Ante Brzović (bijeli dres)

 MITCHELL LAYTON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Mitchell Layton/getty Images/profimedia
NEOTKRIVENI DRAGULJ

Amerikanci oduševljeni hrvatskim košarkašom: ‘Poput Sabonisa je, mogao bi obilježiti March Madness‘

The Ringer je Antu Brzovića istaknuo kao potencijalno iznenađenje NCAA turnira
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. ožujak 2024. 00:02

Koliko god je NBA najjača košarkaška liga na svijetu, toliko je ovih dana u SAD-u u drugom planu jer je počeo March Madness, završni turnir sveučilišne košarke u kojoj igra 64 najboljih momčadi ove sezone. Među njima će biti i nekoliko onih u kojima igraju hrvatski košarkaši, a jedan je svojim partijama na sebe skrenuo pažnju i uglednog The Ringera.

Američki medij je u tekstu o igračima koji nisu u prvom planu, a koji bi mogli obilježiti ovaj turnir spomenuo i hrvatskog košarkaša Antu Brzovića (23). On je u SAD otišao 2020., prvo igrao za Southeastern Oklahoma State da bi u ljeto 2022. prešao u Charleston. S tim sveučilištem dvije je sezone zaredom - lani i ove godine - osvojio naslov prvaka CAA divizije, a jedan je od najvažnijih igrača momčadi. Ove sezone je na prosjeku od 12,3 poena, 6,2 skoka i 2,4 asistencije, a The Ringer ističe kako bi on i njegov suigrač Reyne Smith mogli biti takozvani ‘spavači‘ na March Madnessu.

‘Smith i Brzović imaju kemije koja može donijeti pobjede. Brzović je više poput Domantasa Sabonisa: nije netko tko će raširiti teren igrom van linije za tricu ili biti jak u zaštiti obruča, ali je iznimno važan za napad Charlestona i kreira napad njegovih nekoliko šutera. On je zadužen za 20,9% svih asistencija momčadi dok je na parketu, a to ga stavlja na 98. poziciju u cijeloj državi s time da govorimo o centru‘, piše The Ringer koji ističe i odličnu suradnju Hrvata s australskim košarkašem Smithom.

‘Rijetko što je u košarci tako lijepo gledati kao skladan duo u kontroli lopte, a Brzović i Smith su definitivno to.‘

image
MITCHELL LAYTON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Mitchell Layton/getty Images/profimedia

Inače, Brzović je prije odlaska u SAD igrao za Cedevitu Junior. Igra na pozicijama krilnog centra i centra, visok je 208 centimetara, a prošle godine je sve oduševio kada je na jednoj presici Charlestona pozdravio svoju baku na hrvatskom jeziku.

- Molim vas, dopustite mi da se na hrvatskom jeziku obratim svojoj baki. Ona ne govori engleski, samo je želim pozdraviti. Baba, puno te volim. Hvala ti što moliš Boga za mene. Nadam se da se uskoro vidimo na kavi - rekao je tada Brzović.

Baka će vjerojatno večeras biti pratiti hoće li unuk odigrati dobro u prvoj rundi March Madnessa. Charleston 35 minuta iza ponoći igra protiv Alabame.

Linker
20. travanj 2024 14:58