Mateusz Ponitka

 FIBA
JUNAK VELIKE SENZACIJE

‘Igrao je kao LeBron‘, rasplakao Sloveniju, oduševio hrvatskog trenera pa izjavom zabrinuo sunarodnjake

Poljska je napravila ogromno iznenađenje pobjedom nad Slovenijom u četvrtfinalu Eurobasketa
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 15. rujan 2022. 08:12

Mateusz Ponitka je igrao kao LeBron James‘. U jednoj rečenici naslova poljskog portala Wyborcza.pl najbolje je objašnjena zadivljenost koju Poljaci imaju prema svojem najboljem košarkašu koji je jučer napravio čudo. Ponitka je se upisao u povijest europske košarke te postao tek četvrti igrač koji je na europskim prvenstvima ostvario triple-double. On je u pobjedu Poljske nad Slovenijom (90:87) ugradio 25 poena, 16 skokova i asistencija.

"To je vjerojatno najveći poljski igrač svih vremena. On je još mlad, njegovo vrijeme tek dolazi", pomalo se našalio hrvatski trener Igor Miličić kada je nakon utakmice pričao o 29-godišnjem košarkašu te je dodao:

"Nevjerojatan je lider, a ovo što je danas napravio je nevjerojatno. Sve što je cijela ekipa napravila je nevjerojatno."

Sam Ponitka nakon utakmice nije mogao vjerovati što se dogodilo.

"U ovom trenutku još ne razmišljam trezveno. Bila je teška utakmica, malo je i kasno, još pokušavam procesuirati sve što se dogodilo, prije svega kako smo umalo prokockali 23 poena prednosti. O triple-doubleu me pitajte sutra. To mi je prvi u karijeri, nisam očekivao da ću to napraviti baš na Europskom prvenstvu", rekao je Ponitka koji je na Eurobasket došao kao igrač talijanske Pallacanestro Reggiane. U Italiju je došao nakon što je posljednje dvije sezone proveo u Zenitu iz St.Petersburga, a Reggiana ga je potpisala na samo tri mjeseca s opcijom produženja ugovora do kraja sezone. Nakon ove predstave sigurni smo kako će se ta klauzula brzo iskoristiti. Posebno kada se pročitaju ovakve njegove izjave.

"Sretan sam zbog naše pobjede. Statistika me ne zanima toliko, važno je da budemo pobjednici jer samo oni se pamte. Kada želiš pobijediti, moraš se maksimalno žrtvovati i ako si u svlačionicu otišao bez modrica, bez krvi na dresu, znači da se nisi borio dovoljno", rekao je sinoć Ponitka.

Najbolji poljski košarkaš malo je i prepao sunarodnjake s izjavom o budućnosti ove reprezentacije.

"Imamo dosta igrača koji razmišljaju o mirovini. Ovo je lijepa priča za nas. Nekada je najbolje staviti točku kada si na vrhu, a ne znam kako će naš sastav izgledati u budućnosti. Utjecaj svih nas iskusnih igrača je najviše na tome da pokažemo mladima kako da se bore, natječu. Nadam se da će oni napredovati, da će naučiti mnogo iz toga za budućnost. Želimo da sada ostanemo momčad, to je najvažnije. Mi smo društvo koje uživa zajedno i igra košarku", zaključio je Ponitka.

Linker
20. travanj 2024 07:43