Press/ddp Usa/profimedia
NAJVRUĆA ROBA NA TRŽIŠTU

Barcelona vraća fantastičnog Hrvata i od njega radi najplaćenijeg igrača u Europi?

Španjolski mediji neveliko spekuliraju da se u utrku za hrvatskog reprezentativca uključio njegov bivši klub
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. svibanj 2024. 14:06

Mario Hezonja, jasno je to, najvruća je roba na europskom košarkaškom tržištu. Nema tog kluba u Euroligi, ionako osiromašenoj kvalitetom, koji ne bi s Marijem Hezonjom snažno popravio igračku vrijednost. Jer, 29-godišnji Hrvat je jedan od rijetkih koji se loptaju izvan NBA lige, a koji radi ozbiljnu razliku na terenu.

Hezonja je, dakako, još uvijek igrač Real Madrida, još uvijek igra sezonu u kojoj Real traži sve trofeje. Ima ih već dva; osvojio je Superkup i Kup Kralja, a ispred sebe ima za osvojiti, odnosno obraniti Euroligu na Final Fouru u Berlinu, a kasnije potvrditi i domaći primat u doigravanju za španjolski naslov.

Kad sezona bude okončana Hezonji će isteći dvogodišnja vjernost Realu, za koju je kraljevski klub izdvojio tri milijuna eura. Španjolski mediji izvješćivali su kako su između Reala i Hezonje zapeli pregovori oko produženja ugovora, pa taj scenarij ostanka u Madridu, tvrdi se, nije realan. Iako, to je Real Madrid, a Real Madrid se nikada u povijesti nije odricao usluga jednog od najboljih igrača i tako pojačavao konkurenciju u sljedećoj sezoni ili sezonama.

Posebno ne nakon što je Real dominirao.

Ljubav između Panathinaikosa i Marija Hezonje već je opjevana. Upravo je Panathinaikos bio onaj klub koji je vratio Hezonju iz NBA lige i lansirao ga je u igrački status koji danas uživa u Euroligi. Međutim, u tih pola sezone koliko je Hezonja odigrao u Ateni, Panathinaikos još nije bio klub kakav je danas. Odnosno, Dimitris Giannakopoulos tada nije napadao krov Europe, niti je momčad raspolagala proračunom koji ima danas i koji podsjeća na ona vremena kad je Željko Obradović s tim klubom stvarao dinastiju europske košarke.

Posebna veza

Već sada je Panathinaikos na Final Fouru, na klupi sjedi Ergin Ataman, a on je već dugi niz godina oduševljen mogućnostima Marija Hezonje. I navijači u OAKA-i, čuveni Gate 13, povratak Marija Hezonje u zeleni dres smatraju misijom.

I da ste do prije samo nekoliko dana razgovarali s bilo kim tko zna kako stoje stvari na tržištu europske košarke, kazao bi vam kako je “novi brak” Maria Hezonje i Panathinaikosa bio pred dogovorom. Po nekim informacijama čak i dogovoren. I to na dvije sezone, za najmanje šest milijuna eura, tri po svakoj sezoni. Netto. Usput, čovjek koji je upravo Panathinaikos doveo do Final Foura, i to nakon 12 godina posta, Kendrick Nunn, već je stavio potpis na dvogodišnji ugovor u Ateni vrijedan pet milijuna eura.

Onda se nekako tiho u cijeloj priči pojavio najveći Realov rival. Prema pisanjima nekolicine španjolskih medija Barcelona je spremila ponudu za Marija Hezonju, ponudu koja dira nebo, ponudu od čak sedam milijuna eura, ovoga puta tu je riječ o brutto iznosu, ali svakako je to veća svota od one koja se spominjala i u dogovoru s Panathinaikosom, jer tamo govorimo o netto iznosu.

Podsjetimo, veza Marija Hezonje i Barcelone je ozbiljna, velika i ima svoju povijest. Barcelona je bila prva inozemna adresa Marija Hezonje, klub u koji je Hezonja otišao iz KK Zagreba kad mu je bilo samo 17 godina. Klub je to u kojemu je prvi puta zaigrao Euroligu, klub je to iz kojega je draftiran u NBA, iz kojega je otišao put Orlanda kao peti pick NBA drafta 2015. godine.
Naravno, u toj priči postoji kvaka. A ona glasi da je u ljeto 2021. godine Barcelona imala pravo prvokupa, po slovu odštete iz vremena kad je Hezonja odlazio u NBA. Ali ga nije željela aktivirati, nego se naplatila iz ugovora koji je tada naš reprezentativac sklopio s Uniksom iz Kazanja u koji ga je doveo Velimir Perasović.

Prevedeno, prije tri godine Barcelona, koja bi ga sada željela, nije vjerovala u Marija Hezonju. U jednoj sezoni Uniksa i dvije sezone Real Madrida stvari su se i te kako promijenile.

U cijelu priču treba, jasno, uvesti, i očaj koji vlada u Blaugrani u sezoni u kojoj Real Madrid dominira i želju Barce da tu dominaciju prekine. Barcelona je proteklog tjedna ostala na svom parketu, u majstorici četvrtfinala bez Final Foura i spekulacije oko dovođenje Hezonje lansirane su baš u vrijeme kad je trebalo prekinuti naricanje nad budućnosti Barcelone.

Opcija povratka u NBA

Je li ovo samo spin ili se sprema veliki odgovor Barcelone na tržištu, pokazat će vrijeme.

U cijeloj priči oko Marija Hezonje, naravno, ne treba smetnuti s uma niti opciju povratka u NBA. Doduše, u tom raspletu bi se dosta toga trebalo poklopiti. Od visine ugovora, dužine ugovora, ali prije svega uloga i statusa koji bi Hezonja imao u eventualnoj novoj NBA momčadi. Teško bi, naime, Hezonja pristao na novi NBA početak bez uloge nositelja koju je čekao godinama u svojoj karijeri i u kojoj uživa u posljednje tri i pol godine otkako se vratio u Europu.

Na kraju dana, Mario Hezonja posve miran u glavi čeka rasplet ove priče. Uostalom, još tamo u veljači, na koncu reprezentativne akcije, na pitanje o potpisu ugovora na ljeto, samo se nasmijao...

- Bit će to slatke brige.

Linker
12. svibanj 2024 14:06